Hlavní obsah
3,4
(222)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jemný kakaový korpus, čerstvá pařížská šlehačka a zralé banány – tahle klasická kombinace bude chutnat všem. Na přípravu dortu Kuba potřebujete lehkou ruku a dostatek času na chlazení, jinak vás ale nečekají žádné pekařské záludnosti. Do pečení se tak můžete pustit, i když nemáte příliš zkušeností.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Na pařížskou šlehačku
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 200 g čokolády 60%
Na kakaový korpus
  • 5 ks vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
Na čokoládovou polevu
  • 150 g čokolády 60%
  • 80 g kakaového másla
Na dokončení
  • 3 lžíce meruňkové marmelády
  • 2 ks banánu
Článek

S přípravou začněte večer před pečením, čokoládová šlehačka potřebuje čas, aby se pořádně vychladila. Korpus dortu si také můžete připravit předem, vychlazený a zabalený ve fólii vydrží bez problémů do dalšího dne.

Postup

01.

Do větší misky nalámejte kvalitní čokoládu (nebo použijte čokoládu v peckách). Smetanu přiveďte k varu, nalijte na čokoládu a nechte asi minutu stát. Poté metličkou pořádně rozmíchejte do hladké hmoty, aby v ní nebyly kousky nerozpuštěné čokolády. Přímo na povrch smetany položte potravinářskou fólii a nechte zchladnout. Vložte do lednice a dejte pořádně vychladit alespoň na 12 hodin.

02.

Dortovou formu vyložte papírem na pečení a předehřejte troubu na 170 °C. Oddělte žloutky od bílků. Začněte šlehat bílky. Až se vytvoří jemná pěna, postupně přidejte dvě lžíce cukru a vyšlehejte hladký tuhý sníh.

03.

Ke žloutkům přidejte zbylý cukr a vyšlehejte je do husté světlé hmoty. Přes sítko k nim prosejte kakao a také jej dobře zašlehejte. Poté k nim přes sítko přisypejte dvě lžíce mouky a zlehka ji stěrkou zatřete do hmoty. Přidejte asi třetinu sněhu a také ho stěrkou zlehka zapracujte do hmoty. Přes sítko přidejte zbytek mouky, zapracujte a nakonec zlehka vmíchejte zbylý sníh.

04.

Připravené těsto vlijte do formy a zlehka uhlaďte směrem k okrajům. Vložte do trouby a pečte 20–25 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Upečený korpus nechte krátce zchladnout ve formě, poté jej vyjměte, odstraňte papír na pečení a na mřížce nechte úplně vychladnout. Z vychladlého korpusu ostrým nožem seřízněte vrchní část a zarovnejte ho.

05.

Ze studené čokoládové smetany ušlehejte tuhou šlehačku. Kolem korpusu oviňte pruh z papíru na pečení a upevněte dortovou obruč (můžete použít okraj formy nebo si obruč vytvořte z poskládaného pruhu silnějšího alobalu). Korpus potřete marmeládou a pak na ni naneste asi čtvrtinu čokoládové šlehačky. Banány oloupejte, podélně rozkrojte a řeznou stranou vtiskněte do šlehačky: vyskládejte je tak, aby postupně pokryly celou plochu.

Tip: Smetanu šlehejte opatrně, abyste ji nepřešlehali: raději pomalu a delší dobu.

06.

Na banány naneste zbylou šlehačku (část si můžete odložit na zdobení) a dort nechte pořádně vychladit v lednici. Poté opatrně uvolněte obruč, jemně odstraňte pruh papíru a povrch šlehačky ještě uhlaďte. Pokud chcete, můžete zbylou šlehačkou potřít i boky korpusu, poté dort ale nechte ještě chvíli v lednici, při nanášení polevy musí být opravdu vychlazený.

07.

Na čokoládovou polevu rozpusťte nalámanou čokoládu a kakaové máslo ve vodní lázni a vymíchejte do hladké tekutější hmoty. Nechte ji částečně zchladnout, nalijte na dobře vychlazený dort a také nechte ztuhnout. Polevu můžete nechat volně stékat po stranách dortu, můžete ji i nanést jen na povrch dortu ještě před odstraněním dortové obruče. Po ztuhnutí můžete dort dozdobit zbylou šlehačkou, krásný je ale i samotný.

Tip: Šlehačková vrstva pod polevou je velice jemná, dort vždy krájejte nahřátým suchým nožem a mezi jednotlivými řezy ho vždy znovu otřete a nahřejte – jenom tak se vám povedou opravdu úhledné kousky.

Zdá se vám příprava příliš složitá? Horká čokoláda se špetkou chilli  může být na stole za chviličku: zaručeně vám zvedne náladu, a navíc i zahřeje.

Načítám