Hlavní obsah

Uzená polévka s kroupami, masem a zeleninou

Hodnocení:
(107)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
2 hodiny 30 minut
Náročnost
nízká

Vývar z uzeného kolene má hned několik výhod. Silnou chuť díky kosti, spoustu kolagenu z kůže a chrupavek (takže vlastně výživy pro klouby a pleť) a masa tolik, že z něj s přehledem připravíte ještě jedno kompletní jídlo.

Ingredience pro:
4 porce
Na vývar
  • 1 uzené vepřové koleno
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
Na polévku (pro velké jedlíky dejte krup 250 g)
  • 150 g krup
  • sůl
  • 1 lžička másla
  • 2 mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • čerstvý libeček
Článek

Já si vývar vždy uvařím a sliji den předem, protože pak jde z povrchu snadno sebrat přebytečný tuk, kterého je zrovna u kolene poměrně dost. Tuk ale nevyhazujte, můžete na něm opéct zeleninu do polévky nebo použít do základu jiných jídel. Masa z kolene bude hodně, proto z něj připravíte ještě 1 až 2 další jídla.

Postup

Krok 1: Koleno rozřízněte na více kusů, aby se rychleji uvařilo a lépe vešlo do hrnce, a přidejte očištěnou zeleninu, sůl, koření a tolik vody, aby bylo vše ponořeno.

Krok 2: Asi 2,5 hodiny povařte doměkka, čas můžete zkrátit použitím tlakového hrnce. Slijte, a když maso vychladne natolik, že na něj lze sahat, oberte ho od kosti a kůže.

Krok 3: Kroupy pořádně propláchněte, zalijte vodou, osolte a uvařte doměkka. Dobu varu si můžete zkrátit tím, že je den předem namočíte.

Krok 4: Mrkev a celer pokrájejte a na troše másla, oleje nebo sádla sundaného z povrchu vývaru, dozlatova opečte. Libeček, petrželku nebo pažitku nasekejte.

Krok 5: Vývar podávejte s kroupami, zeleninou, bylinkou a částí masa. Já ze zbylého udělala salát z černé čočky beluga s dijonským dresinkem.

Foto: Eva Malúšová

Z jednoho kolene je tolik masa, že z něj s přehledem připravíte ještě minimálně jedno jídlo

Vařené maso z kolene je skvělé i jen tak s hořčicí  a chlebem, do plněných knedlíků, bramboráků, zelňačky, hrachovky, šunkofleků  i jako burger po česku se zelím.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek