Hlavní obsah

Deprese, když zaprší? Jste meteosenzitivní! Co s tím?

Foto: thinkstock

Foto: thinkstock

Reklama

Možná také reagujete na změny počasí jako rosničky. Před bouřkou vás bolí klouby či jizvy, při změně tlaku vás svědí hlava, při velkém rozdílu teploty vám kůže výrazně zhrubne, vyschne či naskáče ekzém. Co je to meteosenzitivita a co se s ní dá dělat?

Článek

O lidech, kteří jsou hodně citliví na změny počasí, se říká, že jsou meteosenzitivní. „Mohou se se zvýšenou citlivostí narodit, ale také ji získat během života,“ uvádí MUDr. Jan Hlusička. A je to celkem nepříjemné – negativní emoce způsobené změnou počasí je mohou uvést do stavu chmur, dokonce depresí. Objevuje se bolest hlavy a zad, otoky nohou, pálení očí, vyčerpanost, podrážděnost až agresivita, nevysvětlitelné svědění… „Reagovat lze také změnou tlaku, teploty, pocením, třesem či špatnou koncentrací, stavy úzkosti a dalšími,“ uvádí psycholožka Jiřina Švejnarová. Dá se s tím něco dělat?

Změňte přístup a životní styl

Zatímco pro jednoho tedy může být sněžení, vítr či chlad jen běžné zimní počasí, nebo i radost, jiný z toho má bolení hlavy a mizernou náladu nebo přerušovaný spánek. Co pomáhá? Někdy změna v životním stylu.

„Tělo není stroj na plnění povinností a plánu, je potřeba mít ho v rovnováze," říká psycholožka. A připojuje, že pomoci mohou i drobné změny: třeba změnit místo, kde spíte, snížit teplotu v pokoji, nebo naopak před spaním chladnou místnost proteplit, pít dobré čaje...

Za účinné se podle odborníků považuje více se věnovat čtení knih, místo televize poslouchat příjemnou hudbu, nezapomínat na posezení s přáteli (méně alkoholu a hluku, nezakouřené prostory). Přínosné jsou také různé druhy masáží, akupunktura, akupresura, večerní krátké procházky, sauna, kryosauna. Zkrátka – snažte se o celkovou vyrovnanost a nesledujte počasí ani to, jak na vás zrovna působí.

Foto: thinkstock

Od problémů mnohdy pomůže jen relaxace a změna životního styluFoto: thinkstock

Antidepresiva a terapie

„Ovšem ne vždy je pociťování ponuré nálady jenom věcí změny přístupu,“ říká psycholožka. Někdy je potřeba i terapie a antidepresiva. V každém případě platí, že péče o duši i tělo a pozitivní myšlení jsou první kroky, které by vám mohly pomoci, aby se vám lépe spalo i žilo bez ohledu na počasí.

Reklama

Načítám