Hlavní obsah

Pití kávy versus váš úsměv. Proč ničí sklovinu a kazí dech?

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá mince má dvě strany a stejné je to s pitím kávy. Dodá vám energii, popožene trávení a zažehná i bolest hlavy. Na druhou stranu nesvědčí zubům, způsobuje jejich žloutnutí a vznik tmavých skvrn.

Článek

Ke žloutnutí zubů přispívá celá řada faktorů, od genetických dispozic po různé potraviny a nápoje. Jeden z nich si možná dopřáváte dokonce několikrát denně. Důvodů, proč kávu pít, si každý její milovník najde celou řadu. Jenže častá konzumace může způsobovat nejen zabarvení zubů, ale dokonce nepříjemný zápach z úst. Dá se tomu zabránit, aniž byste se museli svého oblíbeného nápoje vzdát?

Stopy neřestí

„Schopnost kávy nechávat na zubech tmavé skvrny je primárně způsobena obsahem tříslovin, což jsou barvicí látky, které se poměrně snadno udrží na povrchu zubů,“ vysvětluje MDDr. Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky Splat. Káva samozřejmě není jediným nepřítelem bělostných zubů. Odstín skloviny může negativně ovlivnit i pití čaje, červeného vína nebo kouření. O důvod víc vzdát se těchto zlozvyků.

Foto: ADragan, Shutterstock.com

Kávy se vzdávat nemusíte, dopřejte ale svému chrupu správnou péčiFoto: ADragan, Shutterstock.com

Mléko je spojenec

Zuby s těmito skvrnami mají obvykle větší sklon k tvorbě plaku. Časté pití kávy mění i pH a přirozenou vlhkost v ústech, což způsobuje také vyšší tvorbu bakterií. A pokud se nepříznivé bakterie přemnoží, vzniká zubní kaz, zánět dásní, ale i další onemocnění.

„Pro zuby a dásně je zároveň nejlepší, když vypustíte cukr, zvlášť v případě kávy. Cukry mají tendenci snadno ulpívat na zubech, což vede k jejich zbarvení a vzniku kazu,“ varuje MDDr. Karbusická.

Proto je vhodné pít ke kávě a po ní čistou vodu, která pomůže vrátit prostředí dutiny ústní do normálu. Také mléko si do kávy klidně nalijte, pomáhá neutralizovat pH kávy a doplní tělu vitamin D a vápník, který je potřebný i pro zuby. Jak ještě můžete svým zubům pomoci?

Využijte přírodu

Na trhu existují zubní pasty zaměřené na jakýkoliv problém chrupu. V případě těch bělících pozor na pasty s takzvaným abrazivním účinkem, které by mohly sklovinu mechanicky poškodit. Místo toho se raději zaměřte na pasty s přírodními výtažky, které mají přirozeně očistný a zesvětlující účinek. „K odstranění skvrn od čaje a kávy ze zubní skloviny jsou velmi účinné esenciální oleje máty a bisabolol, který se extrahuje z heřmánku,“ vysvětluje Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental.

K povrchovému odstranění pigmentu jsou vhodné i zubní pasty s obsahem enzymu papainu, který pochází z exotické papáji. Tento enzym rozpouští zabarvený zubní plak, chrání před jeho dalším usazováním a dokonce zabraňuje onemocnění dásní. Podobně funguje i enzym bromelain z ananasu.

Co je pevné, odolá

Myslete také na prevenci v podobě správné techniky čištění, která zabrání usazování zabarveného plaku na zubech. Zubní pasta by pak měla obsahovat i zpevňující látky napomáhající opětovné mineralizaci chrupu, jako je fluorid a hořčík. Účinnou ochranou proti bakteriím v ústech jsou zubní pasty s obsahem aktivních stříbrných iontů, iontů hořčíku a zinku.

Foto: Kotcha K, Shutterstock.com

Máta pomůže nejen na skvrny, ale i na nepříjemný dechFoto: Kotcha K, Shutterstock.com

Kdy čištění nestačí

Skvrny od kávy, čaje nebo žlutého koření v jídle jsou pouze na povrchu skloviny, proto je možné je odstranit mechanicky pomocí kartáčku a zubní pasty. „V případě hloubkového zabarvení, které může být způsobeno například některými léky, nadměrným příjmem fluoridů nebo může jít o vrozené zabarvení skloviny, to tak jednoduché není. Je nutné to řešit bělením zubů či estetickou korekcí u zubního lékaře,“ prozrazuje MDDr. Eva Luskačová, odbornice na celostní zubní péči.

Problém může být i v dechu

Kromě nevzhledných skvrn na zubech způsobuje pití kávy i tzv. kávový dech. „Klasická káva obsahuje kofein, který vás dokáže nejen povzbudit, ale způsobuje také xerostomii, sucho v ústech. A právě sucho je hlavní příčinou zápachu z úst,“ vysvětluje Jana Karbusická. S obnovou přirozené harmonie v ústech může opět pomoci příroda.

„Účinné jsou například přírodní zubní pasty obsahující esenciální oleje z meduňky, kozlíku lékařského, máty, anýzu a grapefruitu. Kombinace těchto složek má protizánětlivé, tonizující a uklidňující účinky,“ doporučuje Zuzana Heiník Bělová.

Reklama

Načítám