Hlavní obsah

Dívky bílé jako sníh: Albinismus využily v kariéře modelky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Běžný Kazachstánec má tmavou pleť, černé vlasy a oči jako dva uhle. Když se Aiman Sarkitové (38) před 14 lety narodila holčička bílá jako sníh, bylo to velké pozdvižení. Že je Asel albínka, nikdo netušil, spíš její matku podezřívali z nevěry. Teď jsou ale z dívky a její dvouleté a stejně světlounké sestřičky Kamily modelky a velké hvězdy.

Článek

Když matka dívek vzpomíná na dobu, kdy starší Asel přišla na svět, není to úplně růžové vyprávění: „V té době se toho u nás v Kazachstánu o genetice a albinismu moc nevědělo. Takže když se narodila a lékaři viděli, že je úplně bílá, nechápali, co se stalo.“ Ještě horší to bylo, když přišla Aiman z porodnice domů. Nikdo mladé mamince nevěřil, že jde o genetickou poruchu, a leckdo přicházel z teoriemi, že svého muže podvedla s nějakým světlým Rusem.

Těžké začátky

Až když Aiman Sarkitova začala studovat vše, co o albinismu našla, objevila, že albíni byli i mezi jejími předky. „Zjišťovala jsem si, jak se o takové dítě starat, jak o něj pečovat, co potřebuje,“ vzpomíná maminka.

Nikdo jí neporadil, jak a proč dcerku chránit před sluncem. Dnes už je to pro celou rodinu běžná rutina, v tomhle má dvouletá Kamila výhodu, narodila se již zkušeným rodičům. „Přes den nikdy nevycházím, aniž bych se důkladně nenamazala opalovacím krémem, a co nejvíc kůže si chráním oblečením,“ popisuje Asel s tím, že ven nosí i slunečník a sluneční brýle.

Těžké to starší dívka měla také ve škole. Byla raritou a tiše se předpokládalo, že je postižená. „Proto ji jako malou přeřadili do školy pro handicapované děti, až později mohla přejít do normální školy,“ říká matka dívek. Asel je přitom výborná studentka a nosí domů samé jedničky. Trvalo dlouho, než i okolí rodiny pochopilo, že kromě barvy pleti, vlasů a očí se dívka od ostatních dětí nijak neliší.

Foto: Profimedia.cz

Světlé dívenky opravdu vypadají vedle ostatních členů rodiny velmi netypicky, ale spokojenosti to nikomu neubíráFoto: Profimedia.cz

Využily své jinakosti

Asel se ale rozhodla svého nevšedního vzhledu využít a v deseti letech se začala věnovat modelingu. Agentury její jinakost uměly ocenit, ale je pravda, že opravdový zájem přišel až ve chvíli, kdy se jí narodila sestřička Kamila. Snímky dvou dívek albínek boří sociální sítě, na Instagramu mají dívky desetitisíce sledovatelů a modelingové agentury jásají.

Na sestry je pyšný i jejich osmiletý bratr Aldiyar. „Ten je na rozdíl od holek typický Kazach,“ vysvětluje trojnásobná maminka. Tmavý klučina se samozřejmě podivoval, proč vůbec nevypadá jako jeho starší i mladší sestra, a začal se ptát. „Nejvíc poté, co se narodila druhá holčička. Zahrnoval nás dotazy, proč to tak je, proč jsou holky jiné, proč nevypadá jako ony,“ vypráví Aiman.

Když mu to ale všechno vysvětlili, zachoval se jako pravý chlap. „Kdykoli na holky někdo divně civí, hned se vrhá na jejich ochranu a všem vysvětluje, proč jsou jiné. Je velmi citlivý a své sestry miluje,“ popisuje jeho maminka, která je na svou pětičlennou rodinu opravdu hrdá a hlavně je šťastná, že jsou všichni spokojení.

Foto: Profimedia.cz

Starší dívka se modelingu věnuje od deseti let, ale teprve po narození sestřičky se jim podařilo skutečně proslavitFoto: Profimedia.cz

K úspěchu není potřeba vyhovět nějakému tradičnímu ideálu krásy, naopak. Originalita se cení, a proto jsou tyto nedokonalé modelky slavné

Reklama

Související témata:
Kazachstán

Načítám