Hlavní obsah
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Makové vanilkové rohlíčky jsou výtečný tradiční sváteční recept. Pokud milujete výraznou chuť máku a třeba navíc nemůžete ořechy, určitě je vyzkoušejte.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
60 kusů
Těsto
  • 300 g hladké mouky
    1
  • 100 g máku
  • 50 g cukru moučka
  • 200 g másla
    7
  • 2 ks žloutků
    3
  • 1 lžička citronové kůry
Na obalení
  • 200 g cukru moučka
  • 2 špetky mleté vanilky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku s cukrem, přidejte mák, pokrájené změklé máslo, žloutky a citronovou kůru. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo pevné těsto bez hrudek. Zabalte ho do fólie a nechte asi hodinku v chladu. 

02.

Z těsta pak odebírejte kousky a tvarujte rohlíčky. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a poté pečte deset minut v troubě předehřáté na 180 °C. 

03.

Zatímco se cukroví peče, promíchejte moučkový cukr s vanilkou a ještě horké rohlíčky v něm obalujte. Pak je nechte rozležet v chladu přibližně dva týdny. 

Chcete víc makového cukroví? Vyzkoušejte slepovaná maková kolečka anebo domácí makové sušenky s pekanovým ořechem.

Načítám