Hlavní obsah

Co se stane, když při dietě sníte tabulku čokolády?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěšně držíte dietu několik dní, možná týdnů. Cítíte se skvěle, máte ze sebe radost, možná už jste i něco shodili. A pak se to stane! Přepadne vás mlsná a dřív, než se vzpamatujete, slupnete tabulku čokolády. Podívejte se, co to pro vaše hubnutí znamená.

Článek

Slovo „dieta“ má hodně negativní pachuť. Obecně by se jím měl rozumět jakýkoliv způsob stravování. Většina z vás si ale nejspíš představí několik perných týdnů, během kterých drží super zdravý jídelníček a za žádnou cenu si nesmí dát ani sousto něčeho, co zavání velkou dávkou cukru nebo tuku. A když náhodou sníte celou čokoládu, dieta se vám zhroutí jako padající domino.

Tohle si myslíte, že se stane

Moc dobře to znáte. Jste na dietě a jíte jen zeleninu, semínka, bílé jogurty... Jenže pak se vám splaší apetit a do tohohle top jídelníčku mrsknete tabulku mléčné čokolády. Po chvíli si to v hlavě srovnáte, uvědomíte si, co se stalo, a napadne vás zhruba tohle:

  • Tak tohle je konec.
  • Tři týdny diety jsou tytam.
  • Zítra budu mít na váze o tři kila víc.
  • Už teď mi nějak oteklo břicho.
  • Dneska na to kašlu, jdu si dát maxikebab a větrník.
  • Nikdy se mi nepodaří shodit, do konce života budu mít figuru jako pytel brambor.
  • S hubnutím jednou provždy končím.
Foto: Artem Tryhub, Shutterstock.com

Také si myslíte, že jediné vybočení dokáže zničit týdny snahy?Foto: Artem Tryhub, Shutterstock.com

Tohle se stane ve skutečnosti

Všechno výše popsané se děje jen ve vaší hlavě. Ve skutečnosti se totiž kvůli jedné nedovolené tabulce čokolády nestane nic extra. Konkrétně to pro vás znamená tohle:

  • Dostali jste do sebe zhruba 550 kcal navíc. To není málo, ale když vynecháte odpolední svačinu a odlehčíte večeři, pravděpodobně to dorovnáte a stále zůstanete v dietním režimu.
  • Nebo se nebudete trápit a dáte si svačinu i večeři podle plánu. Tento den zkrátka nebudete v kalorickém deficitu, tedy přijmete zhruba stejné množství kalorií, jaké vydáte, nikoli méně.
  • Nehodláte se vzdát svačiny, avšak zároveň nechcete polevit v redukčním režimu? Jděte si na hodinu zaběhat. Nehledě na to, jak zdatní v této oblasti jste, hodinovým během čokoládu hravě spálíte – a to i v případě, že budete běh střídat s chůzí. Kdo totiž na tento pohyb není zvyklý, spaluje mnohem více.
  • I sebepřísnější dietáři si sem tam (zhruba jednou za dva týdny) dopřávají takzvaný cheat day čili den, kdy si trochu vyhodí z kopýtka. Dají si bez výčitek právě čokoládu, pizzu, koláč, zkrátka cokoli, co mají rádi, ale obvykle to nejedí. Takže si můžete říct, že svůj cheat day jste si právě vybrali.

Z jedné čokolády neztloustnete

Ze všeho nejdůležitější je, abyste kvůli jedinému selhání všechno nevzdali. Z jedné tabulky čokolády opravdu neztloustnete. Pro zajímavost – uvádí se, že pro nabrání kilogramu tuku musíte přijmout o 7000 kcal více, než vydáte. Tudíž byste museli jíst tabulku čokolády každý den skoro dva týdny, aby opravdu došlo k nárůstu tukové tkáně.

Budete-li mít den poté, co jste si trochu vyhodili z kopýtka, na váze přece jenom o něco víc, s nejvyšší pravděpodobností se bude jednat o vodu. Tělo dostalo dávku cukrů, na kterou teď není zvyklé, a reaguje dočasným zadržováním tekutin. Další den už o svém malém selhání ani nebudete vědět.

Vzdali jste někdy dietu kvůli jednomu porušení?

Načítám