Hlavní obsah

Roztomilé filmové děti: kdo je vycházející hvězdou a kdo už zapadnul?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát se dětskou hereckou hvězdou je velmi ošemetné. Sláva totiž dokáže zamotat hlavu i dospělým, natož dětem. Kdo má za sebou pád na dno a kdo je teprve na začátku kariéry?

Článek

Na plátně působí roztomile, ale pak se vypnou kamery a ony často řeší předčasné dospívání nebo jiné, ne zcela dětské problémy. Kteří dětští herci patří mezi vycházející hvězdy a kdo už má kariéru dávno za sebou, a tak se v jeho případě jen vzpomíná?

Mara Wilson (34)

První výraznější role dětské herecké hvězdičky byla v komedii Táta v sukni (1993), kde si v šesti letech zahrála roztomilou dcerku Robina Williamse (✝63). Větší prostor, a sice hlavní roli ovšem dostala v dobrodružném fantasy filmu Matilda (1996). Na svůj věk působila mimořádně vyspěle a chytře, zvládla i velice těžkou životní událost, kdy jí během natáčení zemřela matka. Jak rychle ovšem dívčina kariéra začala, tak rychle i po natočení pár filmů skončila. Tvůrci se přestali ozývat, a tak se s otcem dohodla, že se raději začne soustředit na studium. Ze šoubyznysu ale úplně neodešla, a když je u filmu nějaká příležitost, ráda ji využije. I v dospělosti tak občas propůjčí hlas třeba animovaným postavičkám nebo si i přímo zahraje. Je toho ale pomálu. Živí se hlavně psaním a divadlem.

Foto: Profimedia.cz

Herečce přestaly chodit zajímavé nabídky, a tak se začala soustředit na studiumFoto: Profimedia.cz

Macaulay Culkin (41)

Nesmí tu chybět ani hvězda Sám doma (1990), Sám doma 2: Ztracen v New Yorku (1992) či Sám doma a bohatý (1994). Talentovaný dětský herec, který ztvárnil důmyslného uličníka Kevina, zažil raketový vzestup, ale také hluboký pád na dno. A jednu dobu to s ním vypadalo opravdu zle. Z nejroztomilejšího dítěte se kvůli drogám stala troska. S návykovými látkami začal už jako teenager. Prý si ale vždy včas uvědomil, kdy přestat. V posledních letech už skutečně vypadá o poznání lépe, sem tam si i zahraje nebo je příležitostný model. Od roku 2017 tvoří pár tvoří s herečkou Brendou Song, v roce 2021 se jim narodil syn.

Foto: Profimedia.cz

Macaulay Culkin je jednou z mála hvězd, které se dokázaly odrazit ode dnaFoto: Profimedia.cz

Valentýna Bečková (8)

Vycházející hvězdou české kinematografie je teprve osmiletá holčička, která si dokonce vysloužila označení Tomáš Holý (✝21) v sukni. Kromě půvabného obličeje vyniká také svou bezprostředností a hereckým nadáním. Zahrála si například ve filmu Příliš osobní známost (2020), nyní je v kinech pohádka Tajemství staré bambitky 2, v níž má roli princezny, dcery krále Jakuba v podání Tomáše Kluse (35). Zpěvák a herec o ní řekl, že je boží a že asi nehrál s talentovanější herečkou.

Foto: Profimedia.cz

Herečka na tiskové konferenci k filmu Přání Ježíškovi (2021), v němž si také zahrálaFoto: Profimedia.cz

Julia Butters (12)

Všichni, kdo se točí kolem filmového světa, jsou velmi zvědaví, kam to jednou dotáhne dvanáctiletá americká herečka. Zaujala zejména svým výkonem po boku Leonarda DiCapria (47) ve filmu Tenkrát v Hollywodu (2019), ve kterém si zahrála dětskou herečku. Na následných doprovodných akcích k propagaci filmu ukázala, že kromě talentu disponuje i smyslem pro módu. V Hollywoodu se tedy nejspíš neztratí. Před natáčením filmu prý Julia neměla tušení, kdo je DiCaprio ani další herecké hvězdy, slyšela prý jen o Bradu Pittovi (58) jako o tom fešákovi, co se líbí ženám.

Foto: Profimedia.cz

Už v raném věku měla herečka možnost zahrát si v trháku režiséra Quentina Tarantina (58)Foto: Profimedia.cz

Thomas Brodie-Sangster (31)

Vánoční klasiku Lásku nebeskou (2003) už herci nikdo nikdy neodpáře. Roli nešťastně zamilovaného Sama s utrápeným kukučem zvládl na jedničku a značná část diváků má vždy v prosinci chuť při sledování snímku obejmout na útěchu alespoň televizi. Herecky činný je i v dospělosti, upozornil na sebe například jako šachista v seriálu Dámský gambit (2020). I když už má po třicítce, klučičí nevinný výraz z jeho obličeje nezmizel. Skoro to vypadá, jako kdyby ho někdo jen natáhnul do dospělé velikosti.

Foto: Profimedia.cz

Filmového nevlastního otce hrál chlapci Liam Neeson (69)Foto: Profimedia.cz

Roman Griffin Davis (14)

Ozbrojující úsměv a rošťácký pohled spolu s hereckým nadáním – to jsou hlavní zbraně britského herce, který byl objeven v rámci natáčení filmu Králíček Jojo (2019). V něm si zahrál chlapečka, který se chce stát plnohodnotným a řádným nacistou. A hned za to byl nominován na Zlatý glóbus. Na jeho hereckou kariéru dohlížejí velmi zblízka rodiče – otec je kameraman a matka píše scénáře a režíruje. Syna obsadila do svého filmu Silent Night (Tichá noc) z roku 2021. I tady filmový svět ještě čeká, co dětský herec ukáže.

Foto: Profimedia.cz

Film ukazuje nelehké téma komediální formou. Taika Waititi si v něm zahrál karikaturu Adolfa Hitlera (✝56)Foto: Profimedia.cz

Načítám