Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Filety z candáta se smetanovým zelím patří k velmi chutným a příjemným variantám přípravy této výborné ryby.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Zelí
  • 50 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 1/2 lžíce hladké mouky
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 300 g kysaného zelí
  • 1/2 svazku čerstvé pažitky
  • 15 ml sladkého vermutu
  • 1/2 lžíce cukru
  • 1 špetka soli
Candát
  • 200 g filetů z candáta
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 2 špetky soli
  • 1/2 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce přepuštěného másla
  • 50 g špeku
Článek

Postup

01.

V hrnci osmažte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek do sklovata a zaprašte je moukou. Ze zelí vymačkejte vodu, nakrájejte jej, přidejte k cibuli a lehce orestujte. Přidejte trochu vody, zelí nechte vydusit do měkka a zjemněte smetanou. Pokud si troufnete, můžete zelí vydusit přímo ve smetaně bez vody, je ale potřeba jej stále míchat, aby se smetana nepřipalovala.

02.

Přidejte nasekanou pažitku, osolte, případně dochuťte trochou cukru. Úplně na závěr přidejte vermut a nechte jen velmi krátce přejít varem. Filety candáta na straně s kůží lehce nařízněte v odstupech asi 2-3 cm.

03.

Filety osolte a pokapejte citronovou šťávou. Pak filety zlehka obalte v hladké mouce a opečte na pánvi na přepuštěném másle (to můžete z poloviny nahradit olivovým olejem). Přidejte na tenké plátky pokrájený špek nebo slaninu a nechte je upéct do křupava. Rybu položte na horké zelí a ozdobte křupavými plátky špeku. Jako přílohu můžete servírovat vařené brambory.

Pokud nepatří candát mezi vaše oblíbené ryby, vyzkoušejte pečeného pstruha ve smetanové omáčce.

Reklama

Související témata:

Načítám