Hlavní obsah

Zkuste to bez kávy. Chai latte nebo maca vám zachutnají

Foto: Stefan Gutmann, Shutterstock.com

Foto: Stefan Gutmann, Shutterstock.com

Reklama

Bez kávy nevstanete, dopoledne potřebujete jednu na soustředění, nesmí chybět po obědě, jako vzpruha na odpolední únavu ani při setkání s kamarádkami? Pokud počet šálků kofeinové drogy raketově stoupá, ale zároveň slábne účinek, který na vás má, zkuste ji občas nahradit jinými nápoji.

Článek

Zamilovat si chuť kávy je jednoduché, stejně jako zařadit kávový rituál do běžného dne. Kdybyste ale chtěli snížit množství vypitých šálků, není to tak složité. Existuje totiž řada stejně chutných nápojů, které povzbudí, zklidní mysl nebo jinak zpříjemní obvyklou kávovou pauzu – a některé jsou dokonce bez kofeinu.

1. Kávoviny: obilné kávy a cikorka

Naši předkové jako náhradu vzácné a nedostupné kávy popíjeli nápoje pražené z jiných zrn nebo kořenů. Pokud si chcete užít chuť a vůni podobnou kávě, ale bez kofeinu, ochutnejte různé směsi ječmene, sladu, špaldy, čekanky, cukrové řepy a žita. Bez obav si je mohou dopřát i těhotné a kojící ženy. Opatrní buďte ovšem při dietě, na rozdíl od černé kávy jsou kávoviny bohaté na sacharidy a šálek obsahuje zhruba 30 kJ. Na druhou stranu je to dobrý zdroj vlákniny a doplní vápník, fosfor nebo sodík.

Foto: Sunvic, Shutterstock.com

Kávovinové nápoje jsou přirozeně sladké díky kořenu čekankyFoto: Sunvic, Shutterstock.com

2. Kakao bez cukru

Dopřát si můžete i šálek kakaa: kofeinu obsahuje jen zanedbatelné množství. Pořiďte si kvalitní holandské kakao a nápoj připravte z něj. Organismu tak dopřejete koktejl antioxidantů a dalších prospěšných látek, které posílí srdce, srovnají tlak, zaženou chmury i únavu. Místo cukru ho ochuťte chilli, vanilkou nebo skořicí. Dvě lžičky kakaa denně chrání mozek i srdce.

3. Skořicový čaj

Povzbuzující skořicový nápoj je zcela bez kofeinu, ale jeho prohřívací schopnosti vás nastartují, podpoří srdce, mozek i metabolismus. Pravidelné popíjení pomáhá regulovat krevní tlak, hladinu cholesterolu, skořice je také přirozeně protizánětlivá.

4. Zázvorový čaj

Čaj z čerstvého či sušeného zázvoru zahřeje i povzbudí. Navíc uklidní žaludek podrážděný grilovačkou, pomůže proti počínající střevní infekci, uleví při nevolnosti z cestování, a dokonce i při kocovině. Kofein sice neobsahuje, ale nepřehánějte to s ním: zázvorem se lze předávkovat.

5. Yerba maté

Výrazný nápoj z lístků cesmíny paraguayské nakopne kofeinem (v této rostlině se mu říká matein), stimulanty teofylinem a teobrominem a dodá i celou řadu minerálů a antioxidantů. Bystří mozek, nastartuje imunitu a pomáhá regulovat hladinu cukru i tlak, navíc tlumí pocit hladu a chuť na sladké. Nástup účinků je pomalejší než u kávy, zato vydrží podstatně déle.

6. Chai latte

Potřebujete rychle nakopnout? Zkuste masala čaj, tradiční očistný nápoj indické ajurvédy. Jde o mix černého čaje a stimulujících druhů koření, jako je zázvor, pepř, skořice, hřebíček, šafrán, badyán, muškátový oříšek a kardamom. Orientální recept blahodárně působí na psychiku – uklidní a zažene chmury. Zachutná hlavně milovníkům latte nebo cappuccina, podobně jako u nich se příjemně štiplavá chuť zjemňuje našlehaným mlékem a popíjí se jako tzv. chai latte. (Jak si připravit chai latte)

7. Nápoj z kořene maca

Maca má mnoho názvů a řada z nich souvisí se sexualitou – přezdívá se jí peruánská viagra. Dokáže totiž povzbudit nejen tělo a mysl, ale i potenci a hormonální rovnováhu, a to u žen i u mužů. Na prášek z kořene maca přísahají sportovci, chrání při stresu a smutku, vyrovná mysl v náročném dni, zlepší soustředění, naladí na večer ve dvou... Lákavě působí také oříšková chuť a nasládlá karamelová vůně.

Foto: GreenArt, Shutterstock.com

Indický kořeněný černý čaj s mlékem vás opravdu povzbudí, navíc má výbornou chuťFoto: GreenArt, Shutterstock.com

8. Čaj matcha

Matcha je považován za nejkvalitnější zelený čaj. Ceněn je nejen pro svou chuť, ale i pro účinky na organismus. Pomáhá regulovat krevní tlak a srdeční činnost, podporuje pružnost cév, účinkuje proti zlému cholesterolu a zrychluje spalování. Vedle kofeinu (teinu) obsahuje také teofylin, který povzbuzuje mysl na delší dobu bez výkyvů nálady a energie. Čaj oceníte i v práci nebo při náročném učení, díky aminokyselině L-theanin zlepšuje soustředění, odbourává stres, zlepšuje náladu a tlumí ospalost. Proto si ho zamilovali japonští mniši i samurajové.

Myslíte, že se kafe přece jen nevzdáte ani na chvíli? Pak byste měli vědět, v čem uvaříte nejlepší kávu. Znáte chemex a chytráček?

Reklama

Načítám