Hlavní obsah

Hubnutí expres: Jakého výsledku můžete dosáhnout za týden?

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Je pondělí ráno. Po víkendovém hřešení vstáváte v horším případě plní výčitek, v lepším plní motivace, že do příštího víkendu všechno napravíte. Přestože týden je příliš krátká doba na výrazné změny, alespoň malý výsledek očekávat můžete. Co všechno dokážete za pár dní?

Článek

Někdy se věci zkrátka tak sejdou a vy se opravdu dostanete do situace, kdy potřebujete do týdne zhubnout. Třeba když si zkoušíte šaty na ples, který vás o víkendu čeká, a o dva centimetry nedopnete zip... V takové chvíli možná sednete k počítači a už na internetu vyhledáváte „jak zhubnout za týden“. Návodů najdete jistě dost, ale čeho díky nim můžete skutečně dosáhnout?

Shodíte možná o jednu velikost...

Když zůstaneme u scénáře, že o jeden dva centimetry nedopnete zip u šatů, pak vám týdenní redukce může pomoci. „Jestliže budete držet striktně nastavenou dietu a cvičit, je pravděpodobné, že o nějaké to kilo přijdete. Přesto je stále třeba myslet na to, že tělo se musí rozjet a hubnout konstantně,“ uvádí fitness trenér Pavel Dvořáček, který stejně jako většina jeho kolegů rychlým dietám nefandí.

... ale bude to spíš voda než tuk

„Za týden tvrdé dřiny ztratíte nějaké kilo tělesné vody, ale úbytek tuku bude konstantně v desítkách gramů,“ vysvětluje trenér. Ztráta vody namísto tuku sice není obvyklým cílem hubnoucích, nicméně je třeba vzít v úvahu, že i kvůli přebytečné tekutině působí tělo objemnějším dojmem. Ztratíte-li půl kila tuku a jeden a půl či dva kilogramy vody, nejedná se o důvod k velkým oslavám, ovšem o víkendu ty proradně těsné plesové šaty zřejmě dopnete.

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Zhubnete možná pár centimetrů, ale nebude to natrvaloFoto: Pormezz, Shutterstock.com

Zásady rychlého hubnutí

  1. Nehladovte, jezte a vyvarujte se pokušení zázračných šťávových detoxů. -
  2. Jezte pravidelně. Tři až pět malých jídel denně je optimální počet. -
  3. Pečivo a přílohy zaměňte za zeleninu. -
  4. Vynechejte jednoduché cukry ve formě sladkostí, slazených limonád, dortíků a střídmí buďte i s ovocem. -
  5. Zcela vypusťte hutné smetanové omáčky, tučná masa a sýry, polotovary, jídla z rychlého občerstvení a smažené pokrmy. -
  6. Nepijte alkohol. -
  7. Sázejte na méně tučné mléčné výrobky, libové maso připravené na přírodní způsob bez přidaného tuku a využívejte variabilitu zeleniny a luštěnin. -
  8. Nezapomínejte na kvalitní pitný režim, čímž je myšlená především voda, popřípadě bylinkové čaje. -
  9. Po skončení týdenního dietního režimu se ubraňte bezprostřední návštěvě rychlého občerstvení a plynule přejděte na vyvážený jídelníček. Tělo vás tak ušetří reakce v podobě jojo efektu a kdoví, třeba se vám podaří konečně zhubnout nežádoucí tukové zásoby. -

Rychlé diety zpomalují metabolismus

Přísné týdenní diety kvůli zhubnutí do šatů by neměly být pravidelnou záležitostí, ale spíše výjimkou, ke které přistoupíte jen zcela mimořádně. Kdybyste něco podobného aplikovali co dva měsíce, metabolismus vám to v budoucnu nepěkně vrátí. „Když třeba od dvaceti let zkoušíte nepřirozeně omezenou stravu a nejrůznější diety, je to problém. Při nárazově sníženém příjmu potravy totiž organismus reaguje snížením svých potřeb, čímž se znásobí přirozený pokles metabolismu. Po letech nepřirozených stravovacích restrikcí je pak stále obtížnější udržet si zdravou hmotnost,“ varuje Margit Slimáková, expertka na zdravotní prevenci.

Chcete zhubnout? Pak se vyhněte 5 potravinám, které zpomalují spalování.

Reklama