Hlavní obsah

Čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky

Hodnocení:
(243)
Foto: Renata Muchová
Doba přípravy
1 hodina 30 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
střední

Nenechte se zmást názvem pařížské, tyto rohlíčky, jejichž recept Markéta Pavleje má od své babičky Jiřinky, jsou tradičním cukrovím. Připravíte si je letos také?

Ingredience pro:
150 kusů
Na rohlíčky potřebujete:
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g jemně mletého třtinového cukru
  • 50 g mouky
  • 1 vejce
  • sůl
Na krém potřebujete:
  • 1 sáček pudinku
  • 250 ml mléka
  • 250 g změklého másla
  • 160 g jemně mletého třtinového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
Na polevu potřebujete:
  • 200 g čokolády 70%
  • 100 ml smetany ke šlehání
Článek

Postup

Krok 1: Smíchejte všechny ingredience na těsto, pokud hodně lepí, přisypte ještě trochu mouky. Zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu odležet v lednici.

Krok 2: Předehřejte troubu na 175 °C. Z vychlazeného těsta tvarujte malé rohlíčky. Postupuji tak, že si ukrojím kousek těsta a na lehce pomoučeném vále vytvořím tenký váleček, který nakrájím na odpovídající dílky, konce zaoblím a váleček ohnu. Pokládejte na pečicím papírem vyložený plech. A pečte přibližně 15 minut, hotové jsou, když začnou lehce zlátnout, ale dejte pozor, velmi rychle se spálí. Po upečení jsou rohlíčky velmi tvrdé a nemají příliš plnou chuť, ničeho se nelekejte, je to v pořádku, až je naplníte krémem a čokoládou, po odležení krásně změknou a jejich chuť se zvýrazní.

Krok 3: Uvařte pudink běžným postupem s použitím pouze 250 ml mléka, to znamená poloviční množství tekutin, vznikne tak velmi hustý pudink, který bude dobrým základem pro pevný máslový krém. Než úplně vystydne, vmíchejte nebo vmixujte 50 g másla (jinak by se utvořily hrudky a bylo by velmi těžké vyšlehat hladký krém). Zbylé máslo šlehejte spolu s cukrem do světlé krémové hmoty. Když je máslo dobře našlehané, postupně pomalu přidávejte pudink, kakao, rum a stále šlehejte.

Krok 4: Hotový krém nanášejte na spodní lehce zploštělou stranu vychladlého rohlíčku pomocí zdobicího sáčku (babička natírala nožem). Krému by mělo být přibližně tolik, kolik je rohlíčku.

Krok 5: Čokoládu nechte rozpustit spolu se smetanou ve vodní lázni. Rohlíčky s krémem v polevě namáčejte. Je lepší, když poleva není příliš horká a rohlíčky s krémem v mezidobí skladujete někde v chladu, jinak by se krém mohl rozpouštět.

Krok 6: Hotové čokoládové rohlíčky dejte do krabice a nechte odležet v lednici nebo jinde v chladu. Za pár dní se vám odmění krásnou plnou chutí.

Foto: Renata Muchová
ynezorPumanzeSaNyknalC
úterý 12:00

Reklama

Sdílejte článek