Hlavní obsah

Otužování vám zlepší zdraví i psychiku: začít můžete hned

Foto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

Foto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

Také vám při pohledu na odvážlivce nořící se mezi kusy ledu tuhne krev v žilách? Otužování může některým lidem na první pohled připadat jako hazard se zdravím, ve skutečnosti má ale řadu zdravotních i psychických benefitů. A nemusí jít jen o ochlazování v ledové řece. Co vám přinese a jak s ním začít?

Článek

O tom, že je odolný imunitní systém důležitý, není pochyb. Posilovat se dá hned několika způsoby, zásadní je pro něj zdravá strava, dostatek pohybu, pobyt na čerstvém vzduchu a psychohygiena. Pořádně ho posílit můžete ještě jednou činností – otužováním. Když na to půjdete pomalu a budete poslouchat své tělo, prospěje vám v mnoha ohledech. Jaké to jsou?

Silnější imunita a lepší psychika

Otužování vám v první řadě pomůže vybudovat silnou obranyschopnost. Výrazně se zlepší vaše odolnost vůči virovým onemocněním a nachlazení a v případě, že přeci jen začnete stonat, to bude mít mnohem hladší a kratší průběh.

Díky pravidelnému ochlazování budete lépe snášet změny počasí, posílíte si kardiovaskulární systém a usnadníte si léčbu alergií i vysokého krevního tlaku. Studená voda dále dobře prokrvuje tělo, a tím zlepšuje funkci svalů a kloubů.

Výhody otužování pozná i vaše psychika. Pomáhá budovat trpělivost, vytrvalost a pevnou vůli, navíc se při něm vyplavují endorfiny, tedy hormony štěstí, které zvyšují pocit spokojenosti a dobré nálady.

Foto: Dini Gemelli, Shutterstock.com

Otužování má řadu benefitů. Koupat se hned v ledové vodě se ale nedoporučuje. Mnohem zdravější a přínosnější je začít pomalu – vlažnou sprchouFoto: Dini Gemelli, Shutterstock.com

Na ledovou vodu pozor

Základem správného otužování je jít na něj postupně a pomalu. Zapomeňte na to, že se okamžitě vrhnete do ledové vody, což by vám spíše ublížilo, a namísto toho začněte ochlazováním během ranní sprchy. To není příliš vhodné ve večerních hodinách, protože chlad by vám vybudil organismus a hůře by se vám usínalo.

Začínejte vlažnou vodou a každý den na teplotě o pár stupňů uberte. Pod proudem vody nemusíte zůstávat příliš dlouho, první dny bohatě stačí 30 vteřin a den za dnem zkuste svůj pobyt ve sprše o kousek prodloužit. Cílem by mělo být sprchovat se v zimě studenou vodou 1 až 3 minuty a během letních měsíců, kdy tělu déle trvá, než si na nižší teploty zvykne, zůstat ve studené sprše 3 až 5 minut.

Otužování začíná od nohou

Nejprve ochlazujte nohy a až si na teplotu trochu přivyknete, posouvejte se výš. Během sprchy zhluboka dýchejte a snažte se nemyslet na to, že je vám to nepříjemné. Místo toho se, stejně jako třeba při běhání, soustřeďte na dobré pocity, které po sprše budete mít.

Během sprchování studenou vodou není vhodné si namáčet hlavu a je dobré se neustále pohybovat, stačí přitom jen malé pohyby. Lépe si tím prokrvíte tělo, rovnoměrně procvičíte cévy a ochráníte klouby i svaly.

Po sprše se důkladně osušte a vhodné je zařadit i pár nenáročných cviků na prohřátí organismu, stačí třeba 5 dřepů. Po chvíli by měla následovat snídaně.

Foto: darksoul72, Shutterstock.com

Začínejte vlažnou vodou a kratším časem. Zatímco na teplotě postupně ubírejte, na čase přidávejteFoto: darksoul72, Shutterstock.com

Euforie po studené sprše

Otužování vyžaduje notnou dávku trpělivosti. Zatímco dobré pocity po studené sprše budete mít nejspíš už první den, většina výhod jako vyšší zdravotní odolnost se začne projevovat až tak po měsíci.

Studená sprcha by se měla stát vaším každodenním rituálem. Pokud den nebo dva vynecháte, nic se nestane, ale odolnost vůči chladu si tělo udrží jen po určitou dobu a po zhruba dvou týdnech vynechaného otužování budete muset začínat zase od začátku.

Snižte doma topení

Jestli jste se rozhodli zařadit otužování do svého životního stylu, zamyslete se také nad tím, zda doma zbytečně nepřetápíte a nechodíte v zimě příliš oblečení. Není samozřejmě nutné vypnout všechna topení a zapomenout na zimní bundu, ale střídmost v tomto ohledu vašemu tělu rozhodně prospěje.

Otužování by se měli vyhnout lidé s vážným onemocněním srdce a lidé trpící Raynaudovou chorobou (onemocnění tepenného systému) či alergií na chlad. Vyhněte se mu také po bujarém večírku a když jste nemocní. Pokud máte nějaké pochybnosti, je lepší se nejdříve poradit se svým ošetřujícím lékařem.

Reklama