Hlavní obsah
3,1
(144)
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Makové vanilkové rohlíčky jsou výtečný tradiční sváteční recept. Pokud milujete výraznou chuť máku a třeba navíc nemůžete ořechy, určitě je vyzkoušejte.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
60 kusů
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g máku
  • 50 g cukru moučka
  • 200 g másla
  • 2 ks žloutků
  • 1 lžička citronové kůry
Na obalení
  • 200 g cukru moučka
  • 2 špetky mleté vanilky
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku s cukrem, přidejte mák, pokrájené změklé máslo, žloutky a citronovou kůru. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo pevné těsto bez hrudek. Zabalte ho do fólie a nechte asi hodinku v chladu. 

02.

Z těsta pak odebírejte kousky a tvarujte rohlíčky. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a poté pečte deset minut v troubě předehřáté na 180 °C. 

03.

Zatímco se cukroví peče, promíchejte moučkový cukr s vanilkou a ještě horké rohlíčky v něm obalujte. Pak je nechte rozležet v chladu přibližně dva týdny. 

Chcete víc makového cukroví? Vyzkoušejte slepovaná maková kolečka anebo domácí makové sušenky s pekanovým ořechem.

Reklama

Načítám