Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

O chřestu se hovoří jako o králi zeleniny. Možná právě proto k němu řada lidí vzhlíží s takovým respektem, že se bojí pozvat ho do své kuchyně. To by byla škoda, protože například zabalený do listového těsta chutná báječně.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 kusů
  • 30 stonků zeleného chřestu
  • 80 g goudy
  • 1 ks vejce
  • 1 balení vyváleného listového těsta
  • 6 plátků šunky
  • 5 g sezamových semínek
Článek

Jemná chuť chřestu nesnáší přebíjení příliš výraznými chutěmi. Pokud se chceme ke chřestu chovat s úctou, necháme jeho delikátní charakter vyniknout a podpoříme jej. Křupavý kabátek z listového těsta, lahodný sýr a kvalitní šunka mu skvěle padne. Zkusit můžete i variantu s prosciuttem anebo vyměňte goudu za trochu výraznější ementál. Nikoliv však prosciutto s ementálem dohromady - nezapomeňte - střídmost v tomto případě vítězí.

Postup

01.

Z chřestu odkrojte tvrdé části stonku. Sýr nastrouhejte najemno. Vejce prošlehejte vidličkou.

02.

Listové těsto rozdělte na 6 stejně velkých čtverců. Do každého z nich rozhrňte doprostřed trochu sýra.

03.

5 stonků chřestu obalte do plátku šunky a uložte na čtverec listového těsta tak, aby cípy směřovaly ve směru délky chřestu. Boční cípy přes sebe přetáhněte. Spoj potřete rozšlehaným vejcem, aby lépe držel. Takto pokračujte se zbylým chřestem a těstem.

04.

Kapsičku, která vám vznikne, přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a posypejte sezamem.

05.

Pečte při 200 °C 20-25 minut.

Chcete vyzkoušet i další skvělé recepty se zeleným chřestem? Zkuste například vepřovou panenku plněnou chřestem a vaječnou omeletou anebo bezmasé a bezlepkové květákové minipizzy.

Reklama

Načítám