Hlavní obsah

Dětská plenka i prachovka! Finty, se kterými přežijí květiny vaši dovolenou

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Naskládat před dovolenou všechny pokojové rostliny do vany a napustit jim řádnou dávku vody, to sice vypadá jako dobré řešení pro vás, ale rozhodně ne pro ně. Máme pro vás několik lepších způsobů, jak je nenechat žíznit!

Článek

Je jedno, jestli v létě odjedete na dovolenou na týden, nebo na dva – vaše pokojovky potřebují zálivku a světlo stále. Proto byste se o ně měli postarat tak, abyste se s nimi posléze i ve zdraví sešli.

Jste zvyklí postavit květiny do vany s vodou, klidně i v koupelně bez oken, a máte dojem, že jste pro ně udělali to nejlepší? Pletete se: vaši zelení přátelé sice zálivku i světlo potřebují, ale každý druh jiné množství.

Foto: Jakub Jurdič

O orchideje se nemusíte bát ani na dlouhé dovolené. Když je předem namočíte přes noc do vody, aby se jim pořádně namočily kořeny, klidně si vystačí i tři týdny bez zálivkyFoto: Jakub Jurdič

Jak zalít květiny dopředu

Některé druhy vydrží bez zálivky, i kdybyste u moře nebo na chalupě opravdu byli poctivých čtrnáct dní. A jsou to nejen kaktusy, které by vás v takovém případě asi napadly jako první. Po dobu dvou týdnů to vydrží klidně i sukulenty, ale i fíkus či diefenbachie, kolopejky (kalanchoe), trnová koruna (pryšec), tchynin jazyk a aloe. A když necháte před dovolenou nasáknout její kořenový systém, pak se nemusíte bát nechat na suchu ani orchideje.

Jestliže výše zmíněné květiny zalijete těsně před odjezdem, pak by vaši nepřítomnost měla přestát většina z nich – samozřejmě nikoli na parapetu okna, kam praží slunce, ale někde v polostínu až stínu – podle druhu.

Chcete pokojovkám dopřát vodu na dobu, kdy nebudete doma? Určitě je nestavte do vysoké nádoby, kde bude voda sahat do poloviny květináče, ale spíš je dejte do širší mísy nebo vyššího pekáče – tak, aby v něm bylo dost vody, ale v nižší vrstvě. Pro rostliny je to výrazně lepší, protože kořeny nemají takovou tendenci začít uhnívat. Hodně pomůže i to, že se voda z takovéhle zásobní nádoby vypařuje a zvyšuje vzdušnou vlhkost.

Foto: Jakub Jurdič

Voda do zásoby by neměla namočit celý kořenový bal, proto pod květináč klidně dejte trochu kamínků nebo namočený ručník. Výhodu mají rozhodně květiny v květináčích z materiálu, který vodu nasajeFoto: Jakub Jurdič

Vyrobte zavlažovač

Není složité si koupit či vyrobit malý zavlažovač, který pomůže rostlině přežít bez zálivky – tu jí totiž bude doplňovat postupně. Na trhu jsou k mání různé zapichovací baňky, do kterých jen nalijete vodu, zapíchnete do zeminy v květináči a o víc se nemusíte starat. Nejsou drahé, ale jestli máte doma pokojovek hodně nebo chcete zabezpečit i ty velké, pro které by tohle nebylo řešení, můžete si zavlažovač lehce vyrobit.

Foto: Jakub Jurdič

Zavlažovací skleněné koule stojí kolem padesátikoruny za kus. Jestli máte květin víc, tak místo nich můžete do zeminy zapíchnout PET lahev, stačí ji naplnit vodou a uzavřít víčkem, do kterého jste nahřátou jehlou udělali několik otvorů. Dva větší pak vypalte i do dna otočené lahve – voda bude pomaličku zavlažovat zeminu nejméně týden, větší pak i 14 dníFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

K výrobě domácího zavlažovače poslouží i sklenice od okurek a pár proužků knotu nebo velmi savého materiálu – použít můžete třeba i hadr na podlahu či prachovku. Proužky nasáknou vodou a pomalu ji vedou do zeminy, do které jste je vtlačiliFoto: Jakub Jurdič

Využijte dětské plenky

Jste na cestách pravidelně nebo patříte mezi notorické zapomínače, kterým květiny často schnou? Můžete udělat zásadnější opatření. Přesaďte své pokojové rostliny – opět ty, které vyžadují pravidelnou zálivku – do nové zeminy, kterou smícháte s náplní jednorázových dětských plenek. V drogerii seženete balení po dvou kusech; uprostřed plenky rozstřihněte a obsah vysypejte do misky s vodou. Za chvilečku vznikne gelová hmota s neuvěřitelnou absorpční schopností. Tu pak smíchejte se zeminou a dejte ji asi do poloviny výšky květináče, pak vložte květinu a zasypejte obyčejným substrátem pro pokojové rostliny.

Květiny v „plenkovém“ substrátu zalévejte těsně před odjezdem: vodu lijte tak dlouho, než se objeví v misce pod květináčem. Můžete si být jisti, že je gel maximálně nasáklý a květiny bude napájet minimálně čtrnáct dní. 

Foto: Jakub Jurdič

Díky směsi gelu a zeminy vydrží rostliny minimálně dvojnásobnou dobu bez zálivky, což se hodí nejen o dovolenéFoto: Jakub Jurdič

Jak před dovolenou zabezpečujete své květiny před uschnutím? A máte v plánu své pokojovky letnit? Napište nám! 

Reklama

Související témata:

Načítám