Hlavní obsah
3,1
(231)
Foto: Renata Muchová

Foto: Renata Muchová

Išelské dortíčky nebo také išlské cukroví je možná trochu náročnější na přípravu, na talíři ale většinou mizí jako první.

1 hod.
Příprava
12 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Na těsto
  • 190 g másla
  • 210 g hladké mouky
  • 90 g vlašských ořechů
  • 90 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
Na krém
  • 1 sáček pudinku
  • 250 ml mléka
  • 250 g másla
  • 160 g cukru moučka
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
Na polevu a dokončení
  • 300 g mléčné čokolády
  • 1 hrst ořechů
Článek

Přinášíme recept na křehké těsto s lahodnou náplní, ořechy a čokoládou navrch přímo od Markéty Pavleje alias Kitchenette.

Postup

01.

Z tohoto množství vykrájíte přibližně dva plechy koleček, po slepení vám tedy vyjde přibližně jeden plech hotových kousků cukroví. Všechny ingredience na těsto zpracujte ručně nebo pomocí robota. Polovinu hladké mouky můžete nahradit celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou. Těsto odložte do lednice alespoň na 2 hodiny nebo do druhého dne. 

02.

Rozehřejte si troubu na funkci horní a spodní ohřev na 155 °C a připravte si plechy na pečení (používám pečicí papír a sprej na vymazávání).

03.

Těsto bude po vychlazení tuhé (obsahuje hodně másla), lehce ho rozmasírujte a na pomoučeném vále ho rozválejte dotenka, asi tak na 3–4 mm. Vykrajujte kolečka nebo jiné tvary. Vykrájené cukroví pečte do světle zlata.

04.

Připravte si krém. Uvařte vanilkový nebo čokoládový pudink běžným postupem s použitím pouze 250 ml mléka, to znamená poloviční množství tekutin. Vznikne tak velmi hustý pudink, který bude dobrým základem pro pevný máslový krém. Než úplně vystydne, vmíchejte nebo vmixujte 50 g másla (jinak by se utvořily hrudky a bylo by velmi těžké vyšlehat hladký krém). Zbylé máslo šlehejte spolu s cukrem do světlé krémové hmoty. Když je máslo dobře našlehané, postupně pomalu přidávejte pudink, kakao, rum a stále šlehejte.

05.

Pomocí zdobicího sáčku s velkou hladkou špičkou udělejte na rub poloviny všech sušenek velkou hromádku/kuličku/kopulku krému tak, aby se přiklopením prázdné sušenky krém hezky vytlačil až do krajů a vrstva krému byla přibližně stejně silná jako sušenka. Zdobicí špička může být samozřejmě i ozdobná a tvořit tak z krému hvězdičku, ale často se schová pod čokoládovou polevu. Naplněné sušenky dejte vychladit (v zimním období klidně na balkon či za okno, jinak do lednice).

06.

Mezitím si připravte polevu rozpuštěním čokolády ve vodní lázni. (Miska postavená na hrnci s trochou vody, která jemně probublává nebo je těsně pod bodem varu.) Já jsem použila polevovou čokoládu Callebaut ICE Chocolate 811. Čokoládu není potřeba příliš přehřívat, rozpouštějte ji raději pomalu. Pokud máte teploměr, klidně si pohlídejte, aby teplota nešla příliš přes 40 °C. Čokoláda nemá ráda vodu, tak se vyhněte jejich kontaktu. Vychlazené cukroví v čokoládě namáčejte (pokud je vychlazené, bude se vám s ním krásně pracovat). Než čokoláda ztuhne, nezapomeňte na vrch přidat oříšek podle vaší volby. U nás jednoznačně vedou pekany, můžete ale použít i vlašské a babička dávala i mandličky. Cukroví skladujte v chladu.

Foto: Renata Muchová

Odoláte tomuto krásnému cukroví? Těžko! Foto: Renata Muchová

Reklama

Načítám