Hlavní obsah

Nejlepší sýry pro dietářky

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete hubnout a mít přitom i dost energie ke cvičení? Pak by vám neměly v jídelníčku chybět sýry. A jaký sýr je pro vás nejvhodnější? Záleží na tom, kterou dietu držíte.

Článek

Můžete s nimi začít den při snídani, k obědu zajistí potřebné bílkoviny a jsou skvělá volba i k večeři. Sýrů se nemusíte vzdávat, ani když si hlídáte linii, naopak. Jsou skvělé!

Sýry jako zdroj kvalitních bílkovin

Sýry obsahují kvalitní bílkoviny a pomohou doplnit i zinek, železo, hořčík a vitaminy A a B. A to není vše! „Bílkoviny mléka a bioaktivní peptidy, které vznikají jejich trávením, mají významné antimikrobiální, protivirové a imunomodulační účinky na lidské zdraví. A také velký vliv na snížení krevního tlaku,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

A právě obsah proteinů dělá ze sýrů ideální potravinu pro dietářky: na 100 g mohou mít i 30 g bílkovin. Navíc mají nízký podíl sacharidů, zejména hermelín, eidam nebo mozzarella, skvěle se proto hodí při low carb jídelníčku. Při nízkotučné dietě je zas ideální cottage, light mozzarella nebo tvarůžky, protože patří k nejméně tučným. Potřebujete-li zasytit a doplnit kalorie menším objemem jídla, třeba při přerušovaném půstu, hodí se na to tučnější sýry: niva, hermelín, mascarpone.

Mléčný tuk pořádně zasytí

Mléčný tuk obsažený v sýrech vyvolává obavy z cholesterolu. Kvůli němu se ale sýrům nevyhýbejte, vyváží se to řadou benefitů. Například vyšší podíl vápníku pomáhá vylučovat nasycené mastné kyseliny z těla. Sýry se také řadí mezi fermentované potraviny, působí tudíž blahodárně na střevní mikrobiom, který je za regulaci cholesterolu zodpovědný. Mléčný tuk v sýrech je navíc dobře vstřebatelný a umí pořádně zasytit, protože prodlužuje trávení bílkovin.

Foto: Lana_M, Shutterstock.com

Light verze mozzarelly má poloviční kalorický obsah i podíl tuku, ale stejně bílkovin, které jsou důležité pro zahnání hladu i jako palivo pro svaly třeba před cvičenímFoto: Lana_M, Shutterstock.com

Co se skrývá ve 100 g oblíbených sýrů

Sýry se liší nejen chutí, ale i kalorickým obsahem a tučností a jejich „vhodnost“ závisí na tom, jakému dietnímu systému dáváte přednost. V každém případě si ale sýry odvažujte, abyste měli přehled, jaké živiny a kolik energie získáváte.

  • tvarůžky, syrečky - 129 kcal, 28 g bílkovin, 0,5 g tuku, 3 g sacharidů
  • cottage - 109 kcal, 12 g bílkovin, 5 g tuku, 3 g sacharidů
  • ricotta - 178 kcal, 11 g bílkovin, 13 g tuku, 5 g sacharidů
  • mozzarella light - 180 kcal, 22 g bílkovin, 10 g tuku, 2 g sacharidů
  • mozzarella - 246 kcal, 18 g bílkovin, 19 g tuku, 2 g sacharidů
  • tavený sýr 30 % - 163 kcal, 14 g bílkovin, 10 g tuku, 5 g sacharidů
  • eidam 30 % - 263 kcal, 30 g bílkovin, 15 g tuku, 1 g sacharidů
  • balkánský sýr - 237 kcal, 11 g bílkovin, 20 g tuku, 3 g sacharidů
  • žervé - 228 kcal, 7 g bílkovin, 21 g tuku, 3 g sacharidů
  • hermelín - 329 kcal, 18 g bílkovin, 28 g tuku, 2 g sacharidů
  • parmezán - 389 kcal, 35 g bílkovin, 26 g tuku, 3 g sacharidů

Míváte problém s výrobky z kravského mléka? Zkuste sýry z kozího mléka. „Jeho lepší stravitelnost je způsobena zejména rozměry a složením tukových částic, které se více podobají těm v mateřském mléku,“ uvádí výživová poradkyně Iva Šmrhová.

Kdy oceníte light varianty

Snažíte se jíst méně živočišných tuků a záleží vám na kalorické hustotě potravin, kdy můžete sníst větší objem nízkotučných potravin? Pak se nebojte light verzí sýrů, jako je eidam, mozzarella nebo hermelín, rozdíl je podstatný. Chcete-li tužší sýr do salátu, místo tučného balkánu či kozího sýra vsaďte na light mozzarellu, k přípravě teplých jídel zkuste tvarůžky, které jsou přirozeně skoro bez tuku.

Foto: O_Solara, Shutterstock.com

Niva nebo gorgonzola patří k slanějším sýrům. Minimum soli naopak obsahuje ricotta, lučina, mozzarella nebo cottageFoto: O_Solara, Shutterstock.com

Jak je to se solí v sýrech

Přemíra soli je nebezpečná a niva, balkán nebo jadel obsahují až 5 gramů soli na 100 gramů! Zhruba polovinu má romadur, gorgonzola, tavené sýry, brynza nebo parmazán. Pokud jste tedy na sůl citliví nebo trpíte na zadržování vody v těle, ke kterému přesolování přispívá, vsaďte na nejméně slané sýry. Ricotta, žervé a mozzarella ve 100 g neobsahují ani gram soli! Přitom ale sledujte etikety, někdy jsou i tyto výrobky přisolené.

Jiná situace je při low carb a keto dietě: především v počátku mají diuretické účinky, proto se nemusíte bát ani slanějších sýrů, tělo potřebuje doplnit ztracené minerály včetně sodíku.

Reklama

Načítám