Hlavní obsah
3,1
(111)
Foto: V hlavní roli chřest, IKAR

Foto: V hlavní roli chřest, IKAR

Chřestová klasika? Tato vynikající sezonní zelenina s holandskou omáčkou a ztraceným vejcem. Chcete recept? Tady je!

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Chřest a ztracená vejce
  • 1 kg chřestu
  • 500 g anglické slaniny
  • 4 ks vejce
  • 1 trochu soli
  • 1 lžíce bílého vinného octa
Omáčka
  • 8 ks žloutků
  • 2 ks citronu
  • 250 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Chřest omyjte a odstraňte z něj dřevnaté konce. Každý obalte slaninou a dejte zapéct. Mezitím ve vařící vodě se solí a octem vytvořte měchačkou vír, vklepněte do něj vejce, 2–3 minuty ho povařte a poté vyndejte děrovanou lžící na talířek. Stejně připravte i zbylá vajíčka.

02.

V páře vyšlehejte do hutné pěny žloutky, osolte, opepřete, vmíchejte citronovou šťávu a pomalu za stálého šlehání přilévejte horké rozpuštěné máslo.

03.

Ogrilovaný chřest podávejte s holandskou omáčkou a ztraceným vejcem.

Jestli si hlídáte linii, omáčky připravte jen poloviční množství nebo zkuste její snadnější variantu z tohoto receptu na vejce Benedikt.

Související témata:

Načítám