Hlavní obsah

Tohle vám o pračce a praní nikdo neřekne

Foto: Thinkstock

Spotřeba vody při praní se liší podle programůFoto: Thinkstock

Reklama

Máte radost ze své nové pračky, protože dle štítku vypere až 8 kilo prádla, a přitom ušetří vodu a elektřinu? Pozor na podobné informace výrobců, mohou být zavádějící! Pračky totiž často spotřebují mnohem více vody, a vám to nikdo neřekne. Víme, na co si dát pozor, abyste se při placení nejen účtu za vodu nelekli!

Článek

I když jsou současné spotřebiče čím dál úspornější a dokonalejší, mnohé domácnosti vyhazují za praní stále více peněz, než je ve skutečnosti třeba. A mohou si za to zpravidla samy, buď nesprávnými postupy, nebo tím, že je nikdo neinformoval, jak správně prát. Nestačí nandat osm kilo prádla nalít do přihrádky tekutý gel a zmáčknout tlačítko start. Věděli jste tohle?

1. Dávejte pozor na kila!

Je jedno, zda máte pračku na šest nebo osm kilogramů, budete-li chtít dobře vyprat džíny nebo svetry, dáte do ní jen dva nebo čtyři kousky. „Maximální náplň totiž platí jen pro základní program na praní bavlny. Všechny ostatní mají mnohem menší kapacitu," konstatuje David Hladký z firmy Miele a dodává, že vás nezachrání ani pračky s takzvaným automatickým programem, který si dokáže náplň zvážit a tomu přizpůsobí množství vody a energie. „Jenže takové pračky umí pouze snížit spotřebu, nemohou však překročit maximální kapacitu. Když dovnitř přece jen dáte více prádla, nevypere se dobře, může v něm zůstávat prací prostředek, který bude dráždit pokožku a na tmavých věcech třeba zanechá nehezké bílé stopy."

2. Šedesát stupňů – teplota na nic

Třicet, čtyřicet, nebo šedesát stupňů? Také přemýšlíte, na kolik stupňů dáte prát prádlo a raději zvolíte právě „šedesátku“, protože máte pocit, že horká voda dezinfikuje? To sice ano, ale… Aby zmizely všechny bakterie, viry a další škodliviny, musela by působit více než třicet minut. A při obyčejném praní šedesátistupňová teplota působí na prádlo jen asi pět minut. Očekávaný výsledek se tak nedostaví, jen zbytečně vyhodíte peníze za ohřev vody. Perte proto na třicet nebo čtyřicet stupňů, a chcete-li věci opravdu dezinfikovat, zvolte vyvařování na 95 stupňů.

Foto: Thinkstock

Podle statistik mnozí dávají více pracích prostředků, než je třeba. Je to drahé a nezdravéFoto: Thinkstock

3. Vyhozené peníze? Za „doplňky“

Dopřáváte svému prádlu a pračce to nejlepší, proto kupujete přípravky na odstranění vodního kamene, fleků a podobně? Jde jen o zbytečně vyhozené peníze. Pokud si koupíte kvalitní prací prostředky, jsou v něm všechny tyto složky obsaženy. Pokud vám přece jen na pračce záleží nebo bydlíte oblastech s velmi tvrdou vodu, doporučuje se v průměru dvakrát do roka dopřát pračce očistu pomocí speciálního odstraňovače vodního kamene a usazenin.

4. Bez sáčku to nepůjde

Moderní přístroje zvládnou šetrně vyprat i vlněné věci nebo ty zdobené knoflíky, flitry či kamínky. Jen je třeba jim věnovat o několik vteřin více péče a dát je před praním do speciálních sáčků. „Ty chrání jak věci samotné, tak i buben pračky před poškrábáním. A neplatí to jen pro sváteční oblečení, ale třeba německá firma Möve doporučuje v sáčcích prát i ručníky zdobené kamínky Swarovski, aby se z látky neuvolnily. A funguje to," říká Lenka Kocourková z firmy, která je zde prodává.

5. Nejdražší na praní? Prášek!

Máte pocit, že současné přístroje mají tak malou spotřebu vody, že nemohou dobře prát, a proto raději přidáte prášek, aby výsledek byl dokonalý? Je to přesně naopak! Větší množství pracího prostředku totiž šetřivé přístroje nezvládnou vymáchat, a tak zpravidla zůstává v oblečení. Může způsobit alergické reakce a vyrážky. Proto si nejprve ověřte ve své vodárně, jak máte tvrdou vodu, a pak dodržujte doporučení výrobce. Platí, že jeho dávkování už je stejně o zhruba dvacet procent nadsazené.

Právě prací prostředky jsou na praní nejdražší. Jak ukázaly propočty výrobců, právě různé prášky, gely a aviváže tvoří 38 procent ceny praní, následuje s 28 amortizace přístroje, 22 procent činí voda a jen dvanáct procent elektrický proud!

6. Na bílé patří jenom prášek!

Chcete mít bílé prádlo nejen kvalitně vyprané, ale zároveň si přejete, aby si zachovalo stále svou bělost? Pak raději než tekuté gely zvolte sypké prášky. Bělidla, která brání zašednutí věcí, totiž nelze vyrobit v tekuté podobě, ale jen sypká, nejsou proto součástí gelů. Přesto i gely mohou prát dobře. Na kvalitě praní se totiž podílejí především enzymy. Existuje jich několik typů a každý odstraňuje různé skvrny. Nejsou však nejlevnější, proto většinou platí, že dražší přípravky obsahují více enzymů a lépe tedy perou než ty levnejší.

7. Jak je to s aviváží?

Ještě opatrněji zacházejte s aviváží. Někdo ji zakazuje zcela, jiní ji doporučí, protože dokáže prodloužit životnost oblečení, redukovat statickou elektřinu a podobně. Ale pozor! Musíte dodržet doporučené množství, což je na 4,5 kila bavlněných věcí 36 mililitrů, na dvě kila vlny 24 mililitrů a nejméně na syntetiku. Na dvoukilovou dávku se doporučuje jen 18 mililitrů, což je méně než malý panák! Nejen aviváž, ale i sušičky dokážou škodit. Víme, kdy vám sušičky zničí prádlo.

Tip redakce: Pokud se chystáte kupovat novou pračku, nejprve čtěte: Test praček: I drahé propadly!.

Ještě si myslíte, že umíte dobře prát?

Reklama

Související témata:

Načítám