Hlavní obsah

Dovolená v pytli aneb Jak vybrat spacák

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Chystáte se letos pod stan? Pak se neobejdete ani bez opravdu kvalitního spacáku. Kdy sáhnout po dece, kdy si koupit mumii, nebo jak by měl být dlouhý? S tím vám poradíme!

Článek

Vybrat si správný spacák je náročný úkol i pro zkušené cestovatele. Je třeba zohlednit kam pojedete, v jakých teplotách v něm budete spát, ale i to, jestli ho budete nosit s sebou při túrách. Jak si koupit takový, který zahřeje a bude jak pírko?

Spací pytel do kempu

Jsou těžší, objemnější a více zaměřené na pohodlí. „Do kempu nebo na chalupu se hodí dekový pytel. Šijí se z příjemných materiálů, takže se v nich cítíte jako ve vlastní posteli - jsou i tak široké a dlouhé,“ vysvětluje manažer Výstavy stanů a vybavení do přírody Vít Hruška.

Spací pytel na túry

Chystáte se na několikadenní túru, při které budete nosit výbavu na zádech? Pak sledujte váhu a stlačitelnost, protože ho budete balit do batohu. „Optimální váhy se dosáhne kombinací kvalitní izolace, většinou peří a tenkého svrchního materiálu. Preferujte spací pytle plněné kvalitním husím peřím s dostatečnou plnivostí, alespoň 600 CUIN. Připravte se však na vyšší pořizovací cenu,“ říká Otakar Vašek z Lezec shopu.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Do kempu či na chalupu jedete většinou autem a spacák tedy nebudete nikam tahat. Volte tedy pohodlný, dekový. U spacího pytle na túry jsou hlavními parametry výběru váha a stlačitelnostFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

Spací pytel do hor a na skálu

Pokud se chystáte do hor a hodláte podniknout horolezecké výstupy, vybírejte podobný druh spacáku jako na túry, ale se zvýšeným zaměřením na odolnost vůči zimě, vodě a mechanickému poškození. Na prvním místě je vybrat nejlehčí a nejskladnější spacák z cenové hladiny, o které přemýšlíte – ideální je plnění co nejkvalitnějším peřím s maximální plnivostí. Svrchní materiál by měl být z nepromokavé a prodyšné membrány, která se vypořádá se sněhem či rosou.

Výběr podle sezony a teploty

U některých výrobců se setkáte s označením „letní, zimní a třísezonní“ – pak je určení jasné. Někteří výrobci uvádějí i teploty „komfortní, limitní a extrémní“, co to znamená?

  • Komfortní - Označuje ideální teplotu, při které se pohodlně vyspíte.
  • Limitní - Označuje minimální teplotu, při které se zdravý člověk s normální termoregulací a optimálním oblečením ještě bez problému vyspí.
  • Extrémní - Taková teplota, kdy již můžete pociťovat chlad, ale měli byste noc přežít bez zdravotních následků.
Foto: zhukovvvlad, Shutterstock.com

Sledovat východ slunce je vždycky parádní. Tak se na to dobře vyspěteFoto: zhukovvvlad, Shutterstock.com

Výplň spacího pytle

Syntetika, nebo peří? „Poměr tepelného komfortu k hmotnosti spacáku je u peří vždy lepší než u jakékoliv syntetiky. Peří je vysoce stlačitelné a udržuje objem i po stonásobném sbalení,“ říká Otakar Vašek. Výhodou syntetické výplně zase je, že není tak náročná na údržbu – a pokud se stane, že vám spacák navlhne nebo promokne, budete v něm přesto moct celkem pohodlně přespat.

Délka a šířka spacáku

Spacák by vám měl na délku „sedět“ co nejpřesněji. „Pokud je příliš dlouhý, musíte vyhřívat větší plochu, než je třeba, a může vám být zima. Naopak v krátkém spacáku tlačíme hlavou a nohama na jeho konce, stlačujete v něm izolační náplň, a ta v těchto místech nehřeje. Proto je důležité si spacák před nákupem vyzkoušet,“ radí manažer Výstavy stanů a vybavení do přírody Vít Hruška. Na trhu jsou i rostoucí spacáky – mohou být pro děti od cca tří let po výšku asi 155 cm.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Pokud nemáte zrovna standardní postavu a potřebujete spacák XXL, musíte se na trhu podívat po takovém, k jehož zipu se dá zapnout rozšiřující pruhFoto: RossHelen, Shutterstock.com

Pravý a levý zip

Volba umístění zipu je jednoduchá: pravákům vyhovuje vlevo a levákům napravo. Ideální je, pokud je zip dvoucestný, abyste ho mohli otevřít i dole a větrat v oblasti nohou. Některé spacáky se díky zipu dají i prodlužovat a zkracovat, což je výhodné, pokud si ho v rodině půjčujete.

Deka, nebo mumie?

Měli byste si koupit spací pytel s kapucí, tedy tvar mumie? Letní spacák ji mít nemusí, čím bude chladněji, tím spíš ji oceníte. Některé spacáky ji nemají záměrně, aby se snížila jejich hmotnost.

„Jestliže si vyberete model s kapucí, tak vám musí dobře sedět kolem hlavy. Když bude moc napnutá, bude vám to nepříjemné při pohybu ve spaní, když moc velká, tak se v ní můžete otočit a vdechovat páry do spacího vaku, což způsobí jeho zvlhnutí a následné nepohodlí,“ varuje Otakar Vašek. Oceníte tedy, pokud má kapuce légu, díky které jde stahovat a povolovat dle potřeby.

Už máte vybraný spací pytel, ale ještě vám chybí stan? Jak vybrat stan? Tady na velikosti rozhodně záleží!

Reklama

Související témata:

Načítám