Hlavní obsah

Praktické způsoby, díky kterým minimalizujete riziko nevěry

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Reklama

Svedla ho kolegyně z práce, založil si profil na seznamce a tuhle se ukázalo, že udržoval poměr se dvěma milenkami najednou. Tohle všechno by bylo v pořádku, kdyby ovšem neměl snubní prsten a nebyl ženatý – s vámi! Ups, nevěře se vyhnout nedá. Nebo ano? Těchto pět praktických tipů se dá považovat za prevenci!

Článek

Nevěra je běžná věc? Pravidelně prováděné studie potvrzují, že jeden ze čtyř ženatých mužů střední a starší generace a jedna ze čtyř vdaných žen v určitém okamžiku svého života má poměr mimo svůj vztah. U mladších ročníků jsou prý čísla ještě vyšší. Podvádí každý druhý až třetí!

Nevěra je přitom něco, co mnoho lidí odsuzuje a považuje za zdroj konfliktů, stresu a rozpadu vztahu. I proto se jí mnozí snaží vyhnout. Co i vy můžete pro eliminaci rizika udělat? Harvardský sociální psycholog a výzkumník Justin Lehmiller říká, že přece jen existuje několik praktických kroků, které nevěře předcházejí. Počítejte do pěti…

1. Definujte nevěru

Partnera přestaňte nepřetržitě hlídat a raději si jeho zájem a věrnost pojistěte jiným způsobem! Vezměte však rozum do hrsti. Záruky neexistují. Vždy musíte počítat s tím, že člověk není stroj – a může podlehnout pokušení.

Co pro vás podvádění znamená? Popište ho v kontextu vašeho vlastního vztahu. Nepředpokládejte, že váš partner věci chápe stejně, protože vědci ve vnímání nevěry prokázali různé odlišnosti. Ne pro každého je hřích flirtování nebo líbání. Zatímco většina lidí souhlasí s tím, že orální sex a pohlavní styk nevěrou jsou, u objímání či posezení někomu na klíně už to tak jednoznačné není. A co virtuální chování, jako je sledování porna a sexting?

Udělejte si čas na diskusi o svých definicích nevěry a stanovte své hranice, abyste snížili pravděpodobnost, že jeden z vás neúmyslně udělá něco, co druhý považuje za partnerskou zradu.

2. Udržujte svůj sexuální život vzrušující

Spokojenost z nebe nepadá. Lidé podvádějí hlavně tehdy, když nemají dostatek sexu nebo skrz milování nedostávají to, co od intimního a partnerského života chtějí. Proto je důležité bojovat proti rutině, neboť k nevěře dochází i z nudy. Dále je vhodné zkoušet nové věci, prohlubovat uspokojení, kupříkladu díky péči o erotogenní zóny, a udržovat jiskru. Počítají se i maličkosti, třeba jako snídaně do postele!

Foto: AlessandroBiascioli, Shutterstock.com

Udržujte v ložnici vášeň a nebojte se experimentovat. Odolat pokušení jinde bude jednoduššíFoto: AlessandroBiascioli, Shutterstock.com

3. Dotýkejte se

Udržujte blízké, intimní spojení se svým partnerem. Sex je jedna věc, ale emoční spojení druhá. Objímejte se, na procházku jděte ruku v ruce, sem tam si dopřejte uklidňující masáž. Podle Justina Lehmillera právě tahle forma náklonnosti podporuje sexuální život, harmonii a štěstí páru. Pro správné naladění můžete zkusit i netradiční předehru zvanou tribbing.

4. Nenechte nic náhodě

Lidé, kteří podvádějí, to často neplánují – prostě se ocitnou v lákavé situaci a zanedlouho podlehnou pokušení v rámci služební cesty či přesčasů. Proto je vhodné si s protějškem v době jeho osobní nepřítomnosti naplánovat sex po telefonu či jinou sexuální aktivitu na dálku (sledování porna, test erotických hraček a podobně). Zjistěte, čím se vy i milenec rádi zabavíte a k čemu se budete s úsměvem na rtech vracet.

5. Neskladujte v sobě křivdy

Podle Evropského statistického úřadu na jednoho českého občana ročně přijde zhruba 2,5 tuny odpadu. Ovšem co se týče vztahů, tak i ty někdy připomínají skládku! Nedořešíte spor, při hádce se hrubě urazíte, dusíte v sobě staré křivdy, obáváte se mluvit o věcech, které vás trápí, přehlížíte partnerovo nevhodné chování...

Pokud tyhle věci necháváte plout, mají tendenci růst a podílet se na tvorbě ještě větších problémů. Klíčem je rozhodně komunikace. Jakmile nedorozumění a překážky začnete překračovat (společně!), snížíte riziko nevěry na minimum.

Báječný plán na obnovu vztahů. Posílí i ten váš?

Reklama

Načítám