Hlavní obsah

Cukroví na poslední chvíli? Zkuste vláčné ořechové škebličky

Foto: autorky

Plněné škeble provoní byt rumem a ořechyFoto: autorky

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké cukroví ještě připravit na Vánoce? Pokud už do Štědrého dne nezbývá dost času, jsou škeble to pravé. Vláčné jsou hned po upečení.

Článek

Receptů na vánoční cukroví najdete všude plno, ale který z nich vybrat? Milovníci ořechů se do plněných škeblí zamilují na první ochutnání. Těžko říct, zda je to díky samotným ořechům nebo kvůli delikátní chuti s lehkým rumovým nádechem.

Na 3 plechy budete potřebovat: 

Těsto: 250 g hladké mouky, 250 g změklého másla, 1 vejce, 1 lžičku octa, 1 lžičku vody.

Náplň: 150 g umletých vlašských ořechů, 125 ml mléka, 100 g cukru, 1 lžíci kakaa, 1,5 lžíce tuzemáku.

Na dokončení: hladkou mouku na podsypání, 1 žloutek a 1 lžíci mléka na potření, moučkový cukr na obalení

Postup: Z mouky, másla, vejce, octa a vody vypracujte vláčné těsto. Zabalte do fólie a nechte 2–3 hodiny odpočinout v lednici. V kastrůlku smíchejte suroviny na náplň. Za občasného míchání pozvolna vařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout.

Na pomoučeném vále rozválejte těsto na plát silný 2 mm. Vykrájejte ozdobná kolečka o průměru asi 5 cm. Na kolečka dejte malý kopeček náplně a přeložte. Kraje k sobě přitiskněte.

Naplněné škeble přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete žloutkem rozšlehaným s mlékem. Vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C. Pečte dozlatova.

Upekli byste si rádi i jiné dobroty z ořechů? Inspirujte se hned třemi skvělými tipy na moučníky. Anebo byste ořechy raději ve slaných variacích?

Reklama

Načítám