Hlavní obsah

Panna cotta s třešňovou omáčkou

Hodnocení:
(96)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
střední

A je to tady: konec školního roku a s ním i dozrávající třešně! Až se přejíte těch čerstvých a zavaříte kompoty na zimu, pusťte se do téhle panna cotty. Není náhoda, že levandule je v plném květu právě v době zralých třešní.

Ingredience pro:
4 porce
Na panna cottu
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 3 plátky želatiny
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 špetka mleté vanilky
  • 1 lžička levandulových květů
Třešňová omáčka
  • 3 hrsti čerstvých třešní
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 50 ml portského vína
  • šťáva z půlky citronu
Článek

Postup

Krok 1: Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Mezitím smetanu nalijte do kastrolku a začněte zahřívat.

Krok 2: Do smetany přidejte cukr, vanilku a levanduli a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Smetana ale nesmí přejít varem!

Krok 3: Plátky želatiny vyndejte z vody a vmíchejte je do horké smetany. Tu pak rozdělte do skleniček. Nechte přes noc ztuhnout v lednici.

Krok 4: Před podáváním se pusťte do omáčky. Třešně omyjte, rozpulte a vypeckujte. 

Krok 5: Připravené třešně dejte do pánve a zasypte cukrem. Ten nechte lehce zkaramelizovat a podlijte portským vínem. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu.

Krok 6: Nechte podusit, dokud třešně nejsou měkké. Podle výchozí sladkosti třešní můžete ještě trochu dosladit, případně dokyselit citronovou šťávou. Pokud je omáčka příliš hustá (opět záleží, kolik šťávy třešně pustí), přidejte trochu vody.

Krok 7: Omáčku nechte trochu zchladnout a rozdělte ji na panna cottu. Můžete dozdobit mátou a levandulí.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.