Hlavní obsah

Dítě a nočník: Jak to zvládnout bez stresu?

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Reklama

Naučit potomka chodit na nočník a zbavit ho plen bývá pro rodiče velká výzva. Některé dítě to zvládne levou zadní, jiné s tím zápolí. Přinášíme tipy, s nimiž to dokáže každé dítko tak snadno a rychle, jak jen to je v jeho silách.

Článek

Amanda Jenner má tři děti a ve Velké Británii platí za expertku na batolecí věk a především na problematiku učení na nočník. Ve své nové knize Potty Training Magic (Kouzlo trénování na nočník), o níž píše britský magazín Daily Mail, popisuje jednoduchý návod, jak děti snadno a rychle zbavit plen. (Znáte 5 věcí, s nimiž bojuje každý rodič?)

Teď ne!

Jaká je zásadní chyba? Začít s nácvikem, když se to nehodí. Uvědomte si, že přechod z plen na nočník je pro dítě podobně náročný, jako když se dospělý rozhodne osvojit si nějakou jemu dosud naprosto cizí dovednost. Je k tomu třeba být ve fyzické i psychické pohodě, proto s tréninkem nezačínejte, když zrovna řešíte něco z následujících věcí:

  • Fyzická nepohoda - Zapomeňte na nočník, když je dítě nemocné, rostou mu zoubky, má za sebou či těsně před sebou očkování atd. Jakákoli tělesná nepohoda mu to ztíží.
  • Nový sourozenec - Narodilo se vám miminko a z vaší ratolesti je najednou velká sestřička či bratříček? Ani to není vhodná chvíle, na jedno malé stvoření by to bylo příliš mnoho novinek.
  • Nový domov - To samé platí, pokud jste se třeba přestěhovali. Nový byt, prostředí, kamarádi... Je to příliš emocí a zážitků, a dítě se tak nemůže soustředit na osvojení nové dovednosti. A pozor, týká se to i situací, kdy potomek začne chodit do jesliček nebo má novou chůvu.
  • Rodinné problémy - Rozvod, dlouhodobá nepřítomnost jednoho rodiče, úmrtí mezi blízkými. Máte-li rodinné problémy, zaměřte se nejdřív na ně, nočník počká.
Foto: Romrodphoto, Shutterstock.com

Přechod z plen na nočník je pro dítě hodně náročnýFoto: Romrodphoto, Shutterstock.com

Teď ano!

Dítě musí být mentálně i fyzicky připravené. Odborníci se shodují, že začít před prvními narozeninami je nesmysl. Rodiče možná vychytají okamžiky, kdy dítě vyměšuje, ale je to jejich vůle, nikoli dítěte – to oni ovládají potomkův močový měchýř. Většina batolat je připravena někdy mezi 18. a 24. měsícem, ale některá na to mají až třeba před třetími narozeninami. Kdy se do toho můžete podle Amandy Jenner pustit?

  • Má suchou plenku - Intervaly mezi močením se prodlužují, a dítěti tak vydrží delší dobu suchá plenka.
  • Přeruší činnost - Když dítě čurá nebo kaká, přeruší aktuální činnost (přestane si hrát, jíst, zastaví se…). Značí to, že vylučuje vědomě.
  • Je samostatnější - Aby to šlo snáz, je dobré, když si dítě zvládne samo třeba stáhnout tepláčky či sukýnku.
  • Komunikuje - Dítě rozumí jednoduchým instrukcím a je schopno je splnit. Zároveň umí alespoň základní slova potřebná ke komunikaci.

Jestliže je tedy ten správný čas, rozhodně neváhejte a zkuste to. Tady je pár rad, jak to sobě i dítěti ulehčit.

1. Nepodceňujte přípravu

Zhruba týden před začátkem tréninku o něm s dítětem mluvte, třeba pomocí pohádek s touto problematikou. Udělejte nočníku „reklamu“ – dítě by ho mělo vnímat jako něco zajímavého, díky čemu se z mimina stane velký kluk či holka.

2. Natahovací plenky

Klasické pleny (jednorázové či látkové) vyměňte za tzv. panty, natahovací plenky – dítě si zvykne, že je potřeba se svléknout. Navíc panty většinou nebývají dokonale savé, takže batole zažije i pocit mokra. Panty však nestřídejte s klasickými plenami (třeba na noc)! Dítě bude zmatené a možná se na nočník vykašle – pohodlnější plenky jsou přece stále k dispozici, tak proč se namáhat.

Foto: Vladeep, Shutterstock.com

V průběhu tréninku používejte natahovací plenkové kalhotkyFoto: Vladeep, Shutterstock.com

3. Nočník stále při ruce

Během prvních týdnů jde o vteřiny. Když dítě řekne, že chce čurat, myslí tím opravdu TEĎ. Budete-li mít nočník stále po ruce, snížíte riziko nehod, které mohou potomka otrávit. Před odchodem ven dohlédněte, aby se dítě vymočilo. Snažte se pak pohybovat tam, kde je záchod nablízku nebo kde lze „zalévat kytičky a stromečky“.  

4. Spolupráce

Všichni, kdo jsou s dítětem ve styku (otec, babičky, tety, chůvy, učitelky v jeslích…), by měli vědět, že trénujete na nočník, a měli by to dodržovat. Když mu dá třeba babička plenky, batole bude zmatené a hrozí neúspěch. Jistě nebude nosit pleny do plnoletosti, ale odradíte ho a návyk na nočník se zbytečně protáhne.

5. Nezlobte se

Některé dítě si chození na nočník osvojí během týdne, jinému to trvá měsíce. Některé se obejde bez nehod, jiné jich má několik za den, někomu vadí mokré kalhoty, s jiným to ani nehne... Všechno to jsou individuální rysy, které je potřeba respektovat. Přecházejte to, nezlobte se, nedávejte dítěti najevo nespokojenost. Jinak ho budete jen frustrovat a demotivovat. Naopak mu dodávejte odvahu, chvalte ho a povzbuzujte!

Mateřství není někdy vůbec snadné. Tohle je 10 zlatých pravidel pro čerstvé matky.

Reklama

Související témata:

Načítám