Hlavní obsah

Podzimní sklizeň: Švestkový koláč s mandlovou náplní

Hodnocení:
(61)
Foto: Klára Bernklau z knihy Koláče Chez Lucie
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Když jsem se dozvěděla, že cukrářka a blogerka Chez Lucie vydává další knížku, tentokrát zaměřenou čistě na koláče, okamžitě jsem ji začala přemlouvat, aby se o některý ze svých receptů podělila s našimi čtenářkami. Podařilo se a vy můžete vyzkoušet tuhle křehkou delikatesu s mandlovou náplní a šťavnatými švestkami!

Ingredience pro:
30 cm průměr formy
Na těsto
  • 200 g změklého másla
  • 125 g cukru moučka
  • 10 g vanilkového cukru
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 vejce
  • 320 g hladké mouky
Na náplň (frangipane)
  • 200 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 180 g mandlové mouky
  • 2 vejce
  • 500 g švestek
Článek

Postup

Krok 1: Máslo utřete s oběma cukry, přidejte nastrouhanou citronovou kůru, vejce a prosátou mouku. Krátce zpracujte, aby těsto drželo pohromadě, ale nehněťte příliš dlouho. Z těsta vytvarujte disk, zabalte ho do fólie a nechte alespoň hodinu, ale ideálně přes noc, vychladit.

Krok 2: Těsto vyndejte z lednice (pokud je chlazené přes noc, tak alespoň půl hodiny před tím, než s ním budete pracovat). Z pečicího papíru si vystřihněte kruh tak, aby pasoval na dno i boky formy, těsto krátce propracujte rukama a přímo na připraveném pečicím papíře, aby přesně lícovalo, ho vyválejte. Při rozvalování můžete povrch těsta lehounce poprášit hladkou moukou, případně válet mezi dvěma archy papíru. 

Krok 3: Těsto i s papírem přeneste do formy, přitlačte, aby hezky sedělo, a odkrojte případné přebytky. Dno hustě propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo, a dejte ho na hodinu chladit do mrazáku. Pečte 15–20 minut při 190 °C dozlatova. Nechte vychladnout ve formě.

Foto: Klára Bernklau z knihy Koláče Chez Lucie

Provoňte si kuchyň kombinací mandlí, másla a švestek!

Krok 4: Máslo rozpusťte a nechte lehce vychladnout. Přidejte cukr, mandlovou mouku a vejce a vše rozmíchejte dohladka. Náplň rozetřete na předpečený korpus, troubu rozehřejte na 170 °C. Umyté švestky vypeckujte a rozpulte. Klaďte je řeznou stranou nahoru na mandlovou náplň a každou do ní lehce zatlačte. Koláč pečte dalších 35–40 minut.

Frangipane je lahodný mandlový krém, který se používá jako náplň do dezertů. Třeba v tomto levandulovém koláči s broskvemi krásně vynikne!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek