Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Klasika je klasika, ale řídit se celý život pouze tradičními recepty, jíme pořád dokola totéž. Proto dnes máme recept na sekanou trochu jinak: zkuste super snadnou falešnou svíčkovou!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 750 g míchaného mletého masa
  • 1 ks vejce
    3
  • 2 lžíce strouhanky
    1
  • 100 ml mléka
    7
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1,5 lžičky čerstvého tymiánu
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks kořenové petržele
  • 1/2 bulvy celeru
    9
  • 3 listy bobkového listu
  • 6 kuliček nového koření
  • 15 kuliček pepře
  • 100 ml smetany na vaření 12%
    7
  • 1 lžíce citronové šťávy
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Maso smíchejte s vajíčkem, strouhankou a mlékem a ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a tymiánem. Utvořte z něj šišku, kterou položte na nakrájenou kořenovou zeleninu smíchanou v pekáči se zbývajícím kořením. Podlejte troškou vody a pečte 40 minut přikryté, poté odklopte a dopékejte ještě asi 20 minut – záleží na velikosti šišky a typu masa.

02.

Maso odložte do tepla, koření ze zeleniny vyndejte a rozmixujte ji spolu se smetanou a citronovou šťávou na hustou omáčku. V případě potřeby přidejte ještě vodu či smetanu a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte s brusinkami a knedlíkem nebo těstovinami.

Související témata:

Načítám