Hlavní obsah

Listová zelenina. Která prospěje pleti, dietě či imunitě

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim není jen sezonou dýní a cuket. Na talíři by vám neměla ani v chladném období roku chybět listová zelenina. S vaší imunitou dokáže totiž hotové divy.

Článek

K podzimu patří dýňová polévka, zázvorový čaj a koláč z čerstvých jablek. V kuchyni by ale měl mít své místo i hlávkový salát, mangold nebo čekanka a další druhy listové zeleniny. Doplní vám vitaminy A a C, nezbytné v boji s virózami i podzimní únavou.

Listy špenátu, mangoldu nebo zelí se hodí do čerstvých salátů, smoothie, k pečení i k masu. Na podzim máte možná chuť spíše na teplé pokrmy, listovou zeleninu ale zkuste konzumovat co nejčastěji syrovou, tím si zachovává nejvíce živin. Háklivé na teplo jsou zejména vitaminy A a C, tolik potřebné pro silnou imunitu. Listová zelenina je ale zdrojem i antioxidantů a karotenoidů, které chrání srdce, bojují s volnými radikály a pomáhají předcházet mnoha druhům rakoviny.

1. Špenát proti vráskám, rýmě i rakovině 

„Čerstvý špenát obsahuje vysoké množství živin, zejména kyselinu listovou, lutein, vlákninu a vitamin C,“ vysvětlujte Tereza Havrlandová, zakladatelka společnosti Lifefood. Špenát zlepšuje činnost srdce, svalů či očí a díky obsahu beta karotenu si poradí také s projevy stárnutí a zpomaluje tvorbu vrásek. Má antioxidační účinky a dokáže bojovat s volnými radikály v těle, což pomáhá i proti rakovině. Působí ale také protizánětlivě, stimuluje činnost imunitního systému a chrání srdce a cévy. Beta karoten umí také prodloužit letní opálení a v případě potřeby se v těle přeměňuje na vitamin A, tedy vitamin dlouhověkosti. Ten je důležitý v prevenci cukrovky, kardiovaskulárních chorob i běžných respiračních onemocnění.

Foto: 7713 Photography, Shutterstock.com

Čerstvý špenát je plný vitaminu C, ale obsahuje i vlákninuFoto: 7713 Photography, Shutterstock.com

2. Kapusta je důležitá pro oči

V listové zelenině, hlavně v kapustě, špenátu, zelí, mangoldu a římském salátu, najdete lutein. „Lutein je žlutý karotenoid s antioxidačními účinky. Hromadí se v sítnici a chrání ji tak, že pohlcuje modré světlo a ničí volné radikály,“ prozrazuje výživová poradkyně Zuzana Kala Grofová. Je tak nezbytný v boji proti očním zákalům, zejména šedému zákalu.

3. Červené zelí chrání muže

Červené, růžové či oranžové zbarvení ovoce a zeleniny souvisí s obsahem karotenoidu lykopenu. Najít ho můžete v melounech, rajčatech, červených paprikách, ale i červeném zelí. I lykopen je silný antioxidant, pomáhá předcházet například rakovině plic nebo rakovině prostaty. Snižuje riziko infarktu a je také nezbytný pro zdraví kostí, takže působí preventivně proti nebezpečné osteoporóze.

Foto: Larisa Blinova, Shutterstock.com

Červené zelí by měli jíst hlavně muži, pomáhá předcházet rakovině prostatyFoto: Larisa Blinova, Shutterstock.com

4. Hlávkový salát při dietě

Nízkým obsahem kalorií se může pochlubit hlávkový salát, sto gramů má jen 71 kJ. Hodí se proto při hubnutí. Je bohatý i na vodu a vlákninu, díky čemuž dokáže zasytit. Prospívá proti zlému cholesterolu, pomáhá lepšímu využití bílkovin z potravy, nevyvolává nárůst hladiny cukru v krvi, neboť se řadí mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. Jeho konzumace pomáhá také proti únavě a nespavosti a posiluje nervy.

5. Kadeřávek zažene menstruační křeče

Zejména ženám by v jídelníčku neměl chybět kadeřávek. Doplní vitamin K, který je nezbytný pro činnosti jater, ale i při silném menstruačním krvácení. Pomáhá lepšímu vstřebávání vápníku, je proto prospěšný pro kosti a pro prevenci osteoporózy. Kadeřávek ale pomáhá i imunitě, je totiž bohatý na vitamin A a C. Doporučené denní množství céčka doplní jen sto gramů této zeleniny! Díky draslíku snižuje krevní tlak a předchází diabetu. Prospěje i vaší psychice a dodá ztracenou vitalitu.

6. Čekanka vyčistí močové cesty

Při ledvinových kamenech nebo zánětech močových cest může přinést úlevu čekanka. Pomáhá ale také při zácpě, má totiž prebiotické účinky a slouží jako podpora pro růst probiotik. Ty jsou důležité jak pro zdravé trávení, tak pro imunitu, i ta sídlí ve střevech. Díky své hořké chuti pomáhá i při hubnutí, tlumí totiž chuť na sladké. Doplní také hořčík, železo a vitaminy A, B a C.

Udělejte si třeba čekankový salát s parmezánem. A víte, co je další superbomba? Kvašená zelenina. Co všechno tam patří? 

Reklama

Načítám