Hlavní obsah

Ovocný dort se želatinou a tvarohem

Hodnocení:
(250)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Voňavý citronový korpus, jemná tvarohovo-smetanová náplň a pořádná vrstva šťavnatého sezonního ovoce v želatině je kombinace, která nikdy nezklame. Nejlepší je tento snadný dortík připravit už den předem, aby se pěkně rozležel a želatina dobře ztuhla.

Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Na těsto
  • 2 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 50 g rozpuštěného másla
  • kůra z jednoho citronu
  • 70 g polohrubé mouky
  • tuk na vymazání
  • mouka na vysypání
Na krém
  • 1 vanička tučného tvarohu
  • 1 kelímek šlehačky
  • 3 plátky želatiny
  • 40 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Na ovoce s průhlednou polevou
  • 350 g sezonního ovoce
  • 1 sáček dortového želé
  • 40 g cukru krupice
Článek

Postup

Krok 1: Vejce s cukrem a solí šlehejte pět minut elektrickým šlehačem do pěny. Vmíchejte rozpuštěné máslo, citronovou kůru (jen její žlutou část) a mouku. Vlijte do vymazané a vysypané malé formy a pečte asi 20 minut při 180 °C. Vyklopte a nechte vychladnout.

Krok 2: Je čas připravit náplň. Plátkovou želatinu v rendlíku zalijte troškou vody a nechte deset minut bobtnat. Tvaroh promíchejte s cukrem (jestli máte raději sladší dezerty, cukru přidejte) a vanilkou. Šlehačku ušlehejte dotuha a opatrně vmíchejte k tvarohu.

Krok 3: Želatinu i s vodou (pokud nemáte jiný typ a na obalu není napsáno, že se má želatina vyždímat) pomalu zahřívejte, aby se rozpustila. Nesmí se ale vařit! Do rozpuštěné želatiny vmíchejte nejprve dvě lžíce tvarohové směsi a poté zbytek. Formu s odnímatelným okrajem nebo cukrářský ráfek jemně vymažte máslem, boky obložte pruhem pečicího papíru a na dno položte korpus.

Krok 4: Na korpus nalijte tvarohovou směs a nechte v lednici alespoň hodinu tuhnout.

Krok 5: Nyní je čas připravit průhlednou polevu na ovoce. 250 ml vody nebo ovocné šťávy smíchejte s cukrem a dortovým želé, přiveďte k varu a minutu povařte. (Proto kupte sáček označený přímo dortové želé, pokud budete mít jiný výrobek, postupujte dle návodu na obalu – je možné, že ten váš se nesmí vařit a vystačí také na jiné množství tekutiny.) Za občasného míchání nechte tekutinu trochu vychladnout, abyste nelili želé na ovoce horké. Kdyby poleva příliš zatuhla, znovu ji mírně zahřejte.

Krok 6: Mezitím omyjte ovoce, které máte zrovna po ruce (použila jsem jahody, maliny a vypeckované třešně, ale skvělé jsou i borůvky, ostružiny, rybíz či meruňky), vyskládejte ho na ztuhlou tvarohovou náplň tak, aby nebylo úplně ke krajům (želatina pak bude mít hezčí okraje), a přelijte zchladlým želé. Pomoct si můžete silikonovým štětcem. Nechte minimálně další dvě hodiny v chladu tuhnout.

Tip: Těsto se do druhého dne hezky rozleží, ale pokud budete dortík servírovat ten samý den, korpus potřete trochou domácího džemu, bude ještě lepší!

Odmítáte v létě pouštět troubu? Místo piškotu dejte dolů nepečený korpus ze sušenek.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.