Hlavní obsah

Filmoví záporáci: Komu jsou souzeny negativní role?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří herci typu Jana Čenského (57) jsou předurčeni k rolím čestných a dobrosrdečných Mirků Dušínů, což je, přiznejme si, někdy docela nuda. Naštěstí je i řada těch, kteří umí skvěle zahrát záporáky. Jsou zlomyslní, děsiví, ale přesto mají své kouzlo. Ostatně i v reálném životě dávají ženy u mužů mnohdy přednost rebelství a dobrodružství před předvídatelným stereotypem. Zlí kluci nás zkrátka baví! Jací jsou ti filmoví?

Článek

Bez záporných postav by to na filmovém plátně nešlo. Kdo by se staral o napětí a vzrušení a koho by hrdina porážel na kolena, abychom mohli „áchat“ obdivem a radovat se z dobrého konce? Jedním ze základních předpokladů takových postav je zlomyslný úšklebek. Komu z herců šel či jde nejlépe?

Zločinec s řádem 

Úctyhodného věku 93 let se dožil asi nejobsazovanější filmový padouch herec Christopher Lee (†93). Slabost pro záporáky má pravděpodobně i britská královna. Přestože se Lee na filmovém plátně dopustil mnoha ohavných zločinů, v roce 2009 z něj Alžběta II. (92) udělala rytíře Řádu britského impéria.

Exceloval například jako Drákula ve stejnojmenném filmu z roku 1958, zahrál si také úhlavního nepřítele Bonda ve snímku Muž se zlatou zbraní (1974) nebo záporáka hraběte Dooku v sérii Hvězdné války.

Foto: Profimedia.cz

Čaroděje Sarumana nebylo radno naštvatFoto: Profimedia.cz

Profesionální podrazák 

S důvěrou a vírou, že zloduši v jeho podání budou stát za to, se režiséři obracejí i na Roberta Jaškówa (49), rodilého Čecha s polsko-maďarskými kořeny. V práci se mu daří, ale v osobním životě mu to přináší problémy. Někteří lidé neumějí oddělit realitu od fikce, a tak se herci stává, že se na ulici nebo v obchodě setkává s ne zrovna vřelým chováním.

Podrazů se dopouští například jako Leoš Mára v seriálu Ordinace v růžové zahradě (2005–dosud), za mafiána byl v několika sezonách seriálu Ulice (2005–dosud).

Foto: Profimedia.cz

Pozitivních rolí měl Robert Jašków pomáluFoto: Profimedia.cz

Španěl se spalujícím pohledem 

Také španělský herec Javier Bardem (49) má ve svém životopise početný zástup padouchů. Není se čemu divit, jdou mu skvěle. Dokázal to například v thrilleru Tahle země není pro starý (2007). Za ztvárnění zabijáka Antona Chigurha si vysloužil ocenění nejvyšší, a sice Oscara. Děsivého blonďatého slizouna Silvu, protivníka Bonda, si zahrál ve filmu Skyfall (2012).

Za zmínku stojí také strašlivý kapitán Salazar v Pirátech z Karibiku: Salazarova pomsta (2017) a pravděpodobně největší král zločinu, drogový mafián Pablo Escobar ve stejnojmenném filmu z roku 2017.

Foto: Profimedia.cz

Javier Bardem se umí i usmívatFoto: Profimedia.cz

Pravá ruka mafiána 

Herec Predrag Bjelac (56) je původem z Jugoslávie, ale život ho zavál do České republiky, kde žije už přes dvacet let. Do tehdejšího Československa uprchl před válkou v roce 1992. Už předtím sem ale často jezdil, protože udržoval vztah s Češkou.

Diváci ho mohou znát například jako pravou ruku mafiána Krejčíře, po boku Hynka Čermáka (45) se totiž objevil v kriminálkách Gangster Ka (2015) a Ganster Ka: Afričan (2015), za což si vysloužil nominaci na Českého lva. Známý by měl být fanouškům Harryho Pottera jako proradný Igor Karkarov, ředitel chlapecké kouzelnické školy v Kruvalu.

Foto: Profimedia.cz

Herec Predgar Bjelac pochází z JugoslávieFoto: Profimedia.cz

Romantik, zlý čaroděj i nacista 

Brit Ralph Fiennes (55) není jednoznačným záporákem, dokáže být totiž velmi multifunkční a sedí mu různé i hodně protikladné polohy – od romantických až po ty strach nahánějící. Po boku Jennifer Lopez (49) ve filmu „Krásná pokojská“ (2002) si například vyzkoušel, jaké je to být zamilovaným politikem.

Negativní postavy mu ovšem podle nás sedí trochu lépe. Mezi jeho mistrovské kousky patří lord Voldemort v sérii o Harrym Potterovi, nacistický důstojník v Schindlerově seznamu (1993) nebo sériový vrah v thrilleru Červený drak (2002).

Foto: Profimedia.cz

Řídnoucí vlasy si Ralph Fiennes vynahrazuje na bradě, tam se porostu daříFoto: Profimedia.cz

Zlý kukuč 

Michal Slaný (42) se realizuje spíše na prknech co znamenají svět, ale narazit na něj můžete i v kině nebo v televizi. Když se zrovna nesměje, dokáže na tváři vytvořit pořádně zlý kukuč, díky kterému se může sadno převtělit do záporáků. Ty ho podle jeho slov baví víc než klaďasové. V televizním fimu Škodná (2007) naháněl divákům hrůzu coby schizofrenní vrah, v seriálu Specialisté (2018) zase jako únosce dětí.

Foto: Profimedia.cz

O kladné role Michal Slaný nestojíFoto: Profimedia.cz

Zloduch, nebo dobrák? 

Herec Willem Dafoe (63) působí poněkud démonicky, snad kvůli jeho ostře řezaným rysům, a zúročuje to při své práci. Pronikavým pohledem černých očí shlížel z filmového plátna coby hlavní záporák ve snímku Žít a zemřít v L. A. (1985). Pořádného padoucha a protivníka pavoučího muže si zahrál také ve Spider-Manovi (2002). Svou tvárnost ovšem Dafoe prokázal v dramatu Poslední pokušení Krista (1988), zhostil se totiž role Ježíše.

Foto: Profimedia.cz

Úkol zahrát Ježíše byl pro Willema Dafoea velkou výzvouFoto: Profimedia.cz

Stvořen pro záporáky 

Vrozená oční vada Filipa Kaňkovského (33) do značné míry určila jeho herecké směřování. Jeho obličeji dávají oči, jež působí jakoby skelným dojmem, zvláštní výraz, který se k princům a klasickým romantickým hrdinům moc nehodí. Kaňkovskému to ovšem líto není, naopak je vděčný, že se může vyřádit jako zlosyn. Kriminálníci a podivíni jsou jeho, například majordomus v seriálu 1890 (2017), z něhož se vyklubal sériový vrah.

Foto: Profimedia.cz

Filip Kaňkovský má oční vadu, která mu dává netradiční výrazFoto: Profimedia.cz

Fandíte někdy filmovým padouchům?  

Reklama

Související témata:

Načítám