Hlavní obsah
3,2
(225)
Foto: Peredniankina, Shutterstock.com

Foto: Peredniankina, Shutterstock.com

Zkuste si místo obligátní dýňové polévky nebo rizota připravit placičky. Dají se upravit naslano i nasladko a v různých variacích poslouží jako svačina, snídaně i večeře. Jejich výhodou je také to, že jsou chutné i druhý den.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 placek
  • 350 g dýně
  • 200 g špaldová mouka
  • 200 g ricotty
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Dýni zbavte semínek a nastrouhejte. Přidejte všechny ingredience a smíchejte – mouku přidejte jako poslední. Směs propracujte tak, aby vzniklo lepivé těsto. Lžící tvarujte placičky a klaďte je na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do vyhřáté trouby a pečte na 190 °C asi 40 minut.

02.

Placičky naslano jsou výborné jako příloha ke krůtímu plátku, tresce nebo třeba volským okům. Chcete-li si je dát k večeři, udělejte si k nim jogurtový dip (smíchejte podle chuti řecký jogurt, majonézu, citronovou šťávu, pepř a bylinky). Můžete ještě přidat plátky pancetty či chuťově výrazný sýr, například fetu nebo nivu. 

03.

Placičky nasladko jsou vynikající k snídani. Doplňte je borůvkami, medem, zakysanou smetanou a nasekanými mandlemi. Pokud chcete trochu hřešit, dejte si na ně místo zakysané smetany vanilkovou zmrzlinu.

Máte rádi dýni? Jaké je vaše nejoblíbenější dýňové jídlo?

Reklama

Načítám