Hlavní obsah

Když se valí tragické zprávy… Jak si poradit s úzkostmi, které vás přepadly po útoku střelce

Foto: Sam Wordley, Shutterstock.com

Foto: Sam Wordley, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včerejší tragédie na filozofické fakultě v Praze zasáhla celý svět. Z médií se hrnou samé špatné zprávy a vy, místo abyste si užívali předvánoční náladu, trpíte obavami a úzkostmi z toho, jak zlý může svět být. Máme pro vás tipy, jak si aktuální události v rámci možností tolik nepřipouštět a pokusit se myslet pozitivně. Pro zachování duševního zdraví vašeho i celé rodiny.

Článek

Nejspíš jste včera jen nevěřícně a se zatajeným dechem sledovali zprávy. Jako by se něco takového ani nemohlo stát u nás, jako by ani nebyl čas Vánoc. Jde o tragédii nedozírných rozměrů a jistě není nikdo, kdo by ji intenzivně neprožíval.

Přesto je nutné se na chvíli zastavit, nadechnout a vydechnout a pokusit se uklidnit. Máme pro vás čtyři tipy, jak využít sílu pozitivního myšlení k vlastnímu prospěchu a nezbláznit se ze zpráv, které se na nás valí (a ještě dlouho valit budou) z médií. Stačit vám bude jen trocha soustředění a chvilka pro sebe – ta už je sama o sobě terapeutická.

Naučte se správně dýchat

Dýchání je základ. Všudypřítomná úzkost stahuje hrudník, můžete dokonce pociťovat tlak na plicích, ze kterého panika jen dále narůstá. Mnozí lidé vůbec nejsou schopni využívat celou kapacitu plic ani za normálních okolností, dýchají mělce a povrchově, nezapojí bránici a mezižeberní svaly a nedostanou dech až do břicha. Věnujte každý den pár minut sami sobě a pouze dýchejte, naplno a soustředěně. Rozviňte svůj dech, okysličte tělo, dodejte mu energii na celý den. Naučte se dýchat tak, aby to pro vás bylo příjemné.

Vyzkoušejte krátké meditace

Na dýchání navazují meditace. Jedná se o účinný prostředek, jak si vyčistit hlavu, restartovat se a pozitivně se nastavit. A není to nic těžkého. Najděte si klidné místo, pohodlně se posaďte, zavřete oči a zhluboka dýchejte. Cílem meditace je zbavit se veškerých myšlenek a obrátit se zcela do sebe. Zpočátku to bývá těžké, začátečníkům se radí soustředit se na vlastní dýchání, což jim pomůže vytěsnit z hlavy všechny starosti. Postupem času to pro vás bude snadnější a snadnější. Věnujte se takto sami sobě každý den čtvrt hodinky. Budete překvapení, jak moc vás kompletní chvilka klidu osvěží a nabije.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Soustřeďte se na svůj dech a snažte se nemyslet na nic jinéhoFoto: fizkes, Shutterstock.com

Vizualizujte si příjemné chvíle

Že se teď svět zdá být krutým místem, ještě neznamená, že nemůžete snít o lepších časech. Představujte si všechno, co byste chtěli dělat. Třeba co se týče vysněných Vánoc. Představte si to do nejmenších podrobností a všemi smysly. Váš mozek totiž nepozná, jestli jde jen o toužebné přání, nebo těšení na něco, co už je za rohem. Automaticky vám s touto krásnou vizualizací naservíruje injekci pocitu štěstí a navíc vás nastaví tak, aby se něco podobného vaším směrem brzy přihnalo. Uvidíte!

Obklopte se barvami

Barvy přinášejí do života energii a naději. To můžete využít například právě při meditaci. Usaďte se, zavřete oči, klidně dýchejte a vymeťte z hlavy všechny negativní myšlenky. A pak si začněte vizualizovat barvy – takové, které vás těší, které vás nabíjejí a uklidňují. Představujte si, že s každým nádechem si těmito odstíny plníte plíce, že se rozlévají do každého koutku vašeho těla a očišťují vás od všech strachů a obav. A s každým výdechem myslete na to, jak z vašeho těla tyto negativní pocity v nějaké podobě odcházejí – třeba jako obláček šedého kouře, který snadno odfouknete.

Obraťte se na odborníky

V případě, že vám žádná z výše uvedených rad nepomohla, neotálejte a obraťte se na některou z forem odborné pomoci. Například na jeden z kontaktů, doporučených Ministerstvem vnitra.

Načítám