Hlavní obsah

Úsporné vaření: jak z jednoho kusu masa uvařit hned 2 jídla?

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době se čím dál tím více mluví o plýtvání potravinami. Přitom stačí jen trochu plánovat, a vše pak využijete beze zbytku. Krásným příkladem je uzené koleno, ze kterého připravíte hned 2 kompletní jídla pro celou rodinu: bohatý vývar s kroupami a masem i sytý čočkový salát s dijonským dresinkem.

Článek

Uzené sice není nejzdravější způsob úpravy masa, ale čas od času si tuto voňavou dobrotu dopřát může téměř každý. Můj oblíbený kus je uzené koleno, protože při jeho vaření vznikne vývar s opravdu silnou chutí (proto kupte koleno s kostí), spoustou zdravého kolagenu díky množství kůže a chrupavky a s hromadou masa, které vám vystačí na polévku i další jídlo. Já z něj připravila salát z černé čočky, kadeřávku a hořčičného dresinku, ale možností je mnohem více.

Ze zbylého uzeného můžete připravit plněné bramborové knedlíky, klasickou  či cuketovou nádivku, šunkofleky  nebo ho třeba natrhat do burgerů po česku (se zelím). Skvělé je i do bramboráků a polévek (hrachové či zelné), s křenovou omáčkou nebo samozřejmě jen tak s hořčicí  a křenem. Tak, a teď, abychom snad uvařili ta kolena rovnou dvě!

Základ plný chuti: uzený vývar

Ať už se pustíte do jakéhokoli jídla, začněte tím, že koleno uvaříte. Mně se osvědčilo ho rozkrojit na 3 kusy, aby rychleji změklo. Případně můžete použít tlakový hrnec, v něm mu bohatě stačí hodina a půl. K masu rovnou přidejte i koření a zeleninu, abyste měli chutný základ pro tuto uzenou polévku s kroupami.

Foto: Eva Malúšová

Silný vývar se zeleninou opečenou na másle, měkounkým masem, kroupami a voňavým libečkem málokoho urazíFoto: Eva Malúšová

Jídlo č. 2: dijonský čočkový salát s masem

Ze zbytků masa (kterého je opravdu požehnaně) uvařte tento čočkový salát s kadeřávkem či špenátem a dijonským dresinkem. Ocení ho i ti, kteří jinak salátům moc nedají, a moc dobrý je i studený.

Foto: Eva Malúšová

Takový salát vás zasytí na celý den!Foto: Eva Malúšová

Reklama

Načítám