Hlavní obsah

Kam za dinosaury? Do interaktivního muzea nebo do dinoparků

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Působí majestátně a hrůzostrašně zároveň. Přestože vymřeli před více než 65 miliony lety, dokáží vědci zrekonstruovat věrně jejich vzhled i určit, zda se jednalo o mírumilovné býložravce nebo životu nebezpečné masožravce. Kam vyrazit za dinosaury?

Článek

Některé děti si sotva umí zavázat tkaničku, ale dinosaury vyjmenují podle abecedy, velikosti i barvy kůže. Knihy a filmy o dinosaurech se těší obrovské oblibě a nejrůznější dinoparky po celé republice jsou oblíbeným cílem rodinných výletů.

Každý je jiný, někde se dostanete tváří v tvář T-rexovi díky virtuální realitě, jinde zažijete velký třesk nebo třeba bouřku v pravěkém pralese.

Před návštěvou si zkontrolujte otevírací dobu, venkovní parky nemívají v říjnu otevřeno každý den.

1. Dinosauria Museum

Moderní interaktivní svět plný druhohorních velikánů najdete kousek od pražského letiště v Dinosauria Museum Prague, které se nachází v obchodním centru. Těšit se můžete na unikátní soukromou sbírku opravdových koster dinosaurů a tak realistické modely Tyrannosaura rexe nebo létajícího ptakoještěra, že dětem dojde řeč a vám naskočí husí kůže.

Necháte se pozvat na cestu do pravěku? Tu totiž zprostředkuje virtuální realita a vy se ocitnete největším gigantům planety opravdu tváří v tvář! Zajímají vás zkameněliny a minerály? Pak se těšte na sbírku více než 6000 exponátů.

Foto: dinosauria.cz

Že to byli giganti, se ví. Ale vidět je na vlastní oči?Foto: dinosauria.cz

2. Dinoprales ve Fajnparku

Venkovní zábavní park se rozkládá na okraji Chlumce nad CidlinouNajdete jej v samém středu velkého parku a pozor, možná se tu budete trochu bát. Repliky dinosaurů jsou totiž opravdu věrné a občas se pohnou nebo zařvou. Nechybí obávaný Tyrannosaurus rex či známý Diplodocus a další.

A kdo by neměl obrů z oblasti fauny dost, může si projít Hmyzákov, kde najde třeba obrovskou stonožku nebo kudlanku.

Foto: fajnpark.cz

Dinosauři tak moc nadosah, že jim můžete strčit ruku do tlamy. Co se asi stane?Foto: fajnpark.cz

3. DinoPark Plzeň

V těsné blízkosti plzeňské zoo najdete v lesoparku desítky jak statických, tak pohyblivých modelů dinosaurů v životních velikostech, které byly vyrobeny podle nejnovějších vědeckých poznatků a nálezů fosilií. A některé na vás i zvýší hlas. Jaké vyhynulé krasavce tu najdete? Tak například 30 metrového Argentinosaura, pod kterého se schová nejen větší rodina, ale klidně i celá mateřská školka. A co takové jezírko s vodopádem? To je taky podívaná!

Z vyhlídky u Brachiosaura si dopřejte krásný výhled na centrum Plzně nebo navštivte velké hřiště se spoustou atrakcí. Využijte možnost zvýhodněného vstupné a spojte návštěvu se zoo.

Foto: Profimedia.cz

A až si prohlédnete všechny vyhynulé, přejděte do zoo za zvířaty živýmiFoto: Profimedia.cz

4. Trilopark

Interaktivně-vzdělávací muzeum najdete v Praze 4. Nabízí ucelený pohled na historii života na naší planetě. Můžete důkladně prozkoumat fosilie nebo si v rámci dílniček sami odlít či vypreparovat vyhynulého živočicha. A pokud si chcete odnést domů dinosauří lebku, máte možnost. Exponáty nejsou za sklem, ale osaháte si zuby dinosaura nebo mamuta přímo osobně.

Foto: trilopark.eu

Tohle místo není jen na koukání, domů si můžete odnést i vlastnoručně vyrobený suvenýrFoto: trilopark.eu

5. DinoPark Liberec

Jediný krytý a celoročně otevřený dinopark najdete obchodním centru v Liberci, což mimo jiné skýtá výhodu pohodlného parkování zdarma. Rozkládá se hned na třech patrech, takže žádný parčík, ale nejobsáhlejší český dinopark. Zázemí obchodního domu navíc umožňuje využití speciálních efektů: umělá mlha stoupá z pravěké bažiny, tropická bouřka vás smočí deštěm.

Dostane se vám zde unikátního pohledu na vývoj planety Země od velkého třesku přes období vlády dinosaurů až do dnešních dnů. Navštívíte druhohorní prales, provazový skákací hrad, můžete se fotit se živými krokodýly, projít si stezku pro odvážné nebo si pohrát na paleontologickém hřišti. Především tu ale na vás čekají desítky druhohorních krasavců!

Foto: Profimedia.cz

Obrovskou výhodou dinoparku pod střechou jsou nejrůznější efekty a celoroční provozFoto: Profimedia.cz

6. DinoPark Ostrava

Zhruba 15 kilometrů od Ostravy na vás čeká areál plný atrakcí. 70 dinosauřích modelů i roztomilých mláďat, ale i další atrakce pro děti a dospělé.

Zalezete si tu do skořápky vylíhnutého dinosaura a zjistíte, jak viděl svět. Projedete se DinoExpresem, očíhnete druhohorní sopku, bludiště nebo minizoo. Nudit se určitě nebudete.

Foto: Profimedia.cz

Kudy do pravěku? Zkuste to kousek od Ostravy!Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám