Hlavní obsah

Správná strava není drahá. Jak zdravě zhubnout a ušetřit?

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se rozhodnete pustit do hubnutí, často jako první narazíte na speciální stravovací programy a recepty. Vypadají skvěle, určitě s nimi shodíte pár kilo, ale… Nevycházejí zrovna levně. Přitom dieta vás rozhodně nemusí vyjít na balík. Když na to půjdete chytře, možná dokonce ušetříte!

Článek

Nemít dost peněz na dietu zní dost rozporně, nemyslíte? Samozřejmě je třeba uznat, že pořízení komerční krabičkové diety či jiného stravovacího plánu může dost přešvihnout běžný rozpočet na jídlo. Stejně tak jídelníček opsaný z internetu, kde máte co den lososa s chřestem nebo avokádový salát s krevetami, nevyjde zrovna na pár korun.

Jíst zdravě, kvalitně, dietně a levně se ale přesto dá. Musíte se spolehnout sami na sebe: na svůj kuchařský um, schopnost si denní jídla naplánovat i chytře vybírat zdravé suroviny za pár korun. Máme pro vás pár tipů, které by vám mohly pomoct.

1. Méně masa neuškodí

Kvalitní maso má ve vyváženém dietním jídelníčku své místo, ale není potřeba jíst ho každý den. Když zcela opomenete, že nadměrná spotřeba masa je spojená s rozvojem některých typů rakoviny nebo kardiovaskulárních chorob, pak je také třeba vzít v úvahu, že se jedná o jednu z nejdražších skupin potravin. Kvalitní hovězí steak je sice jedním z nejlepších zdrojů bílkovin, ale cena za porci se může rovnat výdajům za jídlo na celý den.

Maso dvakrát třikrát týdně je plně dostačující. Pokud šetříte, vybírejte levnější, přesto výživově výhodné druhy, jako jsou třeba kuřecí prsa, vepřová kýta nebo játra. Další dny zvolte jiné zdroje bílkovin, například syrovátkový sýr, tvaroh, vejce anebo luštěniny.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Libové maso je vynikající zdroj bílkovin a zasytí, ale není nejlevnější. Občas ho prostřídejte s luštěninami, sýrem nebo vejciFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

2. Zdravé a levné přílohy

Pokud jste si už někdy četli o moderní zdravé výživě, jistě vám neunikly suroviny, jako jsou jáhly, bulgur, pohanka nebo špalda. Všechny jsou zdrojem sacharidů, které jsou ve vyváženém, dlouho udržitelném jídelníčku potřeba. Předností těchto surovin je nejen obsah minerálních látek a vitaminů, ale také vlákniny. A co víc, všechny vyjdou na pár korun: za desetikorunu máte porci tak velkou, že to při dietě vlastně ani nepřipadá v úvahu.

Sacharidové potraviny se obecně dají pořídit lacino. Základ snídaní mohou tvořit levné ovesné, ječné nebo jiné vločky. Z příloh, ale i potravin vhodných jako základ jídla nezapomínejte na velmi podceňované brambory!

Foto: Maryna Osadcha, Shutterstock.com

Obiloviny a pseudoobiloviny představují bohatý zdroj složitých sacharidů, vlákniny i bílkovin. A nejsou nijak drahéFoto: Maryna Osadcha, Shutterstock.com

3. Superpotraviny za pár korun

Superpotraviny ve skutečnosti nejsou nic víc než potraviny, které obsahují velké množství cenných živin. Ačkoli si možná jako první představíte prazvláštní řasu anebo různé barevné prášky a bobule, nepsané parametry pro superjídlo splní i mnoho obyčejných, levných a pro naše končiny přirozených potravin. Patří mezi ně třeba všeléky jako cibule nebo česnek, fantastický zdroj probiotik ve formě kysaného zelí anebo třeba antioxidanty nabitá lněná semínka.

Foto: IrinaBogach, Shutterstock.com

Cibule a česnek: dokonalé potraviny pro každého. Jsou levné, plné hodnotných látek a navíc mají málo kaloriíFoto: IrinaBogach, Shutterstock.com

4. Pěstujte, vyrábějte...

Pokud se do zdravého dietního stravování budete chtít pustit se vším všudy, možná stejně nakonec dojdete k tomu, že to nejzdravější si nejlépe vypěstujete nebo vyrobíte sami. Určitě doporučujeme pěstovat čerstvé bylinky, se kterými se dá nejen ve zdravé kuchyni kouzlit. Kupované řezané bylinky tolik nevydrží a mohou zbytečně navyšovat výslednou cenu jídla. Sami si také můžete pěstovat klíčky z luštěnin, vyrábět kefír a mazací sýr z kefírové houby nebo živinami nabitou limonádu kombucha.

Foto: P-fotography, Shutterstock.com

Perlivý nápoj kombucha připomíná burčák a je plný probiotikFoto: P-fotography, Shutterstock.com

5. Nakupujte chytře

Váš organismus i vaše peněženka ocení, když budete nakupovat sezonní potraviny. Přes půl světa dovážené jahody koupené v únoru nejenže nestojí málo, ale výživově budou vcelku chudé. Peníze vám jistě ušetří, když si jídelníček budete na pár dní dopředu plánovat a vždy nakoupíte jen suroviny, které opravdu potřebujete, a v množství, které využijete. Když vás k většímu nákupu zláká cenově výhodná nabídka, například v případě masa, dejte si práci a potraviny dobře zamrazte. Je to obvykle lepší než počítat s tím, že do data expirace je nějakým způsobem zvládnete zpracovat.

Které bylinky pěstovat doma v květináči? Tahle šestka pomůže při hubnutí!

Načítám