Hlavní obsah

Falafel z cizrny

Hodnocení:
(1)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
nízká

Cizrna je sytá, zdravá a dostupná. Komu tyto argumenty nestačí, přidáme ještě její oříškovou chuť a dobroty, které z ní můžete vykouzlit. Dostane vás křupavý falafel?

Ingredience pro:
4 porce
  • 250 g cizrny
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku petržele
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 1/2 lžičky čerstvého mletého pepře
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • šťáva z půlky citronu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • olej
K podávání
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • pita chléb
  • čerstvá zelenina
Článek

Postup

Krok 1: Trik pro krásně křupavý, ale uvnitř vláčný falafel spočívá v tom, že se cizrna nevaří, ale pouze namáčí. Alespoň 12 hodin předem ji tedy namočte (nejlépe přes noc).

Krok 2: Scezenou cizrnu pak rozmixujte s nahrubo pokrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, nasekanými bylinkami, solí, římským kmínem, pálivou paprikou, pepřem, práškem do pečiva a citronovou šťávou.

Krok 3: Přidejte mouku a znovu promixujte, až vám vznikne hmota, ze které se dá vytvarovat kulička. Kdyby směs nedržela u sebe, přidejte ještě trochu mouky.

Krok 4: Nechte 20 minut v chladu odležet, a poté tvarujte kuličky nebo placičky o velikosti vlašského ořechu.

Krok 5: Smažte je v rozpáleném oleji dozlatova a podávejte v pita chlebu s čerstvou zeleninou a jogurtem ochuceným prolisovaným česnekem, solí, pepřem a citronovou šťávou.

Do směsi můžete přidat i sezam a falafel podávat s grilovaným lilkem a sezamovou pastou tahini.

ynezorPumanzeSaNyknalC