Hlavní obsah

Topinamburové placičky s jogurtovým dipem

Hodnocení:
(4)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Topinambury neboli židovské brambory jsou podzemní hlízy jednoho druhu slunečnice. Jsou všestranně využitelné, a díky vysokému obsahu inulinu jsou dokonce vhodnou potravinou pro diabetiky. Mají příjemně nasládlou až oříškovou chuť a my si z nich dnes připravíme vynikající placičky.

Ingredience pro:
8 placek
Na topinamburové placky
  • 500 g topinamburů
  • 100 g tvrdého sýra
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce provensálského koření
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička kari
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 1 vejce
  • 80 g hladké mouky
  • olej na smažení
Na jogurtový dip
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • sůl
  • pepř
Článek

Postup

Krok 1: Topinambury oloupejte, omyjte a nahrubo nastrouhejte. Vymačkejte z nich přebytečnou šťávu a postupně přidejte nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, provensálské koření, nasekaný tymián, kmín a kari. Osolte, opepřete a postrouhejte muškátovým oříškem. Nakonec přidejte vejce a mouku a důkladně propracujte rukama.

Krok 2: Ze směsi tvarujte placky, vkládejte je do pánve s rozpáleným olejem a po obou stranách osmažte dozlatova.

Krok 3: Smícháním všech uvedených ingrediencí připravte jogurtový dip. Dejte ho na chvilku vychladit a na závěr ho ozdobte větvičkou čerstvého tymiánu.

Krok 4: Usmažené placičky nechte okapat na papírové utěrce a podávejte s vychlazeným dipem. Budou se k nim hodit také šťouchané brambory nebo bramborová kaše.

A co říkáte na sladkou variantu v podobě smažených bramborových placiček s povidly?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama