Hlavní obsah
3,1
(112)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Vývar z uzeného kolene má hned několik výhod. Silnou chuť díky kosti, spoustu kolagenu z kůže a chrupavek (takže vlastně výživy pro klouby a pleť) a masa tolik, že z něj s přehledem připravíte ještě jedno kompletní jídlo.

20 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Vývar
  • 1 ks uzeného vepřového kolena
  • 2 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 listy bobkového listu
Polévka
  • 150 g krup
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička másla
  • 2 ks mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 hrst čerstvého libečku
Článek

Postup

01.

Koleno rozřízněte na více kusů, aby se rychleji uvařilo a lépe vešlo do hrnce, a přidejte očištěnou zeleninu, sůl, koření a tolik vody, aby bylo vše ponořeno.

02.

Asi 2,5 hodiny povařte doměkka, čas můžete zkrátit použitím tlakového hrnce. Slijte, a když maso vychladne natolik, že na něj lze sahat, oberte ho od kosti a kůže.

03.

Kroupy pořádně propláchněte, zalijte vodou, osolte a uvařte doměkka. Dobu varu si můžete zkrátit tím, že je den předem namočíte.

04.

Mrkev a celer pokrájejte a na troše másla, oleje nebo sádla sundaného z povrchu vývaru, dozlatova opečte. Libeček, petrželku nebo pažitku nasekejte.

05.

Vývar podávejte s kroupami, zeleninou, bylinkou a částí masa.Ze zbylého masa můžete připravit salát z černé čočky beluga s dijonským dresinkem.

Foto: Eva Malúšová

Z jednoho kolene je tolik masa, že z něj s přehledem připravíte ještě minimálně jedno jídloFoto: Eva Malúšová

Tip

Vývar si můžete uvařit den předem, protože pak jde z povrchu snadno sebrat přebytečný tuk, kterého je zrovna u kolene poměrně dost. Tuk ale nevyhazujte, můžete na něm opéct zeleninu do polévky nebo použít do základu jiných jídel. Masa z kolene bude hodně, proto z něj připravíte ještě 1 až 2 další jídla.

Vařené maso z kolene je skvělé i jen tak s hořčicí  a chlebem, do plněných knedlíků, bramboráků, zelňačky, hrachovky, šunkofleků  i jako burger po česku se zelím.

Načítám