Hlavní obsah
3,0
(296)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Voňavý citronový korpus, jemná tvarohovo-smetanová náplň a pořádná vrstva šťavnatého sezonního ovoce v želatině je kombinace, která nikdy nezklame. Nejlepší je tento snadný dortík připravit už den předem, aby se pěkně rozležel a želatina dobře ztuhla.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Těsto
  • 2 ks vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 50 g másla
  • 1/2 lžíce citronové kůry
  • 70 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžíce hrubé mouky
Krém
  • 1 vanička tučného tvarohu
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 3 plátky želatiny
  • 40 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Na ovoce s průhlednou polevou
  • 350 g čerstvého ovoce
  • 1 sáček dortového želé
  • 40 g cukru krupice
Článek

Postup

01.

Vejce s cukrem a solí šlehejte pět minut elektrickým šlehačem do pěny. Vmíchejte rozpuštěné máslo, citronovou kůru (jen její žlutou část) a mouku. Vlijte do vymazané a vysypané malé formy a pečte asi 20 minut při 180 °C. Vyklopte a nechte vychladnout.

02.

Je čas připravit náplň. Plátkovou želatinu v rendlíku zalijte troškou vody a nechte deset minut bobtnat. Tvaroh promíchejte s cukrem (jestli máte raději sladší dezerty, cukru přidejte) a vanilkou. Šlehačku ušlehejte dotuha a opatrně vmíchejte k tvarohu.

03.

Želatinu i s vodou (pokud nemáte jiný typ a na obalu není napsáno, že se má želatina vyždímat) pomalu zahřívejte, aby se rozpustila. Nesmí se ale vařit! Do rozpuštěné želatiny vmíchejte nejprve dvě lžíce tvarohové směsi a poté zbytek. Formu s odnímatelným okrajem nebo cukrářský ráfek jemně vymažte máslem, boky obložte pruhem pečicího papíru a na dno položte korpus.

04.

Na korpus nalijte tvarohovou směs a nechte v lednici alespoň hodinu tuhnout.

05.

Nyní je čas připravit průhlednou polevu na ovoce. 250 ml vody nebo ovocné šťávy smíchejte s cukrem a dortovým želé, přiveďte k varu a minutu povařte. (Proto kupte sáček označený přímo „dortové želé“, pokud budete mít jiný výrobek, postupujte dle návodu na obalu – je možné, že ten váš se nesmí vařit a vystačí také na jiné množství tekutiny.) Za občasného míchání nechte tekutinu trochu vychladnout, abyste nelili želé na ovoce horké. Kdyby poleva příliš zatuhla, znovu ji mírně zahřejte.

06.

Mezitím omyjte ovoce, které máte zrovna po ruce (použila jsem jahody, maliny a vypeckované třešně, ale skvělé jsou i borůvky, ostružiny, rybíz či meruňky), vyskládejte ho na ztuhlou tvarohovou náplň tak, aby nebylo úplně ke krajům (želatina pak bude mít hezčí okraje), a přelijte zchladlým želé. Pomoct si můžete silikonovým štětcem. Nechte minimálně další dvě hodiny v chladu tuhnout.

Tip: Těsto se do druhého dne hezky rozleží, ale pokud budete dortík servírovat ten samý den, korpus potřete trochou domácího džemu, bude ještě lepší!

Odmítáte v létě pouštět troubu? Místo piškotu dejte dolů nepečený korpus ze sušenek.

Reklama

Načítám