Hlavní obsah

Mají sex i přes nechuť a bolest. Jak o tom s partnerem mluvit?

Foto: NotarYES, Shutterstock.com

Foto: NotarYES, Shutterstock.com

Reklama

Hlavně ať to netrvá příliš dlouho. Co? No přece sex. Mnoho žen k němu svolí i přes nechuť a zdravotní komplikace. Bojí se odmítavých reakcí partnera. Jak si nechuť k hrátkám nevyčítat a jak o tom s partnerem mluvit?

Článek

Pohlavní styk s někým, na kom vám záleží, se obvykle považuje za příjemnou fyzickou aktivitu s mnoha zdravotními benefity. Sex podle všeho snižuje stres, přispívá ke kvalitnějšímu spánku, sex rozjasňuje pleť a tlumí bolest. Bez ohledu na to, co všechno dobrého se o něm říká, ne všechny ženy si ho užívají. Co jim v příjemném prožitku brání?

1. Zdravotní potíže a bolesti

Mnohé dámy v tichosti trpí vinou potíží, které omezují jejich sexuální nadšení. Jmenovitě jde o premenstruační syndrom (PMS), silnou a bolestivou menstruaci či období menopauzy. Britská lékařka Sue Mann, odbornice zabývající se sexuálním a reprodukčním zdravím, se v souvislosti s tím zmínila, že i když ženy často pociťují nějakou sexuální dysfunkci, jen málokdy se obrátí na odborníky, přitom ale nadále přistupují na partnerovy sexuální návrhy a modlí se, aby sex netrval příliš dlouho. Bolest v pochvě: Co za tím může být a proč ji nepřehlížet?

Proč se ženy neobracejí na lékaře? Možná proto, že donedávna byl PMS nebo bolest při menstruaci něco, co se „muselo vydržet“. Přitom žádná bolest nebo nepříjemný pocit není v pořádku! V takové chvíli je třeba myslet na návštěvu odborníka, nikoliv na to, zda je taktní odmítnout partnera. Doby, kdy se přehlížení potřeb jednoho z partnerů nazývalo „plněním manželských povinností“, by měly jednou provždy patřit minulosti! Zažíváte bolestivý sex? O co se jedná a jak to řešit

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Legendární rada matek dospívajícím dcerám „Zavři oči a mysli na Anglii“ patří opravdu do historieFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

2. Snaha neublížit partnerovi

Jedním z důvodů, proč si ženy sex neužívají, může být i fakt, že se stydí o svých potřebách mluvit. Veřejný diskurz se už naštěstí otáčí správným směrem – a sice, že i ženy mají libido, které nemusejí popírat, nýbrž si ho hýčkat! Ovšem jedna věc je mluvit o svých potřebách s kamarádkami a věc druhá je komunikace s partnerem. Řada žen tak raději mlčí, aby partnerovo ego neutrpělo žádné šrámy. Jenže tady není vítězů ani poražených. A také tu není jiná rada než komunikovat. Nevyhovuje-li vám milostný styl vašeho partnera, zkuste mu vysvětlit, že potřebujete jiný přístup. Navíc právě probírání toho, co byste vyžadovala a co by se vám líbilo, může fungovat i jako skvělá předehra! O čem si muži myslí, že je to skvělá předehra, ale není?

3. Multitasking

Co ještě komplikuje nástup dámské rozkoše? Multitasking a všudypřítomný stres. Lidé stále víc ztrácejí schopnost soustředit se na jednu věc a nejinak je tomu i při sexu. Tady pomohou vědomé rituály, se kterými můžete začít už po příchodu domů. I když není snadné říct někomu, s kým spíte, že pro vás milování představuje spíš stres než radost, je třeba jít s pravdou ven! Jinak se odsoudíte k chronické nespokojenosti a absenci orgasmů. Koneckonců hledání cest k tomu, aby pro vás milování bylo požitek, nikoliv nepříjemnost, může pomoci nejenom k příjemnějším milostným zážitkům, ale i k utužování vztahu a intimity. Jak na to, aby vám multitasking nekazil sex?

Jak z toho ven? Zamyslete se nad sebou

Zná to mnoho žen: Odmítnout, nebo neodmítnout partnerovy návrhy? Následují sebevýčitky a pocity viny, které pramení z hlubokého přesvědčení, že je nutné vždy a za všech okolností vyhovět. Podle psycholožky Alex Hrouzkové je zásadní si uvědomit, proč tento nepříjemný pocit vzniká. „Nejde primárně o to, zda si snížený zájem vyčítat, nebo ne, ale je potřeba jít k podstatě věci a zjistit, co se to v životě, v těle a také v mysli ženy děje, že má potřebu si něco vyčítat,“ vysvětluje psycholožka.

Také dodává, že pokud to žena neudělá, může podlehnout některému z nekonstruktivních vztahových přesvědčení, která ji mohou dovést třeba až k rozpadu vztahu. „Tato orientace v sobě samé, ve svých skutečných potřebách, pocitech, myšlenkách je jen na ženě a její sebereflexi. Protože až když se sama lépe zorientuje v sobě samé a ve své situaci, může to srozumitelně sdílet s partnerem. Pak může být jistě příjemné, když má žena v protějšku pochopení a podporu,“ říká psycholožka.

Jednoduše řečeno: snažte se v sobě vyznat. Proč si myslíte, že musíte vždy vyhovět, a proč si potřebujete něco vyčítat – buď menší zájem o sex, nebo když partnera jednou začas odmítnete? A proč se neporadíte s lékařem, pokud vám nějaká bolest brání užít si sex? Dokud se samy v sobě nevyznáte, těžko to můžete chtít po partnerovi.

Reklama

Související témata:

Načítám