Článek
Receptů na vánoční cukroví najdete všude plno, ale který z nich vybrat? Milovníci ořechů se do plněných škeblí zamilují na první ochutnání. Těžko říct, zda je to díky samotným ořechům nebo kvůli delikátní chuti s lehkým rumovým nádechem.
Na 3 plechy budete potřebovat:
Těsto: 250 g hladké mouky, 250 g změklého másla, 1 vejce, 1 lžičku octa, 1 lžičku vody.
Náplň: 150 g umletých vlašských ořechů, 125 ml mléka, 100 g cukru, 1 lžíci kakaa, 1,5 lžíce tuzemáku.
Na dokončení: hladkou mouku na podsypání, 1 žloutek a 1 lžíci mléka na potření, moučkový cukr na obalení
Postup: Z mouky, másla, vejce, octa a vody vypracujte vláčné těsto. Zabalte do fólie a nechte 2–3 hodiny odpočinout v lednici. V kastrůlku smíchejte suroviny na náplň. Za občasného míchání pozvolna vařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout.
Na pomoučeném vále rozválejte těsto na plát silný 2 mm. Vykrájejte ozdobná kolečka o průměru asi 5 cm. Na kolečka dejte malý kopeček náplně a přeložte. Kraje k sobě přitiskněte.
Naplněné škeble přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete žloutkem rozšlehaným s mlékem. Vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C. Pečte dozlatova.
Upekli byste si rádi i jiné dobroty z ořechů? Inspirujte se hned třemi skvělými tipy na moučníky. Anebo byste ořechy raději ve slaných variacích?