Hlavní obsah
3,5
(22)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Když vám teď začnu povídat o legendární maďarské rybí polévce halászlé, tak v duchu slyším ty reakce: fuj, kapr, a ještě v polévce, to nejím... Radím vám: zkuste to. Chutná trochu jako guláš a doposud si ji zamilovali opravdu všichni, kterým jsem ji nabídla. Uvidíte-li halászlé o dovolené na jižním Slovensku nebo v Budapešti na jídelním lístku, pak neváhejte.

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 ks kapra
  • 2 ks cibule
  • 2 ks paprik
  • 2 ks rajčat
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 2 lžičky soli
Článek

S přípravou halászlé je to stejně složité jako s gulášem – opravdu každý vlastní ten jediný správný  recept. Někdo přísahá na tři druhy ryb, jiný do základu přidává kořenovou zeleninu... Na konci je ale vždy nádherně rudá, voňavá a trochu pálivá polévka s filety sladkovodních ryb. Podává se s bílým chlebem a tradičně se zdobí kolečky jedovatě zelené papriky. Můj recept je prostý. Často používám jenom kapra, který se dá sehnat celoročně ve vynikající kvalitě. Máte-li však k dispozici jiné sladkovodní ryby, použijte je – chuť bude ještě bohatší.

Postup

01.

Očistěte rybu. Odřežte hlavu a ocas, z těla vyřežte dva filety. Z hlavy odstraňte žábry a filety nakrájejte na asi 3 cm silné proužky. Filety posypte lžičkou mleté papriky a zatím odložte do chladu.

02.

Na dno širšího hrnce vložte rybí hlavu, ocas i páteř. Cibuli nakrájejte nahrubo, papriku a rajčata na větší kousky. Vše položte na rybí ořez, posypte zbytkem mleté papriky a osolte. Zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené, a vařte na středním plameni asi 45 minut.

03.

Po této době vložte do hrnce rybí filety, povařte je asi 15 až 20 minut a odstavte. Poté filety opatrně vyberte a rozdělte na talíře. Polévku přeceďte a ihned podávejte s bílým chlebem. Můžete ji ozdobit zelenou petrželkou a vedle nabídnout vločky chilli papričky.

Už jste jedli rybí polévku halászlé? Chutnala vám?

Reklama

Načítám