Hlavní obsah

Cordon bleu: kuřecí prso plněné sýrem a šunkou

Hodnocení:
(64)
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Pojmenování po prestižním ocenění francouzských kuchařů Cordon bleu (tedy modrá stuha) je příznačné – z jednoduchých surovin vytvoříte dokonalý a elegantní pokrm. Tradičně se používá telecí řízek, ale s klidným svědomím ho vyměňte za dostupnější kuřecí – maso bude díky sýru, šunce a trojobalu krásně šťavnaté i tak.

Ingredience pro:
1 porci
  • 1 kuřecí prso
  • 2 plátky plátkového ementálu
  • 2 plátky dobré šunky
  • sůl
  • pepř
  • sušený česnek
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • řepkový olej
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

Krok 1: Kuřecí prso vložte jako ve videu na začátku článku mezi ohnutý plát potravinářské fólie a z obou stran ho naklepejte do tenka. Díky fólii se nebude maso trhat a lepit na paličku.

Krok 2: Plátek rozbalte, osolte a opepřete. Já ho posypala ještě trochou sušeného česneku, moc dobrá je i tenká vrstva dijonské hořčice. Obložte plátky ementálu a kvalitní šunky (dala jsem 2 velké plátky sýra a další 2 opravdu dobré šunky) a srolujte do pevné ruličky tak, aby vám sýr nevyčuhoval.

Krok 3: Zabalte do použité fólie jako bonbon, konce stočte a celý kousek dejte asi na 10 minut do mrazáku, než si připravíte zbytek - bude se vám pak lépe obalovat.

Krok 4: Vychlazené maso obalte v hladké mouce, rozšlehaném osoleném vajíčku a strouhance. Poslední dva kroky můžete zopakovat, ale není to nutné.

Krok 5: V co nejmenší pánvi (takové, aby se vám tam akorát vešlo tolik kusů masa, kolik chystáte) rozehřejte silnější vrstvu oleje a lžíci másla a kuře v ní opravdu velmi pozvolna ze všech stran opékejte. Tím docílíte dobrého propečení a nebude třeba ho dopékat v troubě.

Krok 6: Podávejte pokrájené na kolečka (rozpis je na jednu porci, ale hravě vystačí i pro dva jedlíky) s bramborovou kaší, dušenou zeleninou nebo jinou oblíbenou přílohou.

Jaké máte nejraději? Telecí, krůtí bez smažení, nebo snad holandské řízky se sýrem?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama