Hlavní obsah
3,1
(45)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Na salát vás jen tak někdo nenaláká? Co když ale přihodíme kousky šťavnatého uzeného kolene, pikantní hořčičný dresink a sytou čočku beluga, to už byste si dali říct? Zkuste tuto sytou variantu. Až budete dělat uzenou polévku, rovnou si tak připravíte 2 jídla!

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Salát
  • 300 g černé čočky
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 lžička soli a pepře
  • 2 ks červené cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g kadeřavého salátu
  • 2 stroužky česneku
Dresink
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička soli a pepře
Článek

Postup

01.

Propláchnutou čočku zalijte vodou, přidejte malou lžičku soli, bobkové listy a případně další bylinky (skvělá je saturejka či tymián, fungují proti nadýmání a luštěninu zároveň ochutí) a pod pokličkou povařte doměkka. Pro kratší dobu varu čočku předem aspoň na dvě hodiny namočte.

02.

Jednu velkou nebo dvě menší cibule pokrájejte na proužky a nechte zesklovatět na troše oleje. Přidejte natrhaný kadeřávek zbavený řapíku, nasekaný česnek a trochu soli a ještě asi 5 minut restujte, až kadeřávek změkne. Stejně dobře funguje špenát nebo rukola, těm navíc na spaření stačí jen několik vteřin.

03.

Hořčici prošlehejte s citronovou šťávou, medem, špetkou soli a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře.

04.

Čočku sceďte a smíchejte se zeleninovou směsí, dresinkem a natrhaným masem z vařeného uzeného kolene.

Foto: Eva Malúšová

Nejdřív jsem uvařila uzené koleno, z toho připravila bohatou polévku s kroupami a zbylé maso použila do salátuFoto: Eva Malúšová

Tip

Pokud vám nezbylo maso z vaření kolene, použijte jakékoli jiné uzené, které ještě trochu opečte na pánvi. Salát je chutný i s vařeným vajíčkem.

Z černé čočky beluga uvaříte i sytý salát s grilovaným sýrem a sezamovou omáčkou.

Reklama

Načítám