Hlavní obsah

Dům s geniem loci, na nějž se nemuselo čekat desetiletí

Foto: Archiv designérky

Foto: Archiv designérky

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ačkoli z původního vybavení zůstalo jen zábradlí, vytvořil si kompletně zrekonstruovaný dům ze 30. let minulého století silného genia loci, s nadsázkou řečeno přes noc. Materiálům typickým pro dobu vzniku vtiskli moderní charakter, takže se tu mladá rodina cítí od prvního dne nastěhování jako doma.

Článek

Tříposchoďový řadový dům postavený a zařízený ve 30. letech 20. století koupili jeho noví majitelé ve zcela původním stavu. Kromě zábradlí bohužel nebylo možné zachránit nic z původního vybavení ani materiálů, ale spolu s designérkou Ivou Hájkovou se rozhodli použít materiály, které se v době vzniku domu používaly, ovšem v moderním pojetí.

Terrazzo, dub a mosaz

„Jsem šťastná, že se mi investora povedlo přesvědčit, aby ustoupil od původního plánu použít na podlahu moderní stěrku, po které toužil. Místo toho jsme zvolili tradiční terrazzo, které je sice náročnější jak na funkci, tak na investované finance, ale v době, kdy dům vznikl, se často využívalo. Původně bylo na schodišti a chodbách, ale bohužel se nedalo zachránit. Tímto jsem domu chtěla vrátit jeho ducha, o nějž za desetiletí necitlivých zásahů přišel,“ vysvětluje designérka Iva Hájková.

Terrazzo je v celém prvním podlaží a vstupní části, ve druhém a třetím patře jsou dubové parkety. Stejně tak schodiště do druhého patra přechází z terrazza do dubu. A od této kombinace se pak odvíjelo barevné a materiálové schéma pro celý interiér – dubové dřevo a kámen, které v detailech doplňuje mosaz a sklo.

Foto: Archiv designérky

V celém prvním patře a na schodišti je terrazzo. Zábradlí je jediný původní prvek, který se povedlo zachránitFoto: Archiv designérky

Dobové materiály v moderním pojetí

„Jsou to tedy všechno materiály, které se ve 30. letech hojně využívaly, my jsme je ale přenesli do nové doby a dali jim moderní charakter. Mosaz není leštěná, ale broušená. Dub není lakovaný, ale olejovaný. Vše je v matu, nikoli lesku. A vše jsou skutečné materiály, žádná imitace. I proto jsem ráda, že jsme zavrhli stěrku,“ doplňuje designérka.

V interiéru si pak dovolili ještě jeden prvek, který byl dříve oblíbený, a sice benátský štuk, který zdobí stěnu za postelí a v obývací části.

Tři podlaží a chytré využití prostoru

Obytná plocha domu je 250 m², ke třem podlažím patří ještě suterén s prádelnou, provozní koupelnou, kotelnou a garáží. Žije tu mladá rodina se dvěma dětmi, i proto bylo potřeba řešit dostatek úložného prostoru. Ten je pojat poměrně velkoryse – každou niku, kterou starý dům nabízel, vyplnili úložnými prostory.

Foto: Archiv designérky

Opravdu každou niku v domě vyplnili úložnými prostory tak, aby se zbavili dalšího nábytku a prostor zůstal vzdušnýFoto: Archiv designérky

Stále uklizené šatny

„Vzhledem k velikosti domu se nám podařilo vytvořit i praktickou pánskou a dámskou šatnu. V pánské je vše schované za dveřmi skříně – kromě úložného prostoru třeba i pracovní stůl. Stejně je řešená i dámská šatna, která navazuje na koupelnu a ložnici, a je průchozí,“ popisuje designérka. Obě místnosti zdobí kožené úchytky vyrobené na míru.

Dům rozdělili na společenské patro, kde je otevřený prostor obývacího pokoje s jídelnou a kuchyní, pracovna a pánská šatna, soukromé patro s ložnicemi a patro relaxační v podkroví.

Oblé tvary zachovávají vzdušnost

Jedním z nejvýraznějších prvků je bílá úložná sestava vyrobená podle autorského návrhu. „V chodbě nebyl moc prostor pro úložné prvky, ale z funkčního hlediska bylo potřeba sem nějakou skříň umístit. Oblými hranami se zajistila prostorová vzdušnost,“ dodává Iva Hájková. Jedná se o krásný prvek, který rozhodně zaujme.

Iva Hájková je ráda, že se povedlo naplnit myšlenku „stará duše probuzená do moderního světa“, kterou na začátku rekonstrukce vyslovili. Jejím cílem bylo splnit funkční a estetické požadavky moderní rodiny a zároveň navázat na tradici našich předků.

Vizitka designérky

Styl Ivy Hájkové je jednoduchý, funkční a promyšlený. V případě rekonstrukcí si zakládá na oživení tradičních materiálů z doby první poloviny dvacátého století a oživuje je do moderní doby. Při práci využívá moderní trendy a materiály i zařizovací prvky prověřené časem, a to včetně oblíbených kousků svých klientů. Vybírá to nejlepší z malých designových obchodů a antiků a vytváří interiérové prvky podle svých autorských návrhů. Každý navržený a realizovaný interiér, ať se jedná o rekonstrukci či novostavbu, pulzuje svou vlastní duší, každý je originál. Více na www.ivahajkova.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám