Hlavní obsah

Dárek pro zapálené kulináře? Ty nejkrásnější české kuchařky!

Foto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

Foto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

Reklama

Pamatujete na doby, kdy vás ještě měkké dárky a knížky pod stromečkem dokázaly téměř rozbrečet? Kdeže ty loňské sněhy jsou! Po třicítce ponožky i beletrie zpravidla potěší, a když blízkým kulinářům věnujete některou z kuchařských novinek letošního roku, možná pak něco dobrého kápne i pro vás.

Článek

Alespoň jedna knížka pod stromečkem je téměř nutnost, a těmi, které jsou plné osvědčených receptů a krásných fotek, potěšíte hned dvakrát. Poprvé na Vánoce a podruhé, až se obdarovaný pustí do vaření! Vybrali jsme pro vás 12 těch nejhezčích autorských kuchařek, které u nás letos (až na jednu výjimku) vyšly. Vybírat můžete ze zdravého vaření, sladkého pečení i knih, které potěší také mužskou část kulinářské populace.

Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete

Titul je to sice odvážný, ale v lecčems pravdivý. Karolína Fourová je totiž nejen nadšená kulinářka, ale také inženýrka v oboru výživy a kvality potravin, takže její kniha zdaleka není jen kuchařkou. Je to zjednodušeně řečeno i návod, jak se stravovat dobře (nebo, jak zněl původní název, „Nejíst blbě“). Autorka se věnuje rozšířeným mýtům o jídle, populárním dietám a jejich vlivu na naše zdraví. Zabývá se dnes i tolik zatracovaným lepkem. Naučí vás číst si obaly potravin, vybírat jídlo mimo domov a samozřejmě vařit i své oblíbené recepty. Doporučujeme všem, kteří chtějí jíst zdravě, ale zároveň nepodléhají extrémním dietetickým směrům.

Foto: Archiv nakladatelství

Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete, Karolína Fourová, Esence, 200 stranFoto: Archiv nakladatelství

Koláče Chez Lucie

Druhá kuchařka populární foodblogerky Lucie Dvořákové alias Chez Lucie má opět stručný název i jména kapitol (ovocné, kynuté, snadné, bábovky...), které si na nic nehrají. Na Lucčiných receptech je poznat, že se kariéře cukrářky začala před lety věnovat profesionálně – jsou perfektně vysvětlené a před startem vás provede základy pečení a zasvětí do jeho přípravy tak, že se neztratí ani úplný cukrářský začátečník. A Ježíška tak možná bude při další návštěvě čekat třeba čerstvě upečený frgál! Tady je ochutnávkový recept na švestkový koláč.

Foto: Archiv nakladatelství

Koláče Chez Lucie, Lucie Dvořáková, CPress, 152 stranFoto: Archiv nakladatelství

Country kuchařka

Country kuchařka Matěje Pospíšila s podtitulem Sám na čundru a hladový navazuje na snad nejvtipnější kuchařské knihy Sám doma a hladový a Sama doma a hladová. Vtipná je obsahem i formou (byť se vám obrázek autora ve vaně plné brsalátu  už asi nikdy nevymaže z paměti) a je takovým malým holdem všem trampům, táborníkům a chalupářům. Dozvíte se proto, jak na domácí hořčici, originální způsoby nařezávání špekáčků, pomazánku do vlaku a další nezbytnosti výletníků. Skvělý dárek pro muže!

Foto: Archiv nakladatelství

Country kuchařka: Sám na čundru a hladový, Matěj Pospíšil, Došel karamel, 260 stranFoto: Archiv nakladatelství

Rok s Garden & Kitchen

Sympatická Inna Valoušková, známá spíše pod svým blogerským jménem Garden & Kitchen, si splnila sen a vydala knihu. Záměrně nepíšeme kuchařku, protože ač je plná jednoduchých, a přitom nápaditých receptů, je zároveň i průvodcem pro zahrádkáře. Každý měsíc vám díky své mnohaleté zkušenosti poradí, co zasít, co sklidit, a co dobrého pak ze zahrádky uvařit. Doporučujeme všem těm, kdo se zahradničením i začínají nebo mají celoroční přísun od zdatnějších zemědělců a rádi vaří sezonně.

Foto: Archiv autora

Rok s Garden & Kitchen, Inna Valoušková, vydáno vlastním nákladem, 226 stranFoto: Archiv autora

Kukuchařka

A konečně zábavné vaření pro ty nejmenší! Kukuchařka sice vyšla už loni, ale v malém uměleckém nakladatelství a byla by škoda, kdyby vás minula. Kromě veselých receptů, které jsou tak jednoduché, že je zvládnou i děti, v ní najdete hravé aktivity v kuchyni, co vaše nejmenší naučí vaření milovat. Že se s jídlem nehraje, je podle nás totiž už dávno překonaný omyl! Knížka bude bavit děti a pro své krásné zpracování i kulinářsky založené rodiče.

Foto: Archiv nakladatelství

Kukuchařka Čas na hraní v kuchyni!, kolektiv autorů, Běžíliška, 72 stranFoto: Archiv nakladatelství

Velká knedlíková kuchařka

Knedlík, nebo nok? Zjistěte to jednou pro vždy v novodobé bibli knedlíkářů s podtitulem Veletucet knedlíků v české kuchyni. Dali ji dohromady opravdové knedlíkové autority: spoluzakladatel firmy Knedlíky Láznička Petr Kosiner, food editorka Kateřina Bednářová a autorka Kuchařek pro dceru Jana Florentýna Zatloukalová. Najdete zde jak precizně vypilované recepty na všechny základní typy, tak fajnovky typu perníkové knedlíky ke zvěřině, slavnostní mandlové nebo bezlepkové knedlíky.

Foto: Archiv nakladatelství

Velká knedlíková kuchařka: Veletucet knedlíků v české kuchyni, kolektiv autorů, Došel karamel, 280 stranFoto: Archiv nakladatelství

Oheň a dým

Potěšte svého oblíbeného pyromana ohnivým debutem Hugo Hromase! Populární (nejen) televizní kuchař  ho naučí všemožné techniky přípravy jídla na ohni a taje jeho zakládání, a také ho provede potřebnými pomůckami pro čím dál populárnější outdoorové vaření. Těšit se můžete nejen na maso, ale i na vynikající zeleninové pokrmy, chleba, a dokonce i dezerty.

Máte rádi Huga Hromase a jeho pořad Kuchaři u ohně? 21. prosince vyjde speciální díl na TelevizeSeznam.

Foto: Archiv nakladatelství

Oheň a dým, Hugo Hromas, Esence, 280 stranFoto: Archiv nakladatelství

Cesta z těsta

Aneb České pečení pro celý rok, tak zní celý název prvotiny vítězky televizní soutěže amatérských pekařů Petry Burianové. Vsadila na lokální suroviny a sezonnost receptů, takže se kromě pečení věnuje i českým tradicím a řemeslům. Kapitoly jsou rozdělené podle ročních období a najdete v nich jak sladké, tak slané pečivo.

Foto: Archiv nakladatelství

Cesta z těsta, Petra Burianová, CPress, 280 stranFoto: Archiv nakladatelství

Jíme zdravě ze spíže

Kolekce populárních fit receptů se letos mimo jiné rozšířila o recepty, které uvařit ze surovin, co máte doma. A to se v dnešní době obzvláště hodí! Kromě 70 jednoduchých receptů v knize najdete i tipy pro nákupy a skladování potravin, abyste byli vždy připraveni. Těšit se můžete na luštěniny, zdravější varianty dětských jídel, ryby, maso i bezmasé varianty tradičních receptů. Protože jíst zdravě se dá i v době, kdy je nutné spoléhat na zásoby ve spíži nebo není čas a chuť se vydávat do obchodu!

Foto: Archiv nakladatelství

Jíme zdravě ze spíže, kolektiv autorů, Fitrecepty, 160 stranFoto: Archiv nakladatelství

Radost v kuchyni

Kniha Martiny Hladjuk alias Mamachef je nejen radost v kuchyni, ale i radost pohledět! Její precizní recepty jsou detailně popsány i krásně nafoceny a doplněny o tipy, jak pokrmy efektně servírovat. Martina se inspiruje i v zahraničí a přináší výběr toho nejlepšího ze svého blogu. Jí se totiž i očima!

Foto: Archiv nakladatelství

Radost v kuchyni, Martina Hladjuk, CPress, 160 stranFoto: Archiv nakladatelství

Herbář ze zahrady přímo na talíř

A ještě jedna kulinářsko-zahradnická novinka. Poslední kniha Kateřiny Winterové nabízí nejen sto receptů, ale také popis více než 80 odrůd zeleniny s doporučeními pro jejich pěstování a rovněž ovocné ochutnávky. Oblíbenou zeleninu se tak naučíte nejen zpracovávat, ale také sami vypěstovat. A za ženskou část redakce bychom si přály, abychom při zahradničení a vaření také vypadaly pořád tak dokonale jako Katka!

Foto: Archiv nakladatelství

Herbář ze zahrady přímo na talíř, Kateřina Winterová, Edice ČT, 272 stranFoto: Archiv nakladatelství

Moje nejsladší vzpomínky

Kdo by neměl nějaký moučník, co ho svou chutí rázem přenese zpátky do dětství! A Barbora Gorecká, známější pod svým blogem Máma peče doma, sepsala hned 77 takových receptů. Odcestujte se sladkými vzpomínkami svého dětství zpátky do bezstarostných časů a připomeňte si chutí poctivých buchet, koláčů a bábovek nedělní obědy u babičky.

Foto: Archiv autora

Moje nejsladší vzpomínky, Barbora Gorecká, vydáno vlastním nákladem, 216 stranFoto: Archiv autora

Reklama

Načítám