Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

V poslední době u nás frčí dýně zejména na slano (přiznejte se, kolikrát už jste letos měli dýňovou polévku?), ale nezapomeňte i na sladké varianty. Třeba takový dýňový koláč rozhodně stojí za zkoušku!

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 300 g sušenky
    1
    8
    11
  • 80 g vlašských ořechů
    8
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 8 lžic másla
    7
Náplň
  • 800 g čerstvého krémového sýru
    7
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 3 lžíce rumu
  • 3/4 hrnku dýně
  • 1,5 lžičky skořice
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1/2 lžíce soli
  • 1/4 lžíce hřebíčku
  • 1/4 lžíce mletého zázvoru
  • 1/4 lžíce muškátového květu
  • 2 ks vejce
    3
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Do mixéru dejte sušenky, přidejte k nim ořechy, cukr, máslo a stroj zapněte. Směs pak vtlačte do koláčové formy (i po stranách). Mixér vymyjte.

02.

Následně do něj dejte cream cheese, cukr, rum, upečenou dýni, skořici, vanilkový extrakt, sůl, hřebíček, zázvor, muškátový květ i vejce. Zpracujte a krém nalejte do formy. Koláč pečte při 180 stupních asi hodinu.

Z dýně můžete upéct třeba i tvarohový koláč.

Související témata:

Načítám