Hlavní obsah

Emma Watson slaví 30! Co má společného s Hermionou a Bellou?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Emma Watson je hvězda s velkým H. Jako malá uspěla v konkurzu na roli Hermiony a dnes patří k nejvýdělečnějším herečkám s vlivem. Slaví 30. narozeniny, je feministka s vysokoškolským titulem, miluje knihy a udržitelnou módu.

Článek

Britská herečka Emma Watson dnes slaví třicátiny. Od devíti let natáčí, ale sláva ji nesemlela jako jiné dětské hvězdy. Naopak: svou popularitu využila správným směrem a dokázala ji i odložit, stát se obyčejnou studentkou a být jednou z davu. Zdá se, že je dokonalou kombinací tří silných ženských hrdinek, které hrála: Hermiony, Belly a Meg.

Začalo to Harrym Potterem

O herectví měla Emma jasno odmala. Hrála ve školních hrách, recitovala a v roce 1999 se zúčastnila konkurzu na film Harry Potter a Kámen mudrců (2001) a rozhodla tak o své budoucnosti. Její ztvárnění „mudlovské šmejdky“ Hermiony Granger oceňovali filmoví fanoušci i kritika. Po dokončení pátého dílu série Harry Potter a Fénixův řád (2007) chtěla s natáčením seknout, moc jí to ovlivňovalo život. Ale nedokázala si představit, že by Hermionu hrál někdo jiný.

Foto: Profimedia.cz

Nejchytřejší čarodějka, která vždy stojí za kamarádyFoto: Profimedia.cz

Škatulky se zbavila

Mohla se stát herečkou jedné role a užívat si peněz. Taková Emma Watson ale rozhodně není. Vymanila se z Hermionina stínu a na kontě má kromě milionů i další kvalitní filmy a své popularity smysluplně využívá třeba při prosazování ženských práv. O tom, jak vyzrálá umělkyně je, přesvědčila ve filmech Charlieho malá tajemství (2012), Noe (2014) nebo Kolonie (2015). Je jako stvořená pro ztvárnění silných knižních hrdinek. Sžila se s Hermionou, dokonale na plátno převedla Bellu v pohádce Kráska a zvíře (2017) a později i Meg March v Malých ženách (2019). A má s nimi mnoho společného!

Foto: Profimedia.cz

Meg toužící po rodině a zázemí, nebo Belle, která zlomí svou láskou kletbu Zvířete?Foto: Profimedia.cz

Sečtělá s touhou po vzdělání

S Hermionou spojuje oslavenkyni láska ke knihám a touha po vzdělání. Vedla feministický knižní klub a na prestižní Brownově univerzitě (patří do tzv. Břečťanové ligy, tedy mezi osm elitních soukromých univerzit na severovýchodě USA) vystudovala literaturu a později si přibrala ještě psychologii a filozofii. Na svá studijní léta ráda vzpomíná, porozuměla sama sobě a našla skvělé přátele mimo svět showbyznysu. Během studií si také uvědomila, jak moc miluje herectví.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli škole se nevěnovala herectví tolik jako předtím a užívala si studentského životaFoto: Profimedia.cz

Bojuje za ženská práva

Jak Hermiona, tak Belle jsou ženy, které nejsou lhostejné, nesoudí a pomáhají. Stejně jako Emma Watson! V roce 2014 se stala velvyslankyní dobré vůle OSN pro ženy, bojuje za práva žen a rovnost pohlaví. Vystupuje na podporu kampaně #HeForShe (snaží se získat muže po celém světě pro genderovou rovnost), sympatizuje s LBGTQ komunitou a postavila se na stranu žen v hnutí #MeToo.

Foto: Profimedia.cz

Projevy v rámci podpory #HeForShe jsou inspirující a její vliv je obrovský. V roce 2016 při akci k Mezinárodnímu dni žen rozsvítila Empire State BuildingFoto: Profimedia.cz

Je jí 30 a randí sama se sebou

Herečka si velmi střeží soukromí. S fanoušky si ráda popovídá, ale nechce se fotit. Ocenila, že spolužáci z její narozeninové oslavy neposlali do světa jedinou fotku. I o jejích partnerech se často jen spekuluje. Chodila s kolegy z branže, s finančníkem, se spolužákem z univerzity i s hráčem ragby, dokonce snad i s princem Harrym (35). S kým randí nyní? Kdybyste se jí zeptali, odpoví, že sama se sebou. A neřeší, co se od ní čeká! Možná se nakonec ukáže, že dětská láska s představitelem Draca Malfoye (Tom Felton, 32) přerostla v něco víc než v přátelství.

Foto: Profimedia.cz

No nebyl by to krásný pár? Hermiona a Draco!Foto: Profimedia.cz

Práci si pečlivě vybírá

Emma Watson si role vybírá podle lidí, se kterými bude pracovat, a ve scénáři musí vždy najít větu, která ji zasáhne. Meg, nejstarší ze sester Marchových, řekla: „To, že jsou mé sny jiné než tvoje, neznamená, že nejsou důležité!“

Foto: Profimedia.cz

Osobitá a svá za každé okolnosti. Emma Watson je opravdu hvězdaFoto: Profimedia.cz

Miluje módu

Jako začínající hvězda občas v módě tápala, ale dnes je i v tomto směru ikonou. Móda je podle ní umění i způsob, jak vyjádřit sebe sama. Dbá na udržitelnost a propaguje aplikaci Good On You, která vyhodnocuje etičnost módních firem. V minulosti spolupracovala například s módní značkou Burberry a byla tváří kosmetické firmy Lancôme. Je jako chameleon a nebojí se experimentovat, klidně zkusí krátký sestřih nebo neotřelý model šatů.

Foto: Profimedia.cz

V civilu bývá spíše nenápadná, ale na akcích je za hvězdu. Na snímku v modelu BurberryFoto: Profimedia.cz

V jaké roli máte Emmu Watson nejraději? A víte, co byste měli stihnout do 30?

Načítám