Hlavní obsah

Desatero spokojené mámy: na co se můžete vykašlat?

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet naspaných hodin se dramaticky sníží, počet úkolů a povinností naopak zvýší. Je to totální životní změna a najednou neuvěřitelná zodpovědnost, tak není divu, že leckterou ženu mateřství minimálně zpočátku pořádně zaskočí. Jak být dobrá máma, ale přitom se z toho nezbláznit?

Článek

Ten malý uzlíček milujete k zbláznění a chcete pro něj to nejlepší. Můžete se přetrhnout, aby vaše dítko mělo vše, co potřebuje, a možná ještě víc. Zároveň se ale snažíte mít bezchybnou domácnost, vypadat dobře, být úžasnou manželkou, milenkou, partnerkou. Je jen otázka času, kdy vám dojde síla. Tak si zapište za uši tohle desatero obyčejné mámy a trochu přibrzděte.

1. Já na prvním místě

Mámy mívají tendence se obětovat – pro své dítě, pro partnera, pro všechny okolo. Jediné potřeby, na které nemyslí, jsou ty vlastní. A to je zásadní chyba. Občas je potřeba být sobecká, myslet jen na sebe, plnit si své touhy a přání a dobít si tak baterky.

2. „Ne“ není sprosté slovo

Jste máma, ne otrok. Ne, miláčku, nepůjdu ti vymodelovat sedmnáctého slona z modelíny. Ne, lásko, nepůjdu stavět bábovičku. Ne, nemůžu ti teď vyprat tričko s bagrem, musíš si vzít jiné. Umět říct „ne“ je důležité, a to i svému dítku. Naučte se to!

3. Párek v rohlíku není jed

Ano, je dobré odmala děti učit zdravým stravovacím návykům, přemýšlet nad tím, co jedí, ale není to středobod vašeho života. Občas je prostě lepší vykašlat se na tříchodovou večeři ze samých bio potravin, a dát si raději v klidu někde u stánku párek v rohlíku. To vašemu tělu, ani dítěti nijak neuškodí, naopak ušetříte čas a společně ho strávíte zase jinak.

Foto: Daniel M. Nagy, Shutterstock.com

Jednou za čas je dobré zhřešitFoto: Daniel M. Nagy, Shutterstock.com

4. Vážně musím?

Vždycky, když máte pocit, že je něco potřeba udělat, popřemýšlejte, zda to tak opravdu je. Musíte, nebo byste měla? Co se stane, když to nebude? Veškeré své povinnosti si jednoduše roztřiďte na ty, co je opravdu nutné udělat (jasně, dítě hlady umřít nenecháte, takže oběd obstaráte), ale vážně bude velký problém, když dnes nevysajete obývák a místo toho si přečtete třeba pár stránek v knížce?

5. Nemávejte nad sebou rukou

Jdu jen na pískoviště, proč bych nešla v teplácích. Proboha, k dětské doktorce snad můžu jít i nenamalovaná. No tak co, tak jsem si dnes hlavu neumyla, dám si vlasy do culíku. Tohle je špatně. Ne že byste nemohla jít nenalíčená k pediatrovi, ale při pohledu do zrcadla byste se měla cítit spokojená. Nezáleží na lidech okolo vás, ale vy se sama sobě líbit musíte!

6. Potřebuji pomoct

Došly mi síly, už nemůžu, pomoz mi, prosím! Říct tohle třeba partnerovi, kamarádce, rodičům či jiným blízkým není ostuda, ale naopak známka vaší soudnosti. Nejste stroj, který byl naprogramovaný na maximální výkon. Máte právo být unavená. A požádat v takovou chvíli o pomoc je to nejlepší, co pro sebe a své dítě můžete udělat (Mladá žena skončila na vozíku. Dostal ji tam stres a únava).

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Přiznat únavu a požádat o pomoc je důležitéFoto: fizkes, Shutterstock.com

7. Nesrovnávejte se

Marie zapnula předtěhotenské džíny měsíc po porodu! Jana doma cvičí jógu pětkrát týdně. Saša je na mateřské, ale pracuje z domova. Martina denně vaří teplé obědy i večeře. A já? Já nic z toho nezvládám, jsem k ničemu. Tak tímhle srovnáváním si jen škodíte. Zapomeňte na všechny ty Marie, Jany a Martiny, nejsou důležité. To jste jen vy! Jaké si to uděláte, takové to máte. A pokud to vyhovuje vám, je to v pořádku (Přestaňte se starat o to, co si o vás myslí ostatní).

8. Může vás to nebavit

Jsou chvíle, kdy máte pocit, že byste nejraději vrátila čas a byla zase ta bezstarostná a bezdětná holka? Jste otrávená, když po stopadesáté odpovídáte na to věčné dětské „proč“ a nejraději byste se někam schovala a vylezla, až bude vašemu dítěti osmnáct? V pořádku, není se za co stydět. Není to důkaz toho, že nejste dobrá máma nebo že své dítě nemáte dostatečně ráda. Je to známka toho, že jste lidská bytost z masa a kostí!

9. Chci to?

Od maminek se toho hodně očekává, je na ně vyvíjen poměrně silný společenský tlak (jak mají vypadat, jak dítě vychovávat, jak dlouho ho kojit, kolik dětí mít…). Ale je potřeba nepodléhat diktátu okolí a vždy popřemýšlet nad tím, zda tohle či ono vy sama chcete. A pokud ne, tak řekněte „ne“!

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Rodičovství je krásné, ale mnohdy hodně náročnéFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

10. Čas jen pro sebe

I mámy se potřebují občas uvolnit a trochu si vyhodit z kopýtka. Probuďte tedy svoje staré bezstarostné já! A je jedno, zda je to protančená noc nebo poklidný wellness pobyt s kamarádkou, náročný fitness trénink, návštěva kosmetiky nebo večer s romantickými filmy a kýblem zmrzliny. Čas od času zkuste zapomenout, že jste máma, svěřte své dítko partnerovi nebo babičce, a buďte chvíli zase bezdětná. Je to neuvěřitelně osvěžující!

Všechny chceme pro své děti to nejlepší a být skvělé matky. Jenže honba za dokonalostí nám dost často ubližuje. Internet jako bitevní pole aneb Válka (ne)dokonalých matek

Reklama

Související témata:

Načítám