Hlavní obsah

Cvičím, jím zdravě, a nehubnu. Kde je chyba?

Foto: Thinkstock

Snažíte se, a výsledky nikde? Zkuste spolu s námi odhalit, kde chybujeteFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ilona pravidelně cvičí, zdravě jí a stejně se jí nedaří zhubnout. Že to je i váš případ? Zjišťovali jsme, kde by mohla být chyba. A co všechno můžete udělat, aby se vám kila pohnula dolů? Čtěte!

Článek

Osmatřicetiletá manažerka Ilona byla několik let vzorem zdravého životního stylu. Cvičila snad každý den a se sladkostí nebo kalorickým jídlem ji nikdy nikdo neviděl. Nebyla to přetvářka, ani doma to nejedla. Jenže i přese všechno byla boubelatá.

Snažím se, ale marně

„Zdravý životní styl u mě není žádnou krátkodobou či módní záležitostí, postupně jsem k němu během let dospěla v rámci snahy zhubnout,“ vypráví osmatřicetiletá žena vysoká 162 centimetrů, která váží 69 kilo. Aby se kil zbavila, podstoupila prý snad všechno: držení diet, cvičení všech různých stylů, měření tělesného tuku, úpravu jídelníčku, třeba i v rámci krevních skupin, ale i v bio stylu, spolupráce s výživovým poradcem nejvyšší kvality a tak dále.

Dokonce zkusila i prášky, co zamezují chuť k jídlu, před sportem používala spalovače tuku, absolvovala kúry lymfatických masáží. A výsledek? Zdravé tělo v kondici. „Mnohý by byl za to rád a i já jsem. Ale trápí mne, že ač se snažím, co to jde, kila navíc dolů nejdou. Přitom netoužím po těle velikosti XS, chci jen nemít velký zadek a vystouplé břicho,“ stěžuje si Ilona. Že je to možná tak trochu i váš případ? Kde by mohl být zakopaný pes?

1. Nevhodný pohyb

„Většinou je chyba ve špatně sestaveném tréninkovém plánu. V něm mohou být například nevhodně zvolené pohybové aktivity nebo jejich chybná kombinace,“ říká Linda Procházková, trenérka fitness a výživová poradkyně z Bomton Centrum krásy spa & wellness. „Nejefektivnější je kombinace posilování a aerobního tréninku,“ souhlasí s ní trenér Radek Mirovský z Health & Fitness clubu Olgy Šípkové.

Foto: Thinkstock

Hodně propotit triko neznamená, že i hodně zhubneteFoto: Thinkstock

A už tady Ilona odhalila svou první chybu. Nerada totiž posilovala, co milovala, byl spinning, běh, běžky i plavání. „Posilování může člověk praktikovat buď klasicky v posilovně, nebo využít další aktivity, které tuto formu pohybové zátěže obsahují, například jóga, pilates, p-class, TRX, gym bally, flexi-bar,“ radí jí Radek Mirovský.

2. Příliš vysoká nebo nízká zátěž

Někdo si myslí, že čím více propotí triko, tím více zhubne. Chyba! A možná právě i Ilony, je prý ráda, když je po cvičení zničená. Jaká je tedy ta správná intenzita pohybu? „To je velmi individuální. Posuzujeme to dle subjektivních pocitů. V pořádku jsou pocity zadýchání, svalové únavy, částečné fyzické vyčerpanosti a tak dále. Nežádoucí jsou naopak pocity na zvracení, dušení, točení hlavy, mžitky před očima, sucho v ústech,“ doplňuje Radek Mirovský. K tomu, abyste přesně odhadli správnou zátěž, vám mimo jiné pomůže měřič tepové frekvence a vyšetření na zátěžových testech. Tam vám stanoví rozmezí zátěže vhodné ke spalování tuku. Závěr pro Ilonu? Návštěva zátěžových testů, kde jí přesně poradí, co a jak cvičit!

3. Krátká doba

Také je vám známo, že se hubne po 30 minutách pohybu? „Pravdou je, že až po několika minutách vytrvalostní fyzické aktivity dochází k ,přepínání' energetického krytí na aerobní. To znamená, že až po nějaké době začne metabolismus naplno využívat lipidů – tuků. Jestli je to po 10, 20 nebo 30 minutách, to se u každého trochu liší – podle somatotypu, trénovanosti, intenzity pohybu a podobně,“ ujasňuje Radek Mirovský. S tím, jak je to ve skutečnosti, vám musí poradit odborník, buď přímo ve fitcentru, či stejně jako Iloně konzultant k výše zmíněným zátěžovým testům.

4. Ani moc, ani málo

Jak často tedy je potřeba něco dělat, aby to bylo účinné ke shození kil, nejen pro zdraví? „Je nutné vycházet ze současného stavu, ve kterém se hubnoucí člověk nachází před zahájením redukčního režimu. Pokud nesportuje vůbec, tak jsou na začátek vhodné 2 až 3 tréninkové jednotky týdně, které by měly ideálně obsahovat část posilování, část aerobní činnosti a samozřejmě i protažení,“ doplňuje trenérka Linda Procházková. Jestliže jste v kondici, stejně jako Ilona, je nutná právě správně zvolená kombinace aktivit, ale i odpočinek.

Foto: Thinkstock

Strava a její dávkování by měly být přesně vybranéFoto: Thinkstock

5. Místo přejídání podvýživa?

Další chyba by se dala najít v jídelníčku. „Jíst 5x denně je sice správné, ale jde o to, kdy a co jíme. Navíc, pokud si děláte příliš malé porce, hubnout nebudete, jelikož tělo nebude mít dostatek živin a energie. Naopak dojde k ukládání tuků,“ vysvětluje nutriční terapeutka Lada Nosková z Diet Plan. Organismus totiž v důsledku nedostatku potravy začíná šetřit, zbavuje se svalové tkáně, tím pádem má menší výdej a s každým jídlem víc nabírá tukovou tkáň. Vždyť si přečtěte, že podobné chyby dělaly čtenářky z hubnoucího projektu Milada, Hana a Eva.

6. Neznalost a mylné dojmy

Lada Nosková upozorňuje ještě na jeden problém: „Někteří lidé si myslí, že dát si hromadu sladkého müsli s mlékem k snídani je prospěšné jejich postavě. Stejně tak oběd kuře a rýže přelité sýrovou omáčkou jsou v pořádku. A ty dvě kávy z automatu nebo v kavárně přece také nevadí, ne? Samozřejmě, že vadí, když začínají na 600 kJ a končí na 2500 za jednu porci!“ uvádí Lada konkrétní příklad. (Jak jí ona sama, se můžete podívat v Jídelníčku expertky na hubnutí.) „Když by člověk šel jen po číslech a dal si do e-kalkulačky, co za den sní, nepotká se to s rozumnými údaji. A už vůbec ne se zápornou energetickou bilancí: příjem – výdej,“ doplňuje Lada Nosková.

Co čeká Ilonu?

„Musím přiznat, že začít si psát na papír přesně, co jím, je dobrý nápad,“ přiznává Ilona. Díky radě od Lady Noskové tak získá opravdu přesný kalorický přehled svého jídelníčku. „Už jsem objednána i na zátěžové testy, které mi určí nejen správná spalovací pásma, ale dozvím se i vhodné kombinace sportů tak, abych pořád nedřela bez výsledku,“ uzavírá osmatřicetiletá manažerka.

A co vy? Podařilo se i vám odhalit chyby, které děláte? Pokud ne, poraďte se s odborníkem. Proč byste měli ztrácet čas chybováním a čekáním na zázrak? Co říkáte?

Reklama

Načítám