Hlavní obsah

Dieta 5 : 2: Pět dní jíte, dva se postíte. Funguje?

Foto: Thinkstock

Pět dní jíst normálně a dva dny vynechat sacharidy? I to může být něčí řešení, jak shodit kilaFoto: Thinkstock

Reklama

Pět dní jíst, co je libo, a dva dny se hlídat? A znovu dokola… Takový je princip diety zvané 5 : 2. Co byste měli jíst a kdy? A může vám něco takového pomoci shodit kila? Pátrali jsme!

Článek

Princip této diety je v podstatě velmi jednoduchý – pět dní se jí normálně a dva dny se držíte zkrátka. „I když si nejdříve pět dní dopřáváte potraviny dle libosti, přejídat byste se neměli,“ popisuje dietu RNDr. Petr Fořt. „Dva dny v týdnu, které by měly následovat, se musíte vejít do energetického příjmu 2500 kJ.“ Přitom prý není vůbec důležité, zda si tuto dávku rozložíte do celého dne nebo ji sníte naráz.

Toto střídání dnů, kdy člověk jí více, nebo se spíše postí, má přispět k tomu, že metabolismus nezleniví a nezvykne si na nízký příjem potravin, a tedy se mu podaří zhubnout. Je tomu ale opravdu tak?

Jeden zhubne, druhý naopak

„Tato dieta je do jisté míry sacharidovou vlnou, kdy nejdříve jíte sacharidy, a pak se jim vyhýbáte, respektive hladovíte,“ doplňuje Ing. Iva Veselá, nutriční specialistka z Food Life.

Pro představu: Nejdříve můžete všechna jídla, včetně příloh i pečiva. Během dnů půstu je vaše skladba jídla postavena na bílkovinách, zelenině, vývarech, ovocných šťávách... „Tím se sníží zásoby glykogenu v těle, které se znovu obnoví během dalších pěti dnů. Během půstu vám vytráví, trochu splaskne břicho, dojde k odvodnění, u někoho i k úbytku váhy,“ popisuje odbornice s tím, že u někoho může dojít k mírné redukci, u dalšího pouze k jo-jo efektu.

Foto: Thinkstock

Hranolky bohužel nepatří do výčtu jídel, která vám pomohou zhubnoutFoto: Thinkstock

Žádné přejídání, a pak půst

„Dieta by neměla fungovat tak, že pět dní jíte, co vás napadne, v libovolném množství. Chcete-li účinky, hlídejte se, jezte střídmě a zdravě, nepřejídejte se. Tedy klasika: kvalitní maso, méně příloh, večeře střídmé. Teprve pak vám následný půst může přinést pěkné výsledky,“ uvádí Iva Veselá.„Pokud se do něčeho takového pustíte, doporučuji ale tomu přizpůsobit i denní režim,“ říká odbornice. „Nemělo by to být v období vysokého stresu nebo fyzické aktivity,“ radí odbornice.

Dřív se tak jedlo

To kolega RNDr. Petr Fořt ze Světa zdraví má trochu odlišný názor: „Podstata této diety mi připadá velmi rozumná. Vyhovuje totiž dávno geneticky fixovanému způsobu stravování našich předků,“ myslí si poradce na výživu. Podle něj řada nejnovějších studií prokázala, že je téměř jedno, zda svůj denní příjem energie zkonzumujete naráz nebo si ho rozložíte do více denních dávek.

„Ono totiž to rozdělení do více jídel je velmi ošemetné – tolikrát, kolikrát budete jíst, tolikrát máte šanci selhat a přejíst se! A kromě toho – tolikrát denně musíte přemýšlet dopředu, co už zase budete jíst," doplňuje odborník.

Foto: Thinkstock

Ovoce i zelenina kdykoli, vsaďte na tu sezonní, ať má patřičnou chuťFoto: Thinkstock

Dieta nesedí každému

Měli byste vědět, co ještě dalšího očekávat. „Únavu, nesoustředěnost, podráždění, bolesti hlavy a migrény. V extrémních případech hypoglykémii až kolaps organismu,“ varuje Iva Veselá. U někoho půsty mohou vést k postupnému snižování energie jídelníčku, podvýživě až mentální poruše příjmu potravy. Při nesprávném uchopení diety se úbytek váhy může projevit na svalové hmotě, nikoli na tucích. Takže?

Pustíte-li se do diety 5 : 2, berte v potaz pro a proti. Dieta není vhodná pro ty, kteří mají sklony k hypoglykémii, diabetiky, lidi s nižším krevním tlakem či při užívání antidepresiv.

Jaký je váš názor?

Reklama

Načítám