Hlavní obsah

Ječmen: Superpotravina, která prospívá střevům

Foto: BublikHaus, Shutterstock.com

Foto: BublikHaus, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všestranná obilovina byla poprvé vypěstována před tisícem let v Asii. Od té doby je ceněna nejen jako potravina, ale i pro mnohé benefity, které její konzumace přináší zdraví. Co všechno můžete čekat od ječmene?

Článek

Patří mezi nejstarší obiloviny na světě, jeho historie se začala psát více než před tisíci lety v přední Asii. Ječmen se používá ke krmení zvířat, při výrobě alkoholických nápojů i pro spotřebitelské účely. V kuchyni nachází všestranné využití: hodí se jako příloha, do salátů nebo polévek, zrno se dá rozemlít na mouku nebo se z něj dá upražit káva. Ječmen je bohatý na vlákninu, bílkoviny a stopové prvky včetně selenu a niacinu. A přináší řadu zdravotních výhod. Proč mu udělat místo v jídelníčku?

1. Snižuje hladinu cholesterolu

Rozpustná vláknina, kterou ječmen obsahuje, snižuje hladinu cholesterolu. Vyberete-li celozrnný typ, dostanete do sebe ve 100 gramech až 12 gramů vlákniny, což je více, než má například rýže paraboiled (max 5 gramů) nebo quinoa (cca 10 gramů). Kromě snížení cholesterolu se může ječmen podepsat i na stabilizaci hladiny krevního cukru a snížení rizika některých druhů rakoviny.

2. Podporuje prevenci některých nemocí

Ječmen je bohatý na zdraví prospěšné antioxidanty jako jsou fenoly, flavonoidy a antokyany. Ty mohou hrát významnou roli v prevenci chronických onemocnění jako jsou choroby srdce, cukrovka nebo již zmíněná rakovina. Chrání totiž buňky před poškozením oxidačním stresem vytvářeným působením volných kyslíkových radikálů. Ječmen navíc obsahuje množství betaglukanů, látek, které posilují celkovou imunitu.

Foto: photosimysia, Shutterstock.com

Ječmen se hodí do salátů, polévek, kaší i jako přílohaFoto: photosimysia, Shutterstock.com

3. Napomáhá funkci štítné žlázy

Jedna z nejstarších obilovin na světě je vynikajícím zdrojem selenu, což je mikroživina nezbytná pro reprodukci, syntézu a metabolismus hormonů štítné žlázy. Výsledky některých výzkumů naznačují, že nízké hladiny selenu mohou u žen souviset s určitými problémy se štítnou žlázou, což se týká zejména těch, které mají i nízkou hladinu jódu.

4. Prospívá střevům

Některé předběžné výzkumy prováděné na univerzitě v Nebrasce naznačují, že krátkodobý zvýšený příjem celozrnných produktů, zejména celozrnného ječmene a vedle něj i hnědé rýže nebo směsi, v níž se obě obiloviny nacházejí, může podporovat zdravé změny ve střevní mikroflóře, které souvisejí se zlepšením systémového zánětu. Ten může být zárodkem mnoha různých nemocí, včetně rakoviny.

Foto: Eskymaks, Shutterstock.com

Společně s chlorellou a spirulinou je mladý zelený ječmen považován za superpotravinuFoto: Eskymaks, Shutterstock.com

5. Zelená superpotravina

Mladý neboli zelený ječmen, tedy takový, který teprve roste a klíčí, je společně s řasami chlorelou a spirulinou považován za zelené superpotraviny. V této rané formě je totiž přímo nabitý živinami a energií ze země, půdy, vody, vzduchu a slunce: dodá velké množství vitaminů, minerálů a stopových prvků, také aminokyselin, antioxidantů, enzymů, chlorofylu a dalších živin ve formě, kterou lidský organismus snadno přijme a vstřebá.

„A právě tato kombinace napomáhá využít tuk z těla a přeměnit ho na svalovou hmotu. A svaly mají menší objem než tuk. Mají sice větší hmotnost, ale vizuálně zpevněné tělo vypadá mnohem lépe než tělo plné tuku,“ říká Kateřina Adámková, sportovní trenérka a výživová poradkyně. Svaly také potřebují více energie, než tuk, takže čím více svalů, tím vaše tělo rychleji spaluje. Když si k tomu připočteme, že ječmen zasytí a napomáhá správné činnosti střev, dostáváme potravinu, která výrazně pomáhá v hubnutí či udržení optimální váhy.

Jak již bylo řečeno, ječmen patří mezi obiloviny, obsahuje tedy lepek. Potravinám s jeho obsahem by se tedy měli vyhnout osoby s celiakií nebo alergií na lepek.

Reklama

Načítám