Hlavní obsah
3,8
(34)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Maďaři mají těstoviny snad stejně rádi jako Italové. Jejich těstovinové pokrmy možná nejsou tak elegantní a hravé, jsou ale syté, jednoduché, levné a domácké. Jako tyhle nudle s tvarohem naslano.

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na domácí těstoviny
  • 600 g polohrubé mouky
  • 3 ks vejce
  • 150 ml vody
  • 1 špetka soli
Na podsypání těsta
  • 1 hrst polohrubé mouky
Na dokončení
  • 100 g slaniny
  • 200 g tvrdého tvarohu
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce listové petržele
  • 1 špetka pepře
Článek

Když koupíte kvalitní široké nudle v obchodě, večeře bude na stole za 15 minut. Ovšem nic nepřekoná domácí vaječné nudle.

Postup

01.

Mouku prosejte na vál na úhlednou hromádku. Nahoře udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce a osolte. Nožem začněte od krajů sekat a snažte se spojit vejce s moukou – zároveň po troškách přidávejte vodu. Nožem nahrňte vždy část mouky ke středu a sekejte, až se začne tvořit těsto. Poté nůž odložte a pusťte se do zadělávání rukama.

02.

Těsto trpělivě hněťte alespoň deset minut, až vznikne pružný bochník. Rozdělte ho na tři části a nechte chvíli pod utěrkou odpočinout. Každý pak vyválejte na tenkou placku – těsto přitom obracejte a podsypávejte moukou. Rozválené placky nechte chvíli oschnout a pak je nakrájejte na pruhy tak široké, jak dlouhé chcete mít nudle. Pruhy těsta naskládejte na sebe a nakrájejte na širší nudle.

03.

Dejte vařit velký hrnec vody na těstoviny. V mezičase nakrájejte uzenou slaninu na kostičky a nasucho opečte, až pustí tuk a stanou se z ní křupavé škvarečky. Vylovte je děrovanou naběračkou a dejte na chvíli stranou.

04.

Vařící vodu řádně osolte a uvařte nudle. Vsypejte je do vody a vařečkou opatrně odlepte ode dna. Až vyplavou na hladinu, budou jim stačit dvě tři minutky varu (podle síly těsta), dobře je hlídejte. Sceďte je, dejte do mísy a dobře, ale zlehka, promíchejte s tukem ze slaniny a rozdrobeným hrudkovitým tvarohem

Tip: Na uvaření tohoto množství nudlí potřebujete opravdu velký hrnec. Nebo je vařte po částech: vždy, když dávka vyplave, krátce ji povařte a vylovte cedníkem. V míse je hned promíchejte s tukem ze slaniny a uvařte další dávku.

05.

Hotové nudle s tvarohem ihned podávejte: na talíři je ozdobte kopečkem zakysané smetany, přidejte lžíci křupavé slaniny, špetku pepře a zelenou nať petrželky nebo pažitky.

Tip: Nudle s tvarohem jsou dobré i nasladko. Místo sádla použijte máslo a poprašte je moučkovým cukrem.

Z domácích širokých nudlí můžete připravit také vynikající nudlový kugl s jablky a tvarohem anebo je zapéct na způsob šunkofleků. A jestli vás lákají další recepty vyhlášené maďarské kuchyně? Maďaři jsou mistři v práci s rajčaty a paprikou. Pravé maďarské lečo s klobásou a plněné papriky po maďarsku jsou prostě nepřekonatelné.

Reklama

Související témata:

Načítám