Hlavní obsah

Ideální dárek pro všechny? Knížka! Zkuste tipy z redakce

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že se vydává tisíce knížek ročně, je skvělá zpráva. Ale pro ty, kdo se na knižním trhu až tak neorientují, nastává pár týdnů před Vánocemi zapeklitá situace. Jak z takového množství vybrat pravou knihu pro blízké? Nechte se inspirovat tipy redakce.

Článek

Udělaly jsme v redakci malý předvánoční výzkum, a protože všechny rády čteme a knížky považujeme za jeden z nejkrásnějších dárků, daly jsme velmi rychle dohromady pár tipů. Knížky, které my osobně naježíme a uděláme jimi radost. Ať už partnerovi a dětem, nebo kamarádkám a rodičům.

Inspiraci najdete, když hledáte dárek pro ty, kdo mají rádi detektivky, pro milovníky literatury faktu, ale i pro blízké, kteří si chtějí u čtení odpočinout a zasmát se.

Fakt

Kniha vznikla na základě několikaletého pátrání po nejzajímavějších faktech z různých oblastí našeho světa a je ideálním dárkem pro encyklopedisty. Je krásně ilustrovaný, s vtipem provedený a od českého autora. Věděli jste, že kokosovou vodu lze v případě nouze použít jako krevní transfuzi? Komu ji asi daruje produkční Pavlína?

Foto: Nakladatelství Machart

Fakt, Tomáš Komárek & František Pytela, nakladatelství Machart, 144 stranFoto: Nakladatelství Machart

Pandemie

Rok 2020 bude v historii zapsán jako rok korony. Publikace, jejímiž autory jsou novináři Michal Kubal (44) a Vojtěch Gibiš (41), podává nejucelenější pohled na celou pandemickou situaci. Pánové vedli rozhovory s politiky, lékaři, s lidmi v první linii. A aby byl obrázek kompletní, propojili vše s událostmi ve světě. Skvěle napsaná analýza, kterou svým blízkým nadělí šéfredaktorka Monika a redaktorka Pája.

Foto: Nakladatelství Kniha Zlín

Pandemie, Michal Kubal & Vojtěch Gibiš, nakladatelství Kniha Zlín, 644 stranFoto: Nakladatelství Kniha Zlín

Naše hory, lyže, sníh

Publikace plná dobových obrazových materiálů i současných fotografií a pestré mozaiky textů pro všechny, kdo milují hory a lyžování. Seznámíte se s počátky zimních sportů, průkopníky lyžování, velkými závody i povinnými školními výcviky a dozvíte se víc o českých legendách – od Jiřího Rašky (†70) až po Evu Samkovou (27) a Ester Ledeckou (25).

Foto: Nakladatelství WWA Photo

Naše hory, lyže, sníh, Herbert Slavík & kolektiv autorů, nakladatelství WWA Photo, 248 stranFoto: Nakladatelství WWA Photo

Ledový muž

Wim Hof (61) miluje extrémní sporty a je odolný vůči extrémnímu chladu. Na základě svých zkušeností vytvořil metodu, která mění pohled na lidský potenciál a hranice našich možností. V knize vysvětluje, jak pracovat s dechem, chladem či nastavením mysli. Asi nepoběžíte maraton v kraťasech za polárním kruhem jako on, ale určitě vás ovlivní. Doporučuje šéfredaktorka Monika.

Foto: Nakladatelství Jota

Ledový muž, Wim Hof, nakladatelství Jota, 312 stranFoto: Nakladatelství Jota

Mlha nad Shadow Sands

Robert Bryndza (41) má novinku, druhý případ Kate Marshallové a jejího asistenta Tristana Harpera. Kate odmítá věřit, že se mladík, jehož tělo našla při potápění ve vodní nádrži Shadow Sands, utopil. Navíc nejde o jediné mrtvé tělo, které se tady našlo. Krajinu halí hustá mlha a vyšetřovatelé mají jen pár dní na záchranu další zmizelé. Redaktorka Renata si o knížku napsala Ježíškovi.

Foto: Nakladatelství Cosmopolis

Mlha nad Shadow Sands, Robert Bryndza, nakladatelství Cosmopolis, 384 stranFoto: Nakladatelství Cosmopolis

Myšlenky za volantem

Marek Eben (62) svým jemným inteligentním humorem a trefnými postřehy baví naživo i na papíře. V posledních letech vycházely jeho fejetony časopisecky a nyní byly vydány knižně. Publikace je zajímavá tím, že díky kroužkové vazbě můžete listy, které vás nebaví, vytrhnout. Grafička Marianna jimi potěší svého manžela.

Foto: Nakladatelství Brána

Myšlenky za volantem, Marek Eben, nakladatelství Brána, 168 stranFoto: Nakladatelství Brána

Hledám chlapa do Vánoc

Máte ve svém okolí ženu, která stále hledá prince na bílém koni? Potěšte ji knihou o redaktorce on-line magazínu. Genie píše o randění a přitom je věčně single. A její šéfka jí dá ultimátum: do Vánoc musí být zadaná. Následuje maraton schůzek, o kterých píše na stále populárnějším blogu. Nemá ale svoje štěstí přímo pod nosem? Editorku Danu potěšil dárkem její syn.

Foto: Nakladatelství Mladá fronta

Hledám chlapa do Vánoc, Jenny Stallard, nakladatelství Mladá fronta, 280 stranFoto: Nakladatelství Mladá fronta

Sto zázraků

Ve strhující knize vzpomínek fenomenální české cembalistky se dozvíte, jak se žilo za války a před ní, ale především po ní... Pokud má někdo rád Bacha, cembalo, skutečné příběhy ze života a pozoruhodné historky o těžkých chvílích, kdy je lidem skutečně ouvej, a jak se poprat s osudem, je to pro něj pravý dárek. Několika milým ženám pořídila knihu editorka Barbora.

Foto: Nakladatelství Ikar

Sto zázraků, Zuzana Růžičková & Wendy Holden, nakladatelství Ikar, 432 stranFoto: Nakladatelství Ikar

Tajemný oheň

Wilbur Smith (87) je považován za mistra v oboru a jeho dobrodružnými romány dělá radost svému dědečkovi redaktorka Lucka. Letos to bude Tajemný oheň o sourozencích Theovi a Connii, které rozdělil osud, když byli ještě malí. Jak žijí dál? Theo se přidává k Britům v boji proti francouzské a indické armádě. Connie odjíždí do Francie vypořádat se s vlastními démony.

Foto: Nakladatelství Alpress

Tajemný oheň, Wilbur Smith & Tom Harper, nakladatelství Alpress, 376 stranFoto: Nakladatelství Alpress

Království

Máte mezi blízkými fanoušky Joa Nesbøho (60)? Pak je jasnou volbou letošní novinka! Hlavním hrdinou není Harry Hole, ale Carl Opgard, který se vrací po letech do rodné vsi v norských horách. A přinese s sebou nápad na nevídaný projekt, ale také velké potíže, které za něj má vyřešit jeho starší bratr. Můžete se těšit na napětí a postupně odkrývaná tajemství obou mužů.

Foto: Nakladatelství Kniha Zlín

Království, Jo Nesbø, nakladatelství Kniha Zlín, 480 stranFoto: Nakladatelství Kniha Zlín

TGM

Malí i velcí nadšenci do historie ocení komiksy Zdeňka Ležáka (46), které se věnují výrazným osobnostem našich i světových dějin. Tento komiks mapuje veřejný i soukromý život tatíčka Masaryka a zaměřuje se na klíčové události, které ho směrovaly k vyvrcholení kariéry. Zábavnou formou zpracované zajímavé informace, díky kterým poznáte fascinujícího politika i po lidské stránce.

Foto: Nakladatelství Argo

TGM, Zdeněk Ležák, nakladatelství Argo, 110 stranFoto: Nakladatelství Argo

Před povodní

Třetí próza Anny Bolavé (39) rozhodně nezaostává za prvními dvěma (Do tmy a Ke dnu). Její příběhy vás pohltí. Ponořte se do čtení jako hlavní hrdinové do vody a užijte si perfektně vykreslené postavy, které bojují o přežití a rozhodně se u toho namočí. Trochu temné čtení doporučuje redaktorka Katka.

Foto: Nakladatelství Odeon

Před povodní, Anna Bolavá, nakladatelství Odeon, 248 stranFoto: Nakladatelství Odeon

Reklama

Načítám